Dünya
12 Oca 2023 12:42 Son Güncelleme: 12 Oca 2023 12:46

Biden'ın ofisinde yeni 'gizli belgeler' bulundu

ABD Başkanı Joe Biden'ın, başkan yardımcılığı döneminden kalma yeni 'gizli belgelerin' ortaya çıktığı iddia edildi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın ofisinde geçtiğimiz günlerde 'gizli belgelerin' bulunmasının ardından, başka bir yerde 'devlete ait' yeni belgelerin bulunduğu iddia edildi. 2 Kasım 2022'de kilitli bir kutuda Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi'nde bulunan ve ABD başkanı Joe Biden'ın 2009-2017 yılları arasında başkan yardımcılığı yaptığı dönem ile ilgili gizli belgelerin bulunması üzerine başka bir yerde yeni gizli belgelerin bulunduğu iddia edildi. 11 Ocak'ta yaptığı açıklamada belgeler bulunduğunda 'şaşırdığını' söyleyen ve 'içlerinde ne olduğunu bilmiyorum' diyen Biden, devlet ile alakalı gizli belgeler konusunda dikkatsiz olduğu için eleştirildi.

NBC News'ın yaptığı haberde yeni belgelerin bu kez farklı bir yerde bulunduğu kaydedildi. Kasım 2022'de ofisinde 'gizli belgelerin' bulunmasından beri Biden'ın ekibinin farklı yerleri de aramaya başladıkları aktarıldı. Haberde, Beyaz Saray'ın konuya ilişkin soruya yanıt vermediği belirtilirken, Adalet Bakanlığı'nın da herhangi bir yorum yapmadığı aktarıldı.

Biden'ın danışmanlarından Richard Sauber, pazartesi günü, Biden'ın, Penn Biden Merkezi'ndeki ofisinde, başkan yardımcılığı görevi sırasından kalan bazı 'gizli bilgiler içeren az sayıda belgenin' bulunduğunu söylemişti. Sauber, belgeler bulunur bulunmaz Biden'ın avukatlarının, Beyaz Saray ve devletin ulusal arşivlerle ilgili kurumlarıyla iletişime geçtiğini açıklamıştı.

Beyaz Saray yetkililerine göre, Adalet Bakanlığı söz konusu belgelere ilişkin incelemesini sürdürüyor.

'CUMHURİYETÇİLER İÇİN YENİ BİR KOZ'
ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın gizli belgeleri Florida, Mar-a-Lago'da bulunan evinde 'dikkatsizce' tuttuğuna dair soruşturma açılmıştı. Söz konusu haberlerin kamuoyuna yansımasının ardından soruşturmayı hatırlatan Cumhuriyetçiler'in, bu olayı 'yeni bir koz haline getirebileceği' ABD basınında konuşulmaya başlandı.