Gündem
17 Mayıs 2010 11:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:18

CENGİZ ÇANDAR'DAN 40 YILLIK DOSTUNA SÜRPRİZ! TELEFONA BAĞLANDI, NELER SÖYLEDİ?

TRT Haber'de Serra Karaçam'ın sunduğu Medya Müfettişi'ne konuk olan Hasan Cemal konuşurken bir sürpriz yaşandı ve Cengiz Çandar telefonla programa katıldı.

TRT Haber’de Serra Karaçam’ın sunduğu Medya Müfettişi’ne konuk olan Hasan Cemal yeni kitabı ,28 şubat ve andıç hakkında konuşurken bir süpriz yaşandı ne Cengiz Çandar telefonla programa katıldı,Çandar ’’Hasan Cemal kitabında o bölümünü büyük bir cömertlikle bana açtı ve bende bugüne kadar söylediğim ve söylemediğim her şeyi yazdım. Virgülüne dokunmadan da kitapta yer aldı...O kitapta bir şekilde yer almış olmam benim için bir mutluluk kaynağı, böylesi önemli bir kitapta katkımın olması, hayatın benim için hoş bir rastlantısı ve onur kaynağı…’’ dedi.

İŞTE PROGRAMDA YAŞANANLAR...

Serra Karaçam: Hasan Cemal için tam gazeteci , vicdan sahibi her şeyi yazmak ve yayımlamak için yaşıyor diye yazan Cengiz Çandar şimdi telefon hattımızda. Sayın Çandar Hasan Cemal’in yeni kitabı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Cengiz Çandar: Hasan Cemal’in son kitabı daha önce yazdıklarının kalın bir özetidir. Bu kitap Hasan Cemal’in 40 yılının muhasebesi, hem daha önce yazdığı kitap zincirinin son halkası ve geçmişinin bir aynasıdır. Bu kitap Hasan Cemal’in üzerinden Türkiye’nin yakın tarihinde en can alıcı, yakıcı sorununu onun yaşam deneyiminden süzülerek tarihe kayıt düşülmesidir.
SK: Sizinde andıçta yer alışınızla ilgili bir bölüm var. Bugün özgürlükleri yaşadıklarını söyleyen birçok isim o zamanlarda görmezden geldi ne dersiniz?
CÇ: Hasan Cemal kitabında o bölümünü büyük bir cömertlikle bana açtı ve bende bugüne kadar söylediğim ve söylemediğim her şeyi yazdım. Virgülüne dokunmadan da kitapta yer aldı. 28 Şubat benim gözümde Türkiye’de askeri darbeler ve müdahaleler zincirinin son 7-8 yıl şimdi ki ergenekon davasının konusu olan girişimler öncesinde en çarpıcı halkasıydı. Dolayısıyla “Türkiye’nin Asker Sorunu ve Ey Asker Siyasetten Elini Çek” adlı bir kitapta 28 Şubat’ın yer almaması söz konusu olamazdı. Bu kitap Hasan Cemal’in 40 yıllık yaşam deneyiminin ve Türkiye’ de ki yapıcı sorununun bir öyküsüdür. Bu öykünün içinde 28 Şubat’ın doğrudan muhatabı olmuş bir aktör olarak benim kalemimden o dönemin anlatımını, kitabın bütünlüğünün beslenmesi olarak yorumluyorum
CENGİZ  ÇANDAR:” 28 ŞUBAT SÜRECİNDE HEDEF ALINAN SİYASİLER ŞU AN TÜRKİYE İKTİDARINDA”
SK: O generaller şu anda çekilmiş gibi gözüküyor, 28 Şubat’ta ki politikacıların da birçoğu siyaset meydanlarını bıraktı ama medya yöneticileri hala yerlerini koruyor mu acaba ne dersiniz?
CÇ: Bir kısmı o yöneticilerin hala siyaset sahnemizde duruyorlar. Yine o dönemin hedefi haline gelmiş olan siyaset adamlarının bir bölümü Türkiye’de iktidarda yer alıyorlar şuan. Unutmayalım ki 28 Şubat bir süreçti, sabaha karşı darbe yapılıyor marşlarla türkülerle uyanıyorsunuz o şekilde bir şey değildi. Sürece yayılmış bir askeri müdahale haliydi ve o askeri müdahalenin yöntemlerinden biri de andıçtı. Bir tanesi de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının