Gündem
02 Tem 2010 15:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:26

CUMHURİYET YAZARI ALİ SİRMEN CANLI YAYINDA NEDEN GÖZYAŞLARINA BOĞULDU?

CNN Türk'te Ayşenur Arslan'ın hazırlayıp sunduğu Medya Mahallesi programının bugünkü konuğu Cumhuriyet yazarı Ali Sirmen'di.

Sirmen ile CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu'nun Gediktepe ziyaretinden terörün girdiği yeni aşamaya; Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın işadamları ile yaptığı Kuzey Irak ziyaretinden İlhan Selçuk'a kadar pek çok konuda konuşan Ayşenur Arslan, konuğunun bir ara gözyaşlarına boğulmasına engel olamadı.

Sirmen, hem meslektaşı, hem de pekçok davada birlikte yargılandığı İlhan Selçuk'un ölümü ile ilgili olarak "Kendi heykelini yonttu İlhan Selçuk. Anıt gibi duruyor o heykel ortada. Ama heykeltraş yok artık." dedi ve gözyaşlarına hakim olamadı. Ayşenur Arslan'ın da  bu sözlerin ardından cümle kurmakta zorluk çektiği görüldü.

İşte Ali Sirmen ile Ayşenur Arslan'ın duygu dolu bir şekilde sonlanan sohbetinden öne çıkan bölümler...

KILIÇDAROĞLU'NUN SİPERE GİTMESİ ŞART MIYDI?

"Ali Bey önce şunu sorayım siz nasıl karşılıyorsunuz Kılıçdaroğlu'nun Gediktepe ziyaretini?" diyen Ayşenur Arslan'a Ali Sirmen'in yanıtı şöyle oldu:

"Kılıçdaroğlu'nun bir demeci vardı "Bizim 1989 raporumuz var" diye. Bu sorun bir kürt sorunu. Bunu böyle niteleriz ama Kürt kökenli yurttaşlarımızın birarada yaşama niyetinin varolduğuna inanıyorum. Kılıçdaroğlu'nun yakın ilgi göstermesi konuya gayet normal. Ama siperde çöktü, çömeldi tartışmasına indirgenmesini yanlış buluyorum."

Bu yanıt üzerine Arslan  "Bir siperden mi, sorunun askeri çözümünden mi  başlamak doğruydu yoksa bir sivil bir yerden, mesela diyarbakır'da sivil toplum örgütlerinin ziyaretinden mi başlamalıydı." diye sordu ve Sirmen'den şu yanıtı aldı:

"Soru güzel bir soru. Askeri çözüm değil askeri önlemler... Sorun çözüme kavuşturulmalı. Ama Terörön çözümü askeri yolla olmaz sadece. Zaten CHP'nin 89 raporu da bunu ortaya koyuyor.

İŞADAMLARINA SERT ELEŞTİRİ

Sirmen, ardından "Çarpıcı bir durumu sizinle paylaşmama izin verin" dedi ve isim vermedi ama TÜSİAD toplantısında yapılan "Öcalan ile görüşülebilir"  çıkışına sert bir dille eleştiri getirdi.

"Devlet bakanı 200 işadamı ile Kuzey Irak'a gitti ve yetmiyor gibi doğu ve güneydoğu ticaret odaları oraya yatırım için otobüsler kaldırıyor. Halbuki Türkiye kendi topraklarına yatırım yapmıyor. Herkes bunun farkında. Özel sektör neden güneydoğuya yatırım yapılmıyor sorusuna "orada kar var" diye yanıt veriyor ve sonra da çıkıp "Öcalan ile görüşülsün" diyor.

Teröre karşı güvenlik önlemleri şart ama siyasi irade onun arkasında net bir şekilde durmalı. Eğer asker kendi yetkileri ile ilgili itiraz ediyorsa, o itirazlar dinlenmeli ondan sonra eleştiri getirilmeli.

ÇÖZÜM MÜ ÇÖZÜM İÇİN ADIM MI?

Arslan'ın bunun üzerine "Pek çok isim gibi ben de kafa yoruyorum. Sizin kafanızda bir çözüm var mı?" şeklindeki sorusuna Sirmen'in yanıtı şöyle oldu:

"Demokrasilerde terör sihirli değnek ile çözülmez. Çözülemez. Toplumun dışına çıkaracak, marjinalize edilebilecek bir şeyler yapılabilir ancak. Çözüm olmaz, çözüm yolunda atılabilecek adımlar vardır."