Gündem
10 Mayıs 2011 09:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:20

ERDOĞAN-KILIÇDAROĞLU EKRAN DÜELLOSUNU KİM KAZANDI? İŞTE SİYASET MEYDANI REYTİNGLERİ!

Ne kamuoyu yoklaması ne seçim meydanı. Bu kez ölçü reyting... İsmail Küçükkaya, Siyaset Meydanı reytinglerini açıkladı.

Bir hafta arayla aynı saatte Siyaset Meydanı'na konuk olan Başbakan Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun reyting sonuçları çarpıcı. Erdoğan'ın izlenme oranı 2.8, Kılıçdaroğlu'nun ise 3.4 oldu.

İSMAİL KÜÇÜKKAYA
Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu arasındaki rekabet gittikçe daha çetin hale geliyor.
Seçim sürecinde MHP Genel Başkanı Bahçeli ve BDP yöneticileriyle de sert polemikler yaşanıyor ama ana eksende Erdoğan-Kılıçdaroğlu mücadelesi dikkat çekiyor.
Her zaman karşılaştırma yapma şansı böyle çıkmaz. Hani elma ile armut değil de elma ile elma kıyaslaması...
'Reyting pazarı'na baktım.
'Reyting meydanı'na...
Çok merak ediyordum dün rakamlar belli oldu.
Geçtiğimiz pazar günü Show TV'deki Siyaset Meydanı'na Başbakan çıkmıştı. Bu pazar CHP lideri... Her iki canlı yayın aynı dakikalarda başladı, ikisinde de Ali Kırca - Tuba Atav sorular yöneltti. Öncesinde 'reyting canavarı Survivor' vardı, programlara reklamsız girildi; yani bütün şartlar eşitti.
Sadece bu hafta Nouma'nın diskalifiye edildiği özel bölüm nedeniyle reytingi daha yüksekti.
Bunun Kılıçdaroğlu lehine küçük fark oluşturması bekleniyormuş.
Siyasete ilgi yüksek...
Her iki yayın da 'iyi reyting' aldı. Kanal yönetimi çok memnun.  Üstelik 23.30 ve sonrası için konuştuğumuza göre liderlere yönelik merak ve ilgi oldukça yüksek sayılıyor. İzleyicinin siyasetçi deyip burun kıvırmadığı; saatlerin ilerlemesine karşın televizyonu kapatmadığı anlaşılıyor.
Hem Başbakan'ın hem Kılıçdaroğlu'nun katıldığı Siyaset Meydanı, ilk yüz içine girmiş. Kılıçdaroğlu 7'nci, Erdoğan 17'nci olmuş. On beşer dakikalık analizlerde Kılıçdaroğlu yüksek başlamış, sonra Erdoğan belli dilimlerde öne geçmiş.
Kılıçdaroğlu'nun Siyaset Meydanı'nda reytingi 3.4, share (izlenme payı) 14.7 olmuş.
Erdoğan'ın ise 2.8, share 11.4 oranlarına ulaşmış.
AB grubunda da aynı şekilde Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha çok izlendiği anlaşılıyor.
Rakamlar böyle. Şimdi bunun yorumuna ve kişisel izlenimlerimize geçelim.

KILIÇDAROĞLU İÇİN BAŞARI
Gayet tabii ki her iki yayını da dikkatle izledim, notlar alarak. Sorular iyiydi, gazeteci performansları da. Liderleri bayağı da zorladılar. Normalde Başbakan'ın işinin daha zor olması beklenir. İktidardaki 9'uncu yılına giriyor. Aslında hep savunma yapmak durumunda. Medyadaki görünürlüğü de yüksek. Buna rağmen bu reytingi tutturması şaşılacak şey. Üçüncü dönem için favori olmasının ekrandaki karşılığı... İyi siyasetçi olmasıyla ilgili.
Kılıçdaroğlu ise yeni bir siyasi lider figürü. Ekonomi odaklı kampanya yürütüyor. CHP ilk kez somut projelerle gündeme geliyor. Halkta bir heyecan yarattığı ortada. CHP'deki değişimin merak edildiği de...
Kılıçdaroğlu'nun gelişiyle birlikte iktidar-ana muhalefet dengesi-z-liği değişmeye başladı. Lider bazında eşitlik sağlandı gibi. Erdoğan, artık kendisi gibi çalışan ve halka yakın bir rakiple karşı karşıya. Teşkilat, kadro ve imkanlar açısından karşılaştırmalı analiz seçimin sonucunu belirler. Kılıçdaroğlu kadar ekibi ve teşkilatı da şartları eşitleyebilecek, en azından birbirine yaklaştırabilecek mi, mesele bu.