Televizyon
02 Ağu 2023 08:50 Son Güncelleme: 02 Ağu 2023 08:57

Disney+ platformundan Atatürk dizisi skandalı! RTÜK inceleme başlattı

ABD merkezli dizi/film platformu Disney'in "Atatürk" dizisini yayından kaldırmasına tepki yağdı. Sosyal medyada #Disneyiptalet etiketiyle binlerce paylaşım yapıldı. Skandalın ardından RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin Disney+ platformu hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu.

Geçtiğimiz sene Türkiye'de yayın hayatına başlayan Disney Plus platformu, skandal bir karara imza attı. Daha önce 2023 yılı içerisinde Aras Bulut İynemli'nin başrolünde yer aldığı "Atatürk" dizisini yayınlayacağını açıklayan Disney Plus, bu kararından vazgeçti. Sosyal medya karar sonrası ayağa kalktı. #Disneyiptalet etiketiyle binlerce paylaşım yapıldı. Skandalın ardından RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin Disney+ platformu hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, “Disney+ isimli dijital medya hizmet sağlayıcının yerli içerik olan ‘Atatürk’ dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığına dair kamuoyuna yansıyan bilgilerden hareketle kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verilmiştir. Türkiye Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk en önemli toplumsal değerimizdir. Basına yansıyan Ermeni lobisi müdahalesi iddiaları titizlikle araştırılmaktadır. Kamuoyuna saygılarımla duyuruyorum” ifadelerine yer verdi.

 

NE OLMUŞTU?

Amerika Ulusal Ermeni Komitesi (ANCA), sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak Disney Plus Türkiye'nin 'Atatürk' dizisinin iptal edilmesini istedi. 

Paylaşımda, “Disney Plus’a, elinde milyonlarca Yunan, Ermeni, Süryani, Keldani, Süryani, Arami, Maronit ve diğer Hıristiyan şehitlerin kanıyla bir Türk diktatörü ve soykırım katili olan Mustafa Kemal Atatürk’ü yücelten dizisini iptal etmesi çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

Bunun ardından “Recep İvedik 7“, “Kaçış“, “Bursa Bülbülü” gibi birçok içerik, platformdan geçici bir süreliğine kaldırınca ‘Atatürk’ dizisinin de yayınlanmayacağı yönünde düşünceler oluşmuştu.

Ancak Disney Plus Türkiye'nin Twitter hesabından yaptığı paylaşımla 'Atatürk' dizisinin 29 Ekim'de yayınlanacağı duyurulmuştu.

Gazeteci Candaş Tolga Işık ise gelişmelerin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda konuya ilişkin Disney'in yarın açıklama yapacağını duyurdu. Işık, "Atatürk dizisiyle ilgili Ermeni Diasporası'nın her zamanki dezenformasyonlarından biri dönüyor. Yalan diasporası kendine yontmaya çalışıyor ama Disney'in kararında etkileri sıfır! Hakan Fidan ve İbrahim Kalın sürece bizzat müdahil oldu. Yarın Disney bir açıklama yapacak" diye yazdı.