Gündem
05 Nis 2024 10:10 Son Güncelleme: 05 Nis 2024 10:13

Ekrem İmamoğlu'ndan çarpıcı 14 Mayıs itirafı! 'Yapılmadı, istenmedi o dönemde…'

Mayıs seçimlerinden sonra 'değişim' çağrısı yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri'ne ilişkin “Değişmeyen her parti bu seçimde eridi, kaybetti. Değişen parti de ciddi bir başarı elde etti. CHP’nin değişim süreci bu başarının önemli bir paydasıdır” yorumunu yaptı. İmamoğlu, mayıs seçimlerine ilişkin de "Çok hatalar vardı" itirafında bulundu.

31 Mart Yerel Seçimleri'nde yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Sözcü'den İsmail Saymaz'a konuşan İmamoğlu, partisinin 38. Olağan Kurultayı'ndaki 'değişim'e dikkat çekerek “Değişmeyen her parti bu seçimde eridi, kaybetti. Değişen parti de ciddi bir başarı elde etti. CHP’nin değişim süreci bu başarının önemli bir paydasıdır” dedi.

2028'deki genel seçimlerde Cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin konuşan İmamoğlu, “Şu an bulunduğum yerdeyim. Çok işimiz var. Tümden oraya odaklıyım” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, Saymaz'ın "Sizce CHP mi kazandı, AK Parti mi kaybetti?" sorusuna şu yanıtı verdi;

“Ben 14 Mayıs’taki genel seçimden önce “Seçimde ancak biz kaybederiz, iktidar kazanamaz” demiştim. Ve kaybettik. Bu seçime de ancak biz kazanırız ve biz kaybederiz modunda bakıyordum. Tabii ki ekonomik kriz etkili oldu. Ama kesinlikle seçimi CHP kazanmıştır."

14 MAYIS İTİRAFI: ÇOK HATALAR VARDI

İmamoğlu, “On ay önce cumhurbaşkanlığını size vermeyen halk neden CHP’yi birinci yaptı” sorusuna, şöyle yanıt verdi:

“CHP ne yaparak bunu elde etti? O seçimde çok eksikler, hatalar var. Daha önce söyledim ama detaylarını tek başına konuşmam doğru değil. Bunun iç mekanizmamızda tartışılması gereken sayfaları var. Belki artık mümkün olmayan, muhalefetin kendi içinde konuşması gereken sayfaları vardı. Ama yapılmadı, istenmedi o dönemde. Bu seçim on ay önce elde edilebilirdi. Onun için diyorum, seçimi o dönem biz kaybettik. Çok hatalar vardı. Bugün çok az hata var. Bir elin parmaklarını geçmeyecek derecede az hatayla süreç yönetildi. Aslında işin ışığı tek: Bilimden, veriden faydalanıldı. Meseleyi aday tercih üzerinden okumuyorum. Sistem, yol yürüyüş biçimi açısından okuyorum. Her zaman en iyi adayın daha iyisi vardır. Fakat o kadar az hata yapıldı ki... Aradaki fark o.”

AK PARTİ'YE ELEŞTİRİ

İmamoğlu, "AK PARTİ neden kaybetti?" sorusuna şu yanıtı verdi;

"AK Parti parti olma süreciyle ilgili ciddi bir sorun yaşıyor. AK Parti, bir parti mi? Kurulları veya heyetleri çalışıyor mu? Yoksa sadece Cumhurbaşkanı'nın makamı altında bir yapı mı? Bunu niye söylüyorum? Vatandaş olarak şikayetçiyim. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak şikayetçiyim.

İki parti konuşur. Konuşmama refleksi yeni değil AK Parti'de. Çok zamandır var ama 5-10 yıllık periyotta çok daha ileriye evrildi. Artık ülkenin valisi de seninle konuşamıyor, bürokratı da bakanı da.

Bu yapı vatandaştan koptu.

Kopmasa 18 aydır niye Beylikdüzü metrosunun belgesi imzalanmasın? Ya bir kalem ya, başka bir şey değil. Kefil olmuyorsun, bir şey olmuyorsun. Bu yapılır mı?

Bu kadar kopukluk ve bunun gibi davranışlar elbette etkilemiştir AK Parti'nin başarısını. Bundan fazlasını kendileri ele alsın. Ben sadece yaşadıklarımdan söyleyeyim."

KURUM SORUSUNA YANIT

"Murat Kurum nasıl bir rakipti?" sorusuna da yanıt veren İmamoğlu, "İyi bir rakipti, bu kadar" ifadelerini kullandı.