Gündem
19 Mayıs 2010 16:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:18

ÇALIK GRUBUNDAN RAFİNERİ TEŞVİK HABERİNE AÇIKLAMA!..

Çalık Grubu'nun aldığı teşvik ile ilgili çıkan haberlere gruptan bir açıkmala geld. Peki açıklamada neler var?

18 Mayıs 2010 Tarihli ve 27585 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2010 Yılı Nisan Ayına Ait Yatırım Teşvik Belgeleri Listesi Tebliği’ne ilişkin olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesine yönelik “Petrokimya ve Rafineri Projesi İçin Hazine Tarafından Uygulanacak Teşvik ile İlgili Bilgi Notu” başlıklı açıklamamızı aşağıda dikkatinize sunuyoruz.

Çalık Grubu şirketlerinden Doğu Akdeniz Petrokimya ve Rafineri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (DAPRAŞ) petrokimya ve rafineri kurulmasına ilişkin olarak EPDK’ya yapmış olduğu başvuru üzerine 06.12.2007 tarihinde “Rafinerici Lisansı’ almaya hak kazanmıştır. Bu lisans çerçevesinde projenin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar halen devam etmektedir. İnşaat döneminde yaklaşık 7.000, işletme döneminde ise yaklaşık 1500 kişiye istihdam sağlayacak olan bu proje teşvik başvurusunda bulunan 387 proje içerisinde “en büyük yatırım” olma özelliğine de sahiptir.

Kamuoyunca da bilindiği üzere, Bakanlar Kurulu’nun 16 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/15199 nolu “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararı” kapsamında yeni bir teşvik sistemi açıklanmıştır. Söz konusu teşvik paketi, Türkiye’de yatırım yapmayı planlayarak gerekli yeterlilik ve resmi izinleri alan tüm yatırımcılara, gelişmekte olan ve gelişmesi planlanan sektörlere açık olup teşvik belgesi almaya hak kazanmış firmalara yatırımın yapılacağı bölgeye ve yatırımın ölçeğine göre değişen oranlarda vergi ve prim indirimleri sağlamaktadır. Petrol rafinasyonu da yeni teşvik sisteminde “büyük ölçekli yatırımlar” başlığı altında desteklenecek onbir sektör içinde yer almaktadır.

Yukarıda anılan yeni teşvik sistemi çerçevesinde Adana-Yumurtalık bölgesinde kurulması planlanan bu petrokimya ve rafineri kompleksi için Hazine Müsteşarlığı’na 18 Şubat 2010 tarihinde başvuruda bulunulmuş, 26 Nisan 2010 tarihinde de teşvik belgesi almaya hak kazanılmıştır.

Teşvik belgesi alan tüm firmalara teşvik belgesi kapsamında “KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi desteği” şeklinde teşvik unsurları öngörülmekte olup yatırımı yapacak Şirketimize nakdi veya doğrudan bir destek verilmesi veya imtiyaz sağlanması söz konusu değildir.

Diğer yandan, bu teşvik paketine ilişkin bazı basın ve yayın organlarında yer alan haber ve yorumlarda “milyar TL” olarak ifade edilen meblağlar hiçbir surette sağlanan teşvikin miktarını değil şirketimizce planlanan sabit yatırımın tutarını göstermektedir.

Yanlış anlamaların giderilmesine yönelik bu açıklamamızın kamuoyu ile paylaşılması konusundaki hassasiyetiniz için teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.


Saygılarımızla,

Çalık Holding A.Ş.


ETİKETLER
#Çalık Grubu