Gündem
07 Eki 2023 16:35 Son Güncelleme: 07 Eki 2023 16:43

Bu firmalar sadece İBB iştirakleri için mi kuruluyor?

İstanbul Kültür A.Ş.'den ihale alan OMR Organizasyon adlı şirketin kazandığı ihaleler ve bu ilişkinin sorgulanması üzerinde duruluyor

masterhaber.com’dan Ercan Öztürk, İstanbul Kültür A.Ş.'den ihale alan OMR Organizasyon adlı bir şirketin dikkat çeken iş ilişkilerini inceledi.

Şirketin kazandığı ihalelerin sayısı, kuruluş tarihi, sahibi ve iş yapılan kurumla ilişkileri detaylı bir şekilde ele alan Öztürk şunları yazdı;

Haber yaparken ilk temel kuralım yapılan ihalenin rekabet şartlarına uyup uymamasıdır. Yani ihaleye sadece bir şirket katılmışsa burada rekabet oluşmamış, kamu zarara uğratılmıştır. İkinci kuralım ise bir şirket sadece bir kurumdan ihale alıyorsa orada bir sıkıntı vardır. Üçüncü kuralım ise şirket sahibi ile ihale veren kurumun başındaki kişiyle olan ilişkisidir. Benim için bu üç temel kural geçerlidir.

Önceki gün KİK’te İstanbul Kültür A.Ş.’den ihale alan şirketlere göz gezdirdim. İlk dikkatimi çeken OMR Organizasyon isimli firma oldu. Şirketin radarıma girme nedeni ise yaklaşık 200 milyon liralık 11 ihalenin tamamının Ekrem İmamoğlu’nun başkanlık koltuğuna oturmasından sonrasına denk gelmesi. İlk önce Ticari Sicil Gazetesine baktım. Şirket 16 Eylül 2020 tarihinde kurulmuş. Şirket Ömür Yılmaz ismine kayıtlı. Şirket adresi de İstanbul’un gözdelerinden Akasya AVM. Yeni kurulan bir şirket için tercih edilen adres beni bu yazıyı yazmaya kadar götürdü.

HİZMET ALIMI!

İstanbul Kültür A.Ş. 8 Ekim 2021 tarihinde ‘Etkinlik video çekimi’ ihalesi yapıyor. İhale açık yapılmıyor. İhale hizmet alımı şeklinde yapılıyor. İhaleye üç firma davet ediliyor. Henüz sıfır kilometre olan OMR organizasyon, 1 milyon 135 bin liralık teklifiyle ihaleyi kazanıyordu. İlk işiyle Saraçhane’ye giriş yapan OMR Organizasyon’un ikinci ihalesi ise 14 milyon 882 bin lira oldu. İkincisi de aynen ilk ihale gibi ‘Hizmet alımı’ usulüyle yapıldı. İlk ihalede olduğu gibi üç firma davet edilmiş.

2 GÜNDE 2 İHALE

Tuhaflıklar bununla sınırlı değil. 14 Mart 2022’de ‘Organizasyon kapsamında görüntü sistemleri ve gösteri ekipmanları temini hizmet alım işi’ başlıklı bir ihale yapılıyor. İki ihalede olduğu gibi üç firma davet ediliyor ve iş OMR Organizasyon’a veriliyor. Kültür A.Ş. ile OMR Organizasyon arasında imzalanan sözleşme bedeli ise 15 milyon 201 bin lira. Bu ihaleden iki gün sonra. 16 Mart 2022’de ‘Organizasyon kapsamında sahne teknik sistemleri hizmet alım işi’ başlıklı bir ihale yapılmış. İhaleler birbirinin kopyası sanki. Üç firma davet ediliyor ve iş yine OMR’nin oluyor. OMR Organizasyonla 14 milyon 555 bin liralık sözleşme yapılıyor

AYNI GÜN İKİ İHALE

OMR ile Kültür A.Ş. arasındaki tuhaflıklar devam ediyor. 28 Eylül 2022 tarihinde ‘Organizasyon kapsamında kapalı ve açık mekan dekor, tefrişat ekipmanları temini hizmet alımı’ başlıklı ihale yapılıyor.  İhaleye yine kadrolu üç firma davet ediliyor. 20 milyon 629 bin liralık iş Ömür Yılmaz’ın firmasının oluyordu. Aynı gün ‘Organizasyon kapsamında görüntü sistemleri temini hizmet alımı’ ihalesi de yapılıyordu. Kültür A.Ş.’nin 27 milyon 67 bin liralık bu ihalesi de OMR Organizasyon firmasına gidiyordu. Unutmadan bu ihaleye de üç firma davet edilmiş. Senaryo aynen bir Netflix dizisi gibi akıyordu... Aynı gün kazanılan ihalelerden iki gün sonra, 30 Eylül’de 28 milyon 290 bin liralık ‘Sahne teknik sistemleri hizmet alımı’ ihalesi de OMR’ye verildi. Ömür Yılmaz iki günde 75 milyon 500 bin liralık üç ihale kazandı.

2 YILDA 200 MİLYONLUK ‘HİZMET’ İHALESİ!

2023’e girildiğinde de fark eden bir şey olmuyor. Firma ilk önce 18 Ocak 2023’te 28 milyon 325 bin liralık ‘Çadır temini hizmet alım’ ihalesini, 19 Ocak 2023’te de 26 milyonluk 880 bin liralık ‘Gösteri ekipmanları hizmet alım’ ihalesini kazanıyordu. Firma bugüne kadar kendisine verilen 11 ihaleyle kazasına 200 milyon lira para koyuyordu. Şirket adeta İstanbul Kültür A.Ş. için dünyaya gelmişti. Sıfır kilometre bir şirketin neden metrekaresi binlerce dolar olan Akasya AVM’den ofis kiraladığını şimdi anladınız değil mi?

 Yazıı kaynağından okumak için tıklayın.