Dünya
04 Haz 2022 13:49 Son Güncelleme: 04 Haz 2022 13:52

Biden’dan şok çıkış: Ukrayna toprak vermeli

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’nın Rusya ile barış için toprak vermesi gerektiğini ifade etti. Biden geçen ay “Son Ukraynalı ölene dek savaş” derken Macron da aynı talepte bulunmuştu.

Rusya – Ukrayna Savaşı, 24 Şubat’ta başladı.

Savaşın 100 günü geride bırakıldı.

36 bin Ukrayna askeri öldü, 50 bin tanesi yaralandı ve 10 bin asker Rus güçlerine esir düştü. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, “Çok zor durumdayız. Rusya, Ukrayna’nın beşte birini kontrol ediyor” dedi.

Milyonlarca insan yerinden oldu. On binlerce sivil hayatını kaybetti.

Mayıs ayının başında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Volodimir Zelenski'ye çağrıda bulundu: “Ukrayna, barış için toprak versin” Ukraynalı yetkililer, “Bu çağrı, birçok Avrupa liderinden geldi” dedi.

Daha sonra ABD’nin Soğuk Savaş politikasının mimarı, eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Davos’ta bu çağrıyı yineledi: “Ukrayna, Rusya ile barışmak için toprak ve taviz vermeli.”

Bu defa bu çağrıyı, Amerikan Başkanı Joe Biden yineledi.

UKRAYNA MASAYA OTURMALI
Amerikan Başkanı Joe Biden, basın mensupları ile buluştu

Bir gazeteci, “Ukrayna, barış için Rusya’ya toprak vermeli mi?” sorusuna verdiği yanıtla, Ukrayna’da büyük öfkeye sebep oldu.

Joe Biden, “Onların toprağı, ben söz sahibi değilim. Ancak bir taviz verilmesi gerekiyor. Barış için Ukrayna’nın toprak konusunda taviz verip masaya oturması gerekebilir.”

“SON UKRAYNALIYA KADAR SAVAŞ” DEMİŞTİ
Amerikan Başkanı Joe Biden ve müttefiki İngiltere’nin Başbakanı Boris Johnson, şubat ayından bu yana şu sözleri yineledi: “Ukrayna, son Ukraynalı ölene dek savaşacak”

Amerikalı Muhalif Radyo Programcısı  Garland Nixon, “Kendi çıkarlarınız için, bütün Ukraynalıları ölüme mi göndereceksiniz?” diyerek Joe Biden’ı eleştirmişti.

Joe Biden, dün yaptığı açıklama ile, “Son Ukraynalı ölene dek savaş” söyleminden vazgeçmiş oldu.

Amerikalı sosyal medya kullanıