Gündem
26 Nis 2024 09:32 Son Güncelleme: 26 Nis 2024 09:35

Denize düşen tefeciye sarıldı! 21 milyon 815 bin dosya icralık!

Bir süre yüksek enflasyon nedeniyle bireysel kredilerle günü kurtaran vatandaş, bankaların faiz oranlarının yüzde 50 seviyelerine yükselmesiyle birlikte kredi musluklarını kapatmasıyla birlikte icralık oldu. 2024 yılı Ocak ayı itibariyle 21 Milyon 307 bin olan icra dosyası sayısı 24 Nisan 2024 itibariyle 21 Milyon 815 bine çıktı. Vatandaş, kurtuluşu bankalardan daha yüksek faiz veren tefecilerde buldu.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Merkezi Bankası tarafında 22 Haziran 2023 tarihinde başlatılan faiz artışları serisi sonrasında politika faizinin yüzde 8,5’ten, yüzde 50 seviyesine çıkarmasıyla bankaların kredi musluklarını kapatmasıyla birlikte icra dosyalarında patlama yaşandı. Özellikle kredi kartı işlemlerinde uygulanan faiz oranının yüzde 1,36 dan yüzde 4,25'e, kredi kartı nakit çekim veya kullanım işlemlerinde uygulanan faiz oranlarının ise yüzde 1,66’dan yüzde 5,33 seviyesine yükselmesiyle birlikte vatandaş kredi kartını ödeyemez duruma geldi. Dört aylık sürede 500 bin kişi icralık oldu. İcra dosyalarında yaşanan patlamayı eski bir icra müdürü olan Avukat Mustafa Zafer ile konuştuk.

İşte Zafer’in birbirinden çarpıcı o açıklamaları:

DÖRT AYDA 500 BİN DOSYA ARTTI

‘2024 yılı Ocak ayı itibariyle 21 Milyon 307 bin olan icra dosyası sayısı 24 Nisan 2024 itibariyle 21 Milyon 815 bin seviyesi yükselerek yıl başından bu yana vatandaş hakkında başlatılan icra dosya sayısında 500 binin üzerinde yeni dosyanın açıldığını görüyoruz. Merkez Bankası tarafından yapılan faiz artışları ile alınan sıkılaştırma kararları sonrası dönemlerde artış kararı ile icra dosya sayısında paralel bir artış kaydedildiğini gözlemliyoruz. Bu aslında şu anlama geliyor vatandaşın nakit akışında yaşanan dengesizleşme doğrudan icra takiplerini tetikliyor ve akabinde alacaklılar tarafından borçlu vatandaşlar hakkında derhal takibe girişiliyor.’

KREDİ KARTI TAKİPLERİNDE ARTIŞ VAR!

Son dönemdeki faiz artışlarından dolayı bugün kredi kartı nakit avans çekimi sonrasında borcun ödenmemesi halinde bireysel kredi kartı kullanan tüketiciden anaparaya ilaveten yüzde 63,6 yıllık faiz ile buna eklenecek banka ve sigorta muameleleri vergisi (bsmv), icra takip giderleri ve icra vekalet ücreti ile çıkan borç miktarından borçlu sorumlu olacaktır. Herhangi bir temerrüt faizi uygulanmaksızın borcunu gününde ödemeyen vatandaşın temerrüde düşmesinden sonra yani borcunu ödeme gününde ödeyememesinden sonra karşılaşacağı faiz yükü ile takip masraf eklendiğinde anaparaya eklenecek ciddi bir borç yükü ile borçlu karşı karşıya kalacaktır.

TEFECİLER HORTLADI

Vatandaşın hayatını devam ettirebilmesi için gerekli olan sıcak paraya bankalar marifetiyle kolayca ulaşması sonrasında, özellikle de bankalar tarafından sicil bahane edilerek kredi kullandırılmayan kimseler bir anda kendilerini hiç beklemedikleri bir anda tefecilerle karşı karşıya buldu. Özellikle sosyal medya platformları ve internet siteleri üzerinden vatandaşa kolayca ulaşılabilen bu kimseler vatandaşa piyasada pahalı bulunan parayı çok daha pahalı bir şekilde satmaya başlaması toplumsal bir huzursuzluğa sebebiyet verebilir. Vatandaşların kendilerine sosyal medya üzerinden ulaşarak borç para verebileceklerini belirten kimselere karşı dikkatli olmaları ve bu gibi kimselerde uzak durmaları gerekir. Vatandaşlar kendilerine bankaların temin etmediği parayı bir tefeciden temin etmesi halinde bu kötü niyetli kişilere verecekleri senet, ipotek yahut rehineler nedeniyle hiç bitmeyecek bir borç sarmalı içine düşebilirler. Kredi kartına getirilen taksit sınırlamasının yumuşatılması ve kredi kartı nakit avans limitlerini nerdeyse kart limitinin yüzde 12,5 ‘ne kadar indiren bankaların limitleri arttırması vatandaşı kötü niyetli kişilerle muhatap olmaktan kurtarmaya yardım olacaktır.