Gündem
15 Mayıs 2011 13:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:21

CUMHURİYET YAZDI, RTÜK GERİ ADIM ATTI!

İki daire başkanının atanmasına ilişkin iptal istemini reddeden yerel mahkemenin kararını bozan Danıştay'ın verdiği kararı 2 aydır uygulamayan RTÜK geri adım attı.

İki daire başkanının atanmasına ilişkin iptal istemini reddeden yerel mahkemenin kararını bozan Danıştay’ın verdiği kararı 2 aydır uygulamayan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Cumhuriyet’ten Fırat Kozok’un haberi üzerine geri adım attı. Mahkeme kararının uygulanması için karar alan Kurul, şimdi yeni formül arıyor.

Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanı Cengiz Özdiker, görevinden alınmış, Danıştay ve idare mahkemelerinin göreve iade kararı vermesi üzerine önce Diyarbakır Bölge Müdür Yardımcılığı’na, ardından da Adana Bölge Müdür Yardımcılığı’na atanmıştı.

Aynı dönemde Halil İbrahim Gül Araştırma Geliştirme Dairesi Başkanlığı’na; Nurullah Öztürk de İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’na getirilmişti.

Özdiker’in açtığı davalar sonucunda Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi bazı RTÜK üyeleri hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçundan hapis kararı vermiş, Yargıtay’da da cezaya onama istenmişti. Üyelerin imdadına AKP’nin görevini kötüye kullanma suçuna verilen cezaların üst sınırını 2 yıla indiren ve cezaevi tehdidini kaldıran yasa değişikliği yetişmişti.

Bu sırada Danıştay bir sürpriz karara daha imza atmıştı. 5. Daire, Özdiker’in talebini reddeden ve Öztürk’ün atanmasında aykırılık bulmayan yerel mahkemenin kararını bozmuştu.

Ancak, RTÜK Danıştay kararının ardından konunun yerel mahkemede tekrar görüşüleceği gerekçesiyle 2 ay boyunca karara ilişkin bir adım atmamıştı. RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Cumhuriyet’e Üst Kurul’un yargı kararını bekletmesi ya da yerine getirmemesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, "Danıştay ’yeniden karar verilmek üzere dosyanın adı geçen mahkemeye verilmesine’ karar vermiştir. Dolayısıyla şu anda yerel mahkemenin bu konuda vereceği kararı bekliyoruz" demişti.

Gündeme alındı

Ancak, konunun Cumhuriyet’te haber olmasının ardından Danıştay’ın ilgili kararı 2 ay sonra RTÜK’ün gündemine alındı. Geçtiğimiz hafta yapılan Üst Kurul toplantısında, yerel mahkeme kararı beklenmeksizin adım atılması kararlaştırıldı. Kurulda yaşanan tartışmaların ardından Başkan Davut Dursun ve üye Abdulvahap Darendeli’nin karşıoylarına rağmen 7 üyenin oluruyla mahkeme kararının uygulanması yönünde karar alındı. Konunun önümüzdeki günlerde Hukuk Müşavirliği’ne gönderilmesi bekleniyor. Kurul bundan sonra ya Nurullah Öztürk’ü görevden alarak yerine Cengiz Özdiker’i atayacak ya da kararı askıya alacak.