Dünya
13 Nis 2023 00:30 Son Güncelleme: 13 Nis 2023 00:37

Bir ülkeden Rusya lideri Putin'e tarihi rest: "Buraya gelirsen seni tutuklayacağız"

Ukrayna-Rusya savaşı 1 yıldan fazla süredir devam ederken Avusturya'dan Putin'le ilgili tarihi bir rest geldi. Avusturya Dışişleri Bakanlığı, Putin'in ülkeye seyahat etmesi durumunda tutuklanacağını bildirdi.

Avusturya Anayasa ve Avrupa Birliği (AB) Bakanı Karoline Edtstadler'in dün Alman Tagesspiegel gazetesine, "Putin'in Avusturya'ya adım atması durumunda tutuklanacağı" yönündeki ifadeleri üzerine Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Bakanlık, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Avusturya'ya seyahat etmesi durumunda tutuklanacağını teyit etti.

"KİMSE HUKUKUN ÜZERİNDE DEĞİL"

Bakanlık'tan yapılan açıklamada "Kimse hukukun üzerinde değil. Bütün suçlar boşluk bırakılmadan aydınlanmalıdır, cezasız bırakılamaz." denildi. Avusturya'nın da diğer ülkeler gibi Uluslararası Ceza Mahkemesinin aldığı kararları uygulamakla yükümlü olduğu vurgulandı.

"BU PUTİN İÇİN DE GEÇERLİ"

Açıklamanın devamında şunlar söylendi: "Bu, mahkemenin aldığı tutuklama kararını uygulamak ve aranan kişiyi gözaltına almak anlamına geliyor. Bu tabii ki Başkan Putin için de geçerli."

Ancak Putin'in mahkemeye tabi 123 üye ülkeye seyahatte bulunarak bu riski göze almayacağı da kaydedildi.