Gündem
12 Ağu 2015 09:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:48

Daily Telegraph yazarı uyardı: Türkiye yeni bir iç savaşa sürükleniyor

The Daily Telegraph gazetesinin Orta Doğu editörlerinden Con Coughlin, Türkiye’nin Kürtlerle savaşının sadece IŞİD’e yarayacağını ve Türkiye’nin yeni bir iç savaşa sürüklendiğini yazdı.

BBC Türkçe’nin aktardığı yazıda Coughlin, geçen sene bu zamanlarda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın IŞİD’e karşı ABD öncülüğündeki koalisyona destek verme konusunda gönülsüz davrandığını hatırlatarak, “Erdoğan’ın önceliği Suriye lideri Esad’ın devrilmesiydi. Onun bakış açısından IŞİD, Esad’ı yenilgiye uğratma ihtimali en fazla olan güçtü. Türkiye bu nedenle, Amerika’nın IŞİD’e karşı çabalarını desteklemeye gerek görmedi” ifadelerini kullandı.

Suruç katliamının Erdoğan’ın IŞİD konusundaki fikrini değiştirdiğini savunan Coughlin, şöyle devam etti: “Ancak Türkiye’nin, koalisyonun hava saldırılarına gecikmiş desteğinin oyun değiştirici olabileceğine ilişkin umutlar, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Kürtlerle savaşı yeniden başlatma kararıyla ciddi ölçüde sekteye uğradı.”

Türkiye, yeni bir iç savaşa sürüklenmekte

“Şimdi tüm her şey Türkiye’nin yeni bir iç savaşa sürüklenmekte olduğuna işaret ediyor” diyen Coughlin, bunun koalisyonun IŞİD’le mücadelesine de olumsuz etkileri olacağını belirtti.

Coughlin yazısına şöyle devam etti:

“Türkiye’nin müdahalesinden önce, Suriye’de iki savaş vardı. Biri Esad rejimine karşı, biri de IŞİD’e karşı. Türkiye’nin Kürtler’e saldırısı üçüncü bir savaş ve zaten şaşırtıcı derecede karmaşık olan bir savaş arenasında yeni bir komplikasyon.”

“Batı ve müttefikleri açısından Türklerin Kürtlerle savaşının yeniden başlaması birkaç nedenle fayda sağlamayan bir şey. Kürt gruplar içindeki en savaşçı örgüt olan PKK, ABD ve diğer batılı güçler tarafından haklı bir şekilde terör örgütü olarak niteleniyor. Ancak PKK, IŞİD’e karşı en etkili savaşçılar olan Suriye merkezli gruplarla yakın ilişki içinde. Yeni gelen Amerikan uçaklarının Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan Kürtlere destek sağlaması bekleniyor. PKK bu yüzden, Ankara’yı IŞİD’deki müttefiklerini korumak için Kürt mevzilerini bombalamakla suçluyor.”