Gündem
14 Eki 2022 07:12 Son Güncelleme: 14 Eki 2022 07:13

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde rant kavgası! ‘Savaş çilingirlere kadar uzandı…’

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali ile merkez iki büyük ilçe müdürü arasında; MEB tarafından okullar adına gönderilen ödeneklerinin hangi müteahhitlere kullandırılacağı, okulların kaynak kitap ve kırtasiye alımında kimlerle çalışacağı konusunda ‘ranta dönüşen’ kavga yaşandığı iddia edildi.

Güneydoğu Güncel’de yer alan habere göre Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’nin haftada birkaç defa kendine yakın bazı müteahhit ve esnafları makamında ağırladığı, diğerlerine karşı ise bir söylem ve eylem içerisine girdiği ileri sürüldü. İddialara göre Murat Küçükali, kimi okul müdürlerini odasına çağırarak, kimileri ile telefon üzerinden, bazen de okul baskını şeklinde ziyaretlerle yönlendirme yapıyor.

Yaşanan ‘rant kavgasının’ eğitim camiasında ciddi bir rahatsızlık ve tedirginliğe sebep olduğunun belirtildiği haberde, “İdareci ve öğretmenler, bu rant kavgasının kendilerine ne zaman sıçrayacağı; ne zaman zarar göreceği, korkusuyla yaşamaya başladıkları ciddi bir probleme dönüşmüş durumda” değerlendirmesi yapıldı.

‘TOPLANTILARDA YAŞANAN KRİZ VE SAVAŞ ÇİLİNGİRLERE KADAR UZANDI’

Diyarbakır’da, bürokratik makamların, alt-üst ilişkilerini birbirlerine karşı koz olarak kullanmaya başlayan il ve ilçe müdürleri arasındaki bu kavganın çilingirlere kadar uzandığı belirtiliyor.

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’nin Kayapınar ilçesine iki hafta önce gönderdiği il Müdür yardımcısı ve şube müdürü ile kurumda bulunmayan taziyeye gittiği iddia edilen bir Şube Müdürünün odasını çilingirle açtırıp odadaki bazı evrak ve dosyalara el koyarak Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğüne taşıdığı da iddia edildi.

Yaşanan bu kavganın eğitim camiasının tamamı olmak üzere, özellikle okul idarecilerini işlerini yapamayacak huzursuz bir ortama sürüklediği belirtilen haberde, şu ifadelere yer verildi:

“Diyarbakır’da filler tepişirken maalesef çimenlerin ezildiği bir vaziyet yaşanmaktadır. Okul idarecileri, birilerinin kendilerini telefonlarla yönlendirme, hesap sorma, görevden almayla tehditleri ve söylemleri karşısında artık çalışabilecekleri bir ortam, kendilerini koruyacak bir mekanizmanın olmadığını ifade ederken güçlünün yanlış şeyler yapmasına rağmen korunduğu, bir sürece şahit olmanın üzüntüsü dile getiriliyor.

Yaşandığı iddia edilen bu kavgada, rant ve yolsuzluğa göz yummayan, il/ilçe müdürlerinin ihtiyaçlar adı altında parasal destek talebi veya gönderilen adrese teslim esnafla çalışmayan idarecilerin, okullarına zamanlı zamansız baskın şeklinde gitmeler, bu idareciler hakkında en küçük şeyler ileri sürülerek tutulan tutanaklar, soruşturmalara varan bir süreç, müdür toplantılarında küfür ve tehditlere varan söylemler…

Diyarbakır'ımızın dışarıdan gelen bürokratların adamına göre bu keyfi tutumları ile yerli bürokratların akçeli işleri karşısında her geçen gün eğitim kalitesi düşmekte ve başarısı geriye gitmektedir. Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü ve ilçe müdürleri arasında yaşanan bu kavga, tüm eğitim camiası, veli ve öğrencilerimiz nezdinde huzursuzluğa sebep olmuştur.”