Gündem
22 Kas 2012 09:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:24

BİLİŞİM ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU; ÖDÜLLER KİMLERE VERİLDİ?

"Türkiye Bilişim Derneği Hizmet Ödülleri" JW Marriott Oteli'nde gerçekleştirilen törenle sahiplerine verildi.

Törende bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin bilişim alanında son yıllarda çok büyük bir atılım içerisinde olduğunu belirterek, ilerleyen 10 yıllık süreçte şu ankinden daha fazlasını yapmak mecburiyetinde olduklarını söyledi.

Bilişim sektörünün içinde olmadığı bir alan kalmadığını anlatan Ergün, "Makineden tutun, otomotive, tıbba, sanayi sektöründen, hizmetler sektörüne ve kamu hizmetlerinin sunulmasına kadar her alanda bilişim sektörünü görmek mümkündür. Ve bilişim sektörü, çok muhteşem yeniliklere hizmet eden bir sektördür. Buna karşın bizim milli gelirimizin içindeki payı, özellikle yazılımın yüzde 1’ler seviyesinde olduğunu görüyoruz. Bunu önümüzdeki süreçte çok daha yukarı seviyelere çıkarmak durumundayız" diye konuştu. Bakan Ergün, teknoloji alanında sıçrama yapan firmaların özellikle yazılım alanında şirketler kurduğuna dikkat çekti.

Bilişim sektöründe bazı firmaların geride kalmasına karşın, bazı firmaların ise yeni atılımlarla bir adım öne geçtiğini dile getiren Ergün, "Bilgi ve iletişim teknolojileri alanı, yarın kimi kimi geçeceği belli olmayan bir alandır. Her an birisi, çok önde olan bir başkasını geçme imkanına sahiptir. Çünkü insan beyninin kıvrımlarında neler olduğunu, onun neler yapabileceğini kimse tam olarak idrak edemez. İnsanın bu alanı, sonsuz sayılabilecek bir imkana sahiptir. Çünkü insana bu sonsuzluktan önemli bir fırsat sunulmuştur. Bizim genç ve dinamik nüfusumuz bu fırsatı iyi değerlendirebilirse bu alanda çok büyük mesafaler alacaktır" dedi.

"Adalet hizmetlerini daha iyi hale getirmemiz lazım" diyen Ergün, "Bunun için de bilişim sektörünü kullanmamız lazım. Eğitim alanında yapmamız gereken önemli şeyler var. Fatih Projesi’yle eğitim alanını yeniden kurgulayan bir çalışmanın içerisindeyiz. Bu proje hem iletişim ve bilgi teknolojilerini hem de yazılım alanını ciddi şekilde etkileyecek bir projedir. Bu ihtiyaç bizi bir sıçrama yapmaya götürecek bir ihtiyaç olarak algılanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Bektaş ise, 29’uncu Ulusal Bilişim Kurultayı’nda verilecek ödülleri anlatarak, önceki ödül törenlerinden farklı olarak bu yıl Ankara’da 30 gencin "Atılım İçin Bilişim" ana temasıyla ile 21-23 Kasım tarihleri arasında gece-gündüz demeden proje ürettiklerini kaydetti.

Konuşmalarının ardından Bakan Ergün’e, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Bektaş plaket takdim edildi. Daha sonra ’Türkiye Bilişim Derneği Hizmet Ödülleri’nde dereceye girenler, ödüllerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün elinden aldı.

"Kamu Uygulama Ödülü" kategorisinde birincilik ödülünü Milli Kütüphane, "Görme Engellilere Sunulan Konuşan Kitap Hizmeti" projesiyle aldı. Aynı kategoride ikincilik ödülünü Adalet Bakanlığı "Kurum Portal" uygulamasıyla alırken, üçüncülük ödülü ise "Çevirimiçi işlemler" uygulamasıyla Türk Patent Enstitüsü’ne verildi. "Sektörel Yayınevi Ödülü" kategorisinde Pusula Yayıncılık birinci olurken, Arkadaş Yayınevi ikinci, Nobel Yayınevi ise üçüncülük ödülüne layık görüldü.

"Eğitim Sitesi Ödülü" kategorisinde birincilik ödülü "Açık Sınıf", ikincilik "Bilim Şenliği", üçüncülük "TÜBA Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü", dördüncülük ise "TÜBİTAK BİLGEM" sitelerine verildi. "Yenilikçi Uygulama Ödülü"nde birincilik "UYAP Editör" uygulamasıyla Adalet Bakanlığı’na verildi. İkincilik, "Sisopmi-Sisopacs Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri"ne, üçüncülük de "Web Checkup" sitelerine verildi. "Mobil Uygulama Ödülü"nde birincilik "İşcep Paracod"e, ikincilik "Benim Belediyem Mobil Uygulama"ya, üçüncülük "HepsiBurada Mobil Uygulama"ya layık görüldü.
"Jüri Özel Ödülleri" ise Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO), Güven İslamoğlu ve "Kariye Müzesi"ne verildi.