Kültür Sanat
01 Oca 2024 11:00 Son Güncelleme: 01 Oca 2024 13:46

Deneyimli gazeteci Hazal Ateş, asgari ücret gerçeğini yazdı!

Deneyimli gazeteci Hazal Ateş, “Asgari Yaşamak” kitabında Türkiye’deki asgari ücret gerçeğini yazdı.

Deneyimli gazeteci Hazal Ateş, “Asgari Yaşamak” kitabında, akademisyenler, sendikacılar, esnaf ve iş dünyası, medya, hükümet temsilcileri ortalama ücrete dönüşen asgari ücret konusunu tartıştı.

Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası tarafından yayınlanan kitabı Sabah Gazetesi’nden “İş’in Anahtarı” köşesiyle memur, emekli, çalışan milyonların sesi olan Hazal Ateş kaleme aldı.

Kitapta, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, Gazeteci, Sosyal Güvenlik Uzmanı Ahmet Kıvanç,  Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Özuğurlu,  TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç son yıllarda ortalama ücrete dönüşen, ülke gündeminden düşmeyen asgari ücret gerçeğini değerlendirdi, geleceğe ilişkin öngörü ve beklentilerini aktardı.

Kitapta öne çıkan görüş ise asgari ücretin ekonomik, toplumsal yönüyle büyük öneme olup düşük ücret baskısına karşı önemli bir sosyal politika aracı olması…

Taraflar 85 milyon vatandaşın gelirinin artması, refah düzeyinin yükseltilmesi, bölgesel eşitsizliklerin son bulması noktasında hemfikir olurken, belirleme yöntemi başta olmak üzere asgari ücrete ilişkin farklı görüşler dile getirdi. İşçi tarafı asgari ücreti belirleyen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda daha fazla söz sahibi olmak, işveren tarafı maliyet, istihdam boyutunun da dikkate alınması gerektiğine dikkat ekiyor. En çok tartışılan konuların başında ise asgari ücretle ortalama ücret makasının kapanması geliyor.

HAZAL ATEŞ KİMDİR?

Hazal Ateş, Mimar Sinan Lisesi edebiyat bölümü, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans programına yönelik İngilizce eğitimi aldı. Üniversite yıllarında başladığı gazeteciliğe Cumhuriyet, Star, Habertürk televizyonu, radyo ve haber ajansında devam etti.

2007 yılından bu yana Sabah Gazetesi’nde ekonomi muhabiri ve yazarı olarak görev yapan Ateş’in yazıları aynı zamanda Takvim, Yeni Asır’da yayınlanıyor. Sabah Gazetesi’nde “İş’in Anahtarı” köşesi sosyal güvenlik, çalışma hayatı, vergi, tüketici hakları  konusunda güncel gelişmeleri de içeriyor. Meslek hayatı boyunca, medya-iletişim, sosyal güvenlik, istihdam, özgür basın, yeşil dönüşüm, çevre konularında ve çeşitli Avrupa Birliği destekli projelerde görev aldı.

Türk Metal Sendikası’nca, sendikalı hayata verdiği destek, çalışma hayatıyla ilgili bilgilendirici, haber ve yazılarıyla “Emek Dostu Gazeteci” ödülüne layık görüldü.

Tüketicileri bilinçlendirici haberleriyle de Ticaret Bakanlığı’nca düzenlenen “Yazılı Basın Tüketici Ödülü”nü aldı. Sürekli basın kartı sahibi olan Hazal Ateş, halen Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor. 1971 yılında Malatya’da doğan ve bir çocuk annesi Ateş, yaklaşık 50 yıldır Ankara’da yaşıyor.