Medya
21 Eki 2010 08:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:43

''BİRİLERİ REYTİNGİN IRZINA GEÇMEYİ KAFASINA KOYMUŞ BELLİ Kİ...'' İFFET'İN DİZİ YAPILMASINA İLK TEPKİ!

Fatmagül'ün Suçu Ne? dizisi üzücü bir gerçeği ortaya çıkardı: Tecavüz izlemeye bayılıyoruz!..

Tecavüzün dayanılmaz reytingi

Fatmagül’ün Suçu Ne? dizisi üzücü bir gerçeği ortaya çıkardı: Tecavüz izlemeye bayılıyoruz!..

Evet, kabul etsek de etmesek de, acı gerçek bu... İçinde tecavüz sahnesi olan diziler ekranda tutuyor, sinemalar gişe yapıyor. Geçenlerde bu sütunlarda kısa bir döküm yapmıştım. İçinden tecavüz geçen dizilerden uzun bir liste yayınlamıştım. Bazı dizilerin iki haftada yayından kaldırıldığı acımasız reyting savaşlarında tecavüzlü diziler ne yazık ki en çok izlenenler arasında yer alıyordu. Kulislerde konuşulanlara göre Türk Sineması’nın tecavüz denildiğinde ilk akla gelen filmlerinden biri olan İffet de dizi olacakmış. 28 yıl önce çevrilen filmin o malum sahnesinde Faruk Peker, Müjde Ar’ın kafasını bir otomobilin camına sıkıştırıp, çirkin emeline ulaşıyordu.

(Bu sahnenin daha sonra birkaç filmde daha tekrarlandığını hatırlıyorum) Sahnenin kahramanlarından Müjde Ar ise geçen yıl televizyon programında konuyu bir kez daha gündeme getirmişti. Ar, Türk aile yapısını tehdit eden dizilerin şifrelenmesini öneren Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’a tepki olarak, "Türkiye’nin ahlakını çok bozdum. Çünkü, oynadığım 80 filmin 60’ında benim ırzıma geçiliyor. Bunların içinde en aklımda kalan, en çok etkilendiğim, Faruk Peker’le çektiğim cam sahnesiydi. Gençlik, benim cam sahnemle büyüdü. Gel de şimdi bu gençlikten hayır bekle" şeklinde hicivle bezeli bir yorum yapmıştı.

Mesele, sosyal bir yara olan taciz, tecavüz ve buna bağlı olarak kadının meta olarak kullanılmasına vurgu yapmak değil tabii ki. Maksat, bağcıyı dövmek... Korkarım, dizi yapımcıları Yeşilçam arşivlerinde hummalı bir araştırmaya giriştiler. En tecavüzlü filmleri bulup diziye devşirmek için zamana karşı bir yarış başladı. Umarım bu arşiv taraması 70’li yılların seks filmleri furyasına kadar uzanmaz da Civciv Çıkacak Kuş Çıkacak ve Yırt Kazım gibi sinema klasiklerini (!) dizi olarak izlemeyiz. (Hoş, onlar şimdiki dizilerin yanında pek masum kalıyorlar ya) Bir zamanlar ağalı diziler modaydı. Şimdi tecavüzlü diziler revaçta... Birileri reytingin ırzına geçmeyi kafasına koymuş belli ki...


Yüksel AYTUĞ / SABAH