Gündem
08 Oca 2012 09:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:12

ELAZIĞ'DA ''YOLSUZLUK'' DELİLİ ODA TV'DE ''TERÖR'' FAALİYETİ!

Elazığ'da “belediyedeki yolsuzluğun” soruşturma raporunun haberi İstanbul'da görülen Odatv davasında “terör faaliyetinin” delili oldu.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişi’nin hazırladığı AKP’li Elazığ Belediyesi’ndeki ihale yolsuzlukları iddialarıyla ilgili soruşturma raporu, Elazığ’da 46 şüpheli hakkında açılan davada “belediyedeki yolsuzluğun”, aynı soruşturma raporunun haberi ise İstanbul’da görülen Odatv davasında “terör faaliyetinin” delili oldu.

Gazetecilerin yargılandığı Odatv davasında Türk yargısının geldiği noktayı gösteren önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Meslektaşımız Ahmet Şık’ın önceki günkü savunmasında “Odatv’de yayımlanan 84 alıntı yazı suç diye delil klasörüne konmuş” diye söylediği haberler arasında Cumhuriyet’in kamuoyunun gündemine taşıdığı AKP’li Elazığ Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili iki manşet haberi de yer alıyor.

İşte o süreç
Gazetemizde 2011 yılının ilk günlerinde yayımlanan bu haberler, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişi’nin suç duyurusunda bulunarak Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduğu soruşturma raporundan alıntı yapılarak kamuoyuna aktarıldı. Cumhuriyet’in yayımladığı bu haberler siyaset dünyasında geniş yankı uyandırdı, çok sayıda haber portalı Cumhuriyet’i kaynak göstererek yolsuzluk iddialarını içeren raporun ayrıntılarını internet üzerinden kamuoyuyla paylaştı. Bu siteler arasında Odatv de yer alıyordu. Elazığ’daki yolsuzluk iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma sürerken İstanbul’da görülen Odatv iddianamesinde söz konusu iki haber “AKP’yi yıpratmak için yapılmış, terör faaliyeti kapsamında” değerlendirilerek 41’inci ve 42’nci ek klasörlerinde, “suç delili” olarak yer aldı.

Bu noktaya kadar her şey normal sayılabilirdi. Ta ki Elazığ’da AKP’li Belediye Başkanı M. Süleyman Selmanoğlu’nun da aralarında bulunduğu 46 şüpheli hakkında açılan davaya kadar. “2 Ocak 2012” tarihinde yine Cumhuriyet’in manşetinden duyurduğu haberde “AKP’li Elazığ Belediyesi’ndeki milyonlarca liralık usulsüzlük iddialarıyla ilgili olarak dava açıldığı” kamuoyuna aktarıldı. Davayı açan Elazığ Cumhuriyet Savcısı İrfan Sarıcı, iddianamesinin deliller bölümünde bakanlık müfettişinin hazırladığı soruşturma raporuna da yer verdi. Sarıcı deliller bölümünde soruşturma raporuna yer vermekle kalmadı, iddianamesine raporun özetini de koydu.

Elazığ-İstanbul farkı
İşte tam bu noktada insanı şaşırtan bir hukuk manzarası ortaya çıkıyor: Elazığ’daki Cumhuriyet Savcısı; aralarında AKP’li belediye başkanı ile eski AKP milletvekilinin iki kardeşinin de bulunduğu 46 isme dava açarken delil olarak Cumhuriyet’in 9 Ocak 2011 tarihinde manşetten verdiği İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişi’nin hazırladığı yolsuzluk raporuna yer veriyor. İstanbul’daki Cumhuriyet Savcısı ise; aynı raporun haberini iktidardaki partiyi yıpratma faaliyeti olarak değerlendirerek Odatv davasında “suç delili” olarak dava dosyasına koyuyor. Bu tablo meslektaşımız Nedim Şener’in Odatv davasındaki duruşma sırasında söylediği, “Hoş geldiniz tiyatroya” sözlerini daha da “anlamlı” kılıyor.