Gündem
30 Eyl 2011 14:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:51

ÇİN-TÜRK MEDYA KONFERANSI ODTÜ'DE!

Çin-Türk Medya Konferansı TEPAV'ın da katkılarıyla ODTÜ'de gerçekleştiriliyor.

Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye’de gazeteciliğin sorunları ile her iki ülke belgeselciliğinin tartışılacağı I. Çin-Türk Medya Konferansı TEPAV’ın da katkılarıyla ODTÜ’de gerçekleştiriliyor.
 
Konferans için 30 Eylül gecesi Ankara’ya gelen Çin’in Tsinghua Üniversitesi Gazetecilik ve İletişin Fakültesi öğretim üyeleri 1 ve 2 Ekim’de Ankara’yı gezecekler, TOBB-EÜ’ni ve TEPAV’ı ziyaret edecekler. Konferans’ın resmi programı ise 3 ve 4 Ekim tarihlerinde ODTÜ’de Medya ve Kültürel Çalışmalar Programı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
 
İki ülke gazeteciliği ve belgesel filmciliğinin tartışılacağı konferans, bu alanda iki ülke arasında ileriki yıllarda gerçekleştirilecek işbirliği açısından bir ilk adım olarak değerlendiriliyor.
 
3 Ekim sabahı ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde Can Çakmur’un kısa bir piyano dinletisi ile açılacak olan konferans, akşama kadar her iki ülkeden 4 belgeselin gösterimi ve izleyicilerin de katıldığı tartışmalarla devam edecek. Belgesel gösterimleri ilgilenen tüm katılımcılara açık olacak.
 
Türkiye’den Suha Arın’ın yönettiği 1979 yapımı Tahtacı Fatma ve yönetmenliğini Erdem Murat Çeliker’in yaptığı 2010 yapımı Herkes Uyurken belgesellerinin gösterileceği ilk günde, Çin’den de uluslar arası festivallerde önemli ödüller almış iki belgesel var: Çinli/Kanadalı yönetmen FAN Lixin’in 2009 yapımı Eve Son Tren’i (Last Train Home) ve LEI Jianjun’un 2009 yapımı Beijing 2008’i.
 
Gösterimler öncesinde Sinema Laboratuarı’ndan Ersan Ocak ile Kurtuluş Özgen’in ve Tsinghua Üniversitesi’nden Doç. Dr. LEI Jianjun’un katılımıyla her iki ülke belgeselciliğinin tartışılacağı bir panel de gerçekleştirilecek.
 
Konferans’ın ikinci gününde  ise, Çinli ve Türkiyeli öğretim üyelerinin iki ülkede medya sahiplik yapısını, gazetecilik eğitimini, basın özgürlüğünü ve televizyonun evrimini tartışacakları yuvarlak masa toplantıları yer alacak.
 
4 Ekim akşamı Ankara’dan Lefkoşa’ya uçacak Çinli akademisyenler ODTÜ’deki konferansın bir benzerini bu kez de Kıbrıs Basın Emekçileri Sendikası’nın (Basın-Sen) da katkılarıyla Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirecekler.