Medya
01 Nis 2021 10:43 Son Güncelleme: 01 Nis 2021 11:00

Demirtaş'ın '3. ittifak' sözleri İYİ Parti'ye tehdit mi?

Selahattin Demirtaş'ın HDP liderliğinde üçüncü ittifak sözleri siyaset dünyasına bomba gibi düştü. Şimdi "Demirtaş'ın sözleri İYİ Parti'ye tehdit mi?" sorusu gündemde.

HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın üçüncü ittifak sözleri İYİ Parti'ye öneri mi tehdit mi? Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi köşesine bu soruyu taşıdı... 

Selahattin Demirtaş'ın “Eğer muhalefetteki milliyetçi odaklar, demokrasi ittifakına ısrarla engel olmaya devam edeceklerse... Bu durumda HDP öncülüğünde üçüncü bir ittifak, demokrasi ittifakı ilan edilebilir.” sözleri siyaset gündemine damga vurdu. 

Abdülkadir Selvi, Demirtaş’ın sözlerininin iki farklı anlamda değerlendirilebileceğini yazdı. Selvi, "Millet ittifakına yönelik bir uyarı olarak görülebilir. Ya da başka bir ifade ile, İYİ Parti’ye yönelik bir tehdit olarak da değerlendirilebilir" tespitini yaptı. Demirtaş’ın teklifini 'üzerinde durulmaya değer' bulan Selvi şöyle devam etti: "Demirtaş’ın üçüncü ittifak önerisi 2023 seçimlerinin mecrasını değiştirebilir." 

İşte Abdulkadir Selvi'nin o yazısı...

DEMİRTAŞ’IN ÜÇÜNCÜ İTTİFAK ÖNERİSİ

HDP ile İYİ Parti arasında zaman zaman gel-git’ler yaşanıyor.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, kahvaltı çağrısına İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener kapıyı kapatmamış, “Şimdi ben Güneydoğu’yu iyi bilirim. Güneydoğu’nun bir özelliği şudur. Kanlın olsa, kan davalı birisi olsa kapısı çalındığı zaman o kapıdan içeri alınır. O evin annesi, en yaşlısı korur, kollar. Son kapıdan dışarı çıktıktan sonra kan davası devam eder” yanıtını vermişti.

Ama aynı Meral Akşener, “HDP’yi nereye konumlandırıyorsunuz” sorusuna da, “HDP’yi PKK’nın yanında konumlandırıyoruz“ karşılığını vermişti.

Akşener’in bu yanıtı HDP’de rahatsızlığa yol açtı. Ayrıca muhalefet partileri ile görüşme turuna çıkan HDP ile İYİ Parti arasında ise bir randevu “restleşmesi” yaşandı...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Meral Akşener ile Pervin Buldan’ı etiketleyerek attığı tweet ise tüy dikmişti.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu ile İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, İmamoğlu’na sert tepki göstermişti. Selahattin Demirtaş ise İYİ Partililere, “Faşist” diye hakaret etmiş, “İYİ Partili bazı ırkçı siyasetçilerin faşizan söylemleri, her türlü diyalog ve çözüm zeminini maalesef tahrip ediyor” demişti.

TEHDİT Mİ ÖNERİ Mİ?

HDP ile İYİ Parti arasındaki gerilimin listesini çıkarma durumunda değilim. İşaret etmek istediğim nokta farklı. Selahattin Demirtaş yeni bir adım daha attı.

“Eğer muhalefetteki milliyetçi odaklar demokrasi ittifakına ısrarla engel olmaya devam edeceklerse bu durumda HDP’nin öncülüğünde üçüncü bir ittifak, ‘demokrasi ittifakı’ olarak ilan edilebilir” dedi.

Demirtaş’ın bu sözleri millet ittifakına yönelik bir uyarı olarak görülebilir. Ya da başka bir ifade ile, İYİ Parti’ye yönelik bir tehdit olarak da değerlendirilebilir. Ama bence Selahattin Demirtaş, siyasi sonuçları açısından önemli bir öneride bulunuyor, üçüncü bir ittifak öneriyor. Elbette ki bu HDP liderliğinde üçüncü bir ittifak olacak.

Demirtaş’ın teklifi HDP siyasetinde ne kadar karşılık bulur orasını bilmiyorum ama üzerinde durulmaya değer. Demirtaş’ın üçüncü ittifak önerisi 2023 seçimlerinin mecrasını değiştirebilir.