Gündem
09 Oca 2024 11:09 Son Güncelleme: 09 Oca 2024 11:17

Düşman kardeşler ‘Metropol’de buluştu! Biri CHP’li, diğeri AK Partili belediye…

Biri CHP diğeri de AK Partili iki belediyenin de rekor ihaleleri aynı şirkete gitti. İki ihale de herkese açık olsa da hazırlanan şartname yüzünden firma ihalede rakipsiz kaldı. Rekabet şartları oluşmadan gerçekleşen iki ihalede de kamu milyonlarca zarara uğratıldı.

MedyaRadar, CHP’li Esenyurt Belediyesi ile AK Partili Arnavutköy Belediyesi’nin yaptığı tartışmalı iki ihalenin belgelerine ulaştı. Rekabet koşulları oluşmadan gerçekleşen iki ihaleyi de Metropol Telefon Gıda ve İnşaat isimli şirket kazanmış. Esenyurt’ta yapılan ihalede şirketin yaklaşık maliyetin üzerinde teklif vermesi skandalın bir başka boyutu olarak dikkat çekti.

YAKLAŞIK MALİYET ÜZERİNDE TEKLİF VERDİ

Esenyurt Belediyesi 6 Ekim 2023 tarihinde ‘İncirtepe Mahallesi Kapalı Pazar Yapım’ ihalesi yaptı. İhalenin yaklaşık maliyeti 87 milyon 499 bin lira olarak belirlendi. Açık usulle yapılan ihaleye sadece Metropol Telefon Gıda ve İnşaat isimli şirket teklif verdi. Rekabet koşulları gerçekleşmeden yapılan ihalede belediye şirketin verdiği 89 milyon 951 bin liralık teklifi kabul ederek sözleşme imzaladı. Belediye ile Metropol Telefon Gıda ve İnşaat firmasıyla 31 Ekim 2023 tarihinde sözleşme imzalandı. Şirket bugüne kadar ilk defa CHP’li bir belediyeden ihale kazanmış oldu.

 

ARNAVUTKÖY’DE DE TEK BAŞINA

CHP’li Esenyurt Belediyesi’nden yaklaşık maliyetin neredeyse 3 milyon lira üzerinde bir teklifle ihaleyi kazanan şirketin AKP’li Arnavutköy Belediyesi’nde de benzer bir ihale aldığı ortaya çıktı. 5 Haziran 2024 tarihinde ‘Sokak Hayvanları Besleme Sahiplenme Odağı Yapım işi’ ihalesi yapıldı. İhalenin yaklaşık maliyeti 101 milyon 135 bin lira olarak belirlendi. Aynen Esenyurt Belediyesi ihalesinde olduğu gibi bu ihaleye de aynı şirket tek başına girmiş. Rekabet koşulları gerçekleşmeden yapılan ihalede şirketin verdiği 100 milyon 72 bin liralık teklif kabul edilerek sözleşme imzalandı. 190 milyon lirayı bulan iki ihalede de tek şirketin katılması nedeniyle rekabet oluşmadığından kamu milyonlarca lira zarara uğradı.

 

29 İHALENİN 26’SI ARNAVUTKÖY’DEN

Arnavutköy Belediyesi, 7 Eylül 2022 tarihinde Hadımköy Konferans Salonu yapım ihalesi yaptı. İhalenin yaklaşık maliyeti 73 milyon 148 bin lira olarak belirlendi. EKAP üzerinden sadece iki firma teknik şartname satın aldı ancak ihaleye sadece Metropol Gıda firması katıldı. Firma rekabet koşulları oluşmadan yapılan ihaleye 73 milyon 100 bin lira teklif verdi. Yaklaşık maliyetin sadece 48 bin lira altında teklif veren şirketle 6 Ekim 2022 tarihinde sözleşme yapıldı. Firmanın yaklaşık maliyete bu denli yaklaşması tartışmaları da beraberinde getirdi. Şirket bugüne kadar kazandığı 29 ihalenin 26’sını Arnavutköy Belediyesi’nden kazanmış.

 

YAKLAŞIK MALİYETİ YİNE BİLDİ

Bu ihaleden sadece 12 gün önce, 25 Ağustos'ta yapılan “Arnavutköy Belediyesi Tamir Bakım ve Onarım işi” ihalesi için 30 milyon 681 bin lira yaklaşık maliyet belirlendi. İhaleye iki firma teklif verirken belediye bu tekliflerden sadece birini geçerli saydı. Metropol Gıda’nın 30 milyon 696 bin liralık teklifi geçerli sayıldı. Yaklaşık maliyetin sadece 15 bin lira üzerinde teklif veren şirketle sözleşme yapıldı. Rekabet koşulları oluşmadan yapılan ihaleyle kamunun milyonları çöpe gitmiş oldu.