Gündem
06 Mar 2014 16:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:58

El-Cezire muhabiri Başbakan'dan yardım istedi

El Cezire muhabiri Avustralyalı gazeteci Peter Gereste, Avustralya Başbakanı'na çağrıda bulundu.

Mısır'da yargılanan Katar merkezli El-Cezire kanalı çalışanlarından Avustralyalı gazeteci Peter Greste, tutukluluk durumunu konuşmak için Avustralya Başbakanı Tony Abbott'tan yardım talebinde bulundu.

Avustralya yayın kurumu ABC kanalında yayınlanan habere göre, Mısır'da ikinci kez mahkeme karşısına çıkan Avustralyalı gazeteci Gereste'ye meslektaşları, bu konuda Avustralya Başbakanı'nın yeterli çaba gösterip göstermediğini sordu. Greste de Başbakan'ı kastederek, "Açıkça konuşmasına ihtiyacımız var" cevabını verdi. "Beyaz Saray dahil herkesin kendilerine destek verdiğini" aktaran Avustralyalı gazeteci, "Başbakandan (Abbott) bir ses çıkmadı" ifadesini kullandı ve bu hususta destek istedi.

Başbakan Abbott'un sözcüsü ise hükümetin bağımsız medyayı güçlü bir şekilde desteklediğini, Greste için yapılan suçlamalardan endişe duyduğunu belirtti.

Avustralya Dış İşleri Bakanı Julie Bishop da Mısır hükümeti ile görüşmesinde, Greste'nin tutukluluk halinden endişe ettiğini dile getirdiğini ve Mısırlı yetkililerle görüşmelere devam edeceğini bildirdi.

Peter Greste'nin kardeşi umutlu

Avustralyalı gazetecinin kardeşi Andrew Greste de Mısır'daki sistemi anlamadığını ancak her mahkemeye gidişinde umut içinde olduğunu belirtti.

Avustralya Yeşiller lideri Christine Milne ise Başbakan'ın bu duruma bir el atmasını isteyerek, "Avustralyalı gazeteci Kahire'de hapiste, biz onu evde istiyoruz" dedi.

Ödüllü Avustralyalı gazeteci Peter Greste, 29 Aralık 2013'te, gazeteci arkadaşları Muhammed Fehmi ve Bahir Muhammed ile birlikte Kahire otelde Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) lehine yanıltıcı haber yaptıkları gerekçesiyle tutuklanmıştı. Greste ve arkadaşları haklarında yapılan suçlamaları reddetmişti.