Televizyon
12 Mar 2015 12:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:07

Cast direktörü Özokur'dan ebeveynlere şok uyarı

Türkiye'nin ilk Cast Direktörü olan Tümay Özokur, çocuk oyuncuklar konusunda Filmstudio'ya önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin ilk Cast Direktörü olan Tümay Özokur, çocuk oyuncuklar konusunda Filmstudio'ya önemli açıklamalarda bulundu.
Özokur verdiği örneklerle anne babalara "Bu işin bedeli çok ağır olabilir,para, şöhret, derken evlatlarınızı kaybedebilirsiniz" diyor.
KAYIP ÇOCUKLAR
Yıllardır ajansıma çocuk kayıt yapma konusunu tereddütle değerlendirdim. O küçücük bedenlerin, stresli, dumanlı, gürültülü, karmakarışık bir ortamın içinde nefes almalarını hiç istemedim. Ben istemedikçe talepler arttı. Özellikle 3 yaş altındaki çocukları kesinlikle almazken, diğer yaş grubunda olan çocuklarla çalıştım. Halen de yaş grubuna çok önem veririm.
Bu sektörün bebek, çocuk, genç, yaşlı, her yaş grubundan insana elbette ihtiyacı var. Ama konu çocuk olunca, mutlak suretle düşünüp enine boyuna değerlendirmek şart. Ebeveynler çocuklarının projelerde yer almasına iki koşulda sıcak bakıyorlar:
1-Anı olması adına hevesliler
2-Para kazanmak için hevesliler
Anı olması konusuna ben de bir anne olarak sıcak bakabilirim.Çocuğumun güzel bir reklam filminde oynaması, onu ekranlarda görmek ruhumu elbette okşar ama koşullar bir çocuğun yada bebeğin sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde ayarlanmak şartıyla....
Konu para kazanmak olunca, bazen susmak bazen de avazım çıktığı kadar bağırmak geliyor içimden. Çocuk yetenekli ve oynamak istiyor, keyif alıyorsa; susarım... Ama çocuğun aklı eriyor ve oynamak istemiyor da anne, baba çocuğu zorluyorsa o zaman bağırırım. Seneler önce bir anne, kızını getirdi; kız 9 yaş civarındaydı. Çok da hevesli bir çocuk değildi ama annesinin gözlerinden ateş çıkıyordu. Çocuğun boyu 1.40 ise saçlarının boyu 1.30 civarındaydı ve kafasını zor taşıyordu. Neden biliyor musunuz? Annesi o saçlarla çocuğuna reklam kapabileceğini düşünüyordu. Şimdilerde belki o kızcağız kel dolaşıyordur zira halinden hiç mutlu değildi. Başka bir örnek; eğitimli bir anne baba ve çok yetenekli bir erkek çocuk... Anne istekli, baba ise gönülsüzdü. Bir dizi, bir sinema filmi derken, bizim minik jön aldı yürüdü. Sonuç? Anne baba boşandı.
Diyeceğim o ki, çocuklar yetenekli ise, anne baba bilinçli ve duruma razı ise, çocuk keyif alıyorsa, yapımcı çocuk için tüm şartları olması gereken hale getirdiyse, neden olmasın? Ama aksi düşünülemez. O minik yavrular, deneme çekimine onlarca yaşıtlarıyla giriyor ve kendileri seçilmeyip başka çocuk oynadığında kendilerini, çirkin, değersiz ya da yeteneksiz olarak düşünüp bir müddet sonra depresyona girebiliyor. Çocuklara çalışma sistemi önce ajansları sonra da ebeveynleri tarafından çok net anlatılmalı.
Gelelim star olma yolunda emin adımlarla ilerleyen miniklere... İşte onlar sırat köprüsünde, bir tarafları cennet, diğer tarafları cehennem. Kendisini arkadaşlarından ya da diğer insanlardan farklı ve ayrıcalıklı görmeye başladığı anda, çocuğunuzu kaybetmeye başladığınızı bilin. Bu pozisyondaki çocuklar mutlaka pedagog desteği almalı. Aksi takdirde, ilerleyen zamanlarda aynı başarıyı ve ayrıcalığı yakalayamadıklarında, başka bir yabancılaşma ile kapışmak zorunda kalırlar.
Bu işin bedeli çok ağır olabilir,para, şöhret, derken evlatlarınızı kaybedebilirsiniz..Dikkat!