Dünya
27 Mar 2024 09:51 Son Güncelleme: 27 Mar 2024 09:52

Çin'den ABD'ye işlemci ve yazılım şoku! Kavga büyüyor…

Çin, Intel ve AMD işlemcili bilgisayarların yanı sıra Windows işletim sistemi gibi Microsoft yazılım ürünlerinin devlet tarafından satın alınmasını yasakladı.

Çin hükümeti, Aralık ayında kabul ettiği ve bu hafta itibarıyla yürürlüğe giren yeni yasa tasarısı kapsamında, Intel ve AMD işlemcili bilgisayarların yanı sıra Windows işletim sistemi gibi Microsoft yazılım ürünlerinin devlet tarafından satın alınmasını yasakladı.

GELİRLERİNDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Chip'in The Financial Times'dan aktardığına göre, Çin'in hükümet bilgisayarlarına yönelik ürün alımına ilişkin yeni kurallar Aralık ayında ülkenin Bilgi Teknolojileri Güvenlik Değerlendirme Merkezi tarafından belirlendi. Çin daha önce devlet dairelerine ve kurumlarına 2022 yılında artık Microsoft'un Windows işletim sistemini kullanmamalarını, bunun yerine kendi geliştirdiği Linux tabanlı bir işletim sistemi kullanmalarını zorunlu kılmıştı. Dolayısıyla bu yeni düzenlemelerin Microsoft'u etkilemeyeceği düşünülüyor. Ancak Intel ve AMD çiplerinin yasaklanması, her iki şirketin gelir rakamlarında gözle görülür bir düşüşe neden olabilir.

Öte yandan, bu ürünlerin Çin'in devlet bilgisayarlarında yasaklanması, özel işletmelerde ya da ülkedeki normal tüketiciler tarafından kullanımını kapsamıyor. Çin daha önce de Apple'ın iPhone ürünlerinin hükümet binalarında kullanımını yasaklamıştı. Ayrıca güvenlik endişelerini gerekçe göstererek Micron Technology ürünlerinin altyapı projelerinde kullanılmasını da engellemişti.

NVİDİA MÜDAHALESİ

2023 yılının sonlarında ABD hükümeti Nvidia'nın bazı yapay zeka GPU'larının Çin'e ihracatını yasakladı. Nvidia ise bu yasağa uymak yerine, ABD hükümetinin ihracat kurallarının kısıtlamalarına uyacak şekilde özel olarak üretilen H20 adlı yapay zeka çiplerini geliştirdi. Şirket, H20 çipleri için ön siparişleri 2024'ün başlarında almaya başladı ve Çin'e özgü bu yapay zeka GPU'larının büyük ölçekli sevkiyatlarına 2024'ün ikinci çeyreğinde başlaması bekleniyor.