görevden alınması ve tutuklanması oldu. O kişi şuanda Türkiye’nin Başbakanı Tayyip Erdoğan. Yine 28 Şubat’ın izdüşümü olan girişimleri sonucunda 27 Nisan e-muhtırası Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olmasını önlemeye yönelikti. Bugün onun muhatabı olan Abdullah Gül Türkiye’nin Cumhurbaşkanı. Bu nedenle 28 Şubat’ı kendisinden önce ve sonrasındaki askeri müdahalelerle birlikte değerlendirmek ve siyasetin Türkiye’de dizayn edilmesi hadisesine yönelik önemli bir kilometre taşı olarak görmek gerekiyor. Nitekim Hasan Cemal’in kitabının adı da “Ey asker siyasetten elini çek”… 28 Şubat’ı da askerin siyasetin içinde yer aldığı bir dönem olarak algılamak gerekiyor. Bu bakımında 28 Şubatı da kitabın ayrılmaz bir parçası olarak düşünmeliyiz. O dönemin muhataplarından biri olarak ta kitapta yer bulmuş olmaktan memnunum. Açıkçası kitabın tümü zaten okunması gereken Türkiye’nin yakın tarihini bilmek öğrenmek ve anlamak isteyenlerle, Türkiye’nin geleceğinin ne şekilde olması gerektiği hakkında tahminlerde bulunmak isteyenler açısından başucu kitabı olarak nitelendirilebilir. O kitapta bir şekilde yer almış olmam benim için bir mutluluk kaynağı, böylesi önemli bir kitapta katkımın olması, hayatın benim için hoş bir rastlantısı ve onur kaynağı…
Hasan Cemal: Sevgili Cengiz Çandar’a bugünkü yazısından ve sözlerinden ötürü teşekkür ediyorum
CENGİZ  ÇANDAR: “HASAN CEMAL’İN ASKER SORUNU ADLI BİR KİTAP YAZMASI VE TRT LOGOSU ALTINDA BU KONUYU KONUŞABİLMESİ  O DÖNEMİN GERİDE KALDIĞININ GÖSTERGESİ…”
SK: Hasan Cemal’e sorduk… Kendisi o dönemlerin aleni bir darbe teşebbüsü şeklinde tekrar yaşanmayacak olduğunu söyledi buna da parantez açıp baktığımızda başka şeyler eklenebilir bir ifade olduğunu gözledik ama siz bu dönemin geride kaldığını düşünüyor musunuz?
CÇ: Şimdi bütün bunların Hasan Cemal’in şuanda üzerinde TRT logosu bulunan bir kanalda “Ey asker siyasetten elini çek” adlı bir kitabın yazarı olarak konuşması bu soruyu anlamlı kılıyor. Demek ki bütün bunlar geride kaldı. Tam olarak öyle olmasa da bir yönü ile öyle gözüküyor ve bu işin iyi yönü. Bu kitabın yazılıyor olabilmesi, yazan kişinin TRT logosu altında konuşuyor olması ve benim bu yayına sesimle katılıyor olmam kendi başına bir anlam taşıyor…Artık bunlar geride kalmıştır bu kitapta da bir tarih anlatılmaktadır. Kitap çok önemli bir kilometre taşı demiştim tümüyle… Bu kitaba konu teşkil eden durum tümüyle ortadan kalkmış değil, en azından daha geçen yıl itibariyle irtica ve mücadele eylem planı,Poyrazköy kazıları şuanda devam eden Ergenekon davası ve bu davayla birleştirilmiş bir başka soruşturmanın bir numaralı sanığı konumunda ki ordu komutanının tenezzül edip mahkemeye gitmemiş olması son sözüme örnek.İşte bütün bunlar daha yeni ortaya çıktı. Bir takım örgütlenmeler, bir takım girişimler, bir takım tasarılar, planlar söz konusu… Dolayısıyla Türkiye büyük ölçüde Hasan Cemal’in kitapta yazdıklarını geride bırakmış olsa da bunlar asla tekrarlanmaz diyebileceğimiz bir durumda değil… O bakımından bu kitap o risklerin ve tehlikelerin toptan ve tümüyle bertaraf edilmesi Türkiye’nin demokratik geleceğinin önünün açılması açısından belirleyici önem taşıyan bir kitap.