Televizyon
03 Mayıs 2011 10:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:18

ÇOCUKLARI BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE! RTÜK'TEN ŞOK UYARI

RTÜK Başkanı Davut Dursun, televizyon izleyen çocuklarla ilgili yaptıkları araştırmada elde ettikleri şok verileri açıkladı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Fatih Üniversitesince düzenlenen ‘’1. Çocuk Gelişimi Eğitim Günleri’’nin açılışında, RTÜK’ün çocuklar için yaptığı düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Dursun, çalışmaların verilerine göre, çocukların günde ortalama 3 saat televizyon izlediğini, bunun yanı sıra yüzde 82’sinin televizyon izlemekle ilgili kararlarını kendilerinin verdiğini ifade ederek, şöyle devam etti, ‘’Çocukların televizyon izleme kararlarını büyük oranda kendilerinin vermiş olmaları, izleyecekleri programlar konusunda kendilerine zararlı nitelikteki programları seçebileceklerini ifade ediyor. Bir başka çalışma da çocukların yüzde 30-35’inin bağımsız odaları olduğunu belirtiyor. Bu odaların çoğunda çocukların kendilerine özel televizyonları var. Bir başka önemli tespit, çocukların okul dışındaki birinci etkinliği televizyon izlemektir. Bu çalışma 2006 yılında yaptığımız bir çalışmaydı. Muhtemelen bugünlerde böyle bir çalışma yaparsak belki bunun yerine internetin öne geçtiğini tahmin edebiliriz. Çocuklar yılda ortalama 900 saati okulda, bin 200 saati televizyon karşısında geçiriyor. İlköğretim çağını tamamlamış bir çocuk 100 bin kadar şiddet sahnesi, 8 bin kadar ölüm veya öldürme sahnesi izlemektedir. Düşünün 100 bin şiddet sahnesi izleyen birinin beyninde şiddet nasıl bir yer alıyor? Öldürme, ölme sahnesi seyreden bir insanın ölüm karşısındaki tavrı ne olabilir? Bunları sormamız lazım. Çocukları bu görsel ve işitsel bombardımandan korumak için ne yapabiliriz? Asıl soru bu bence.’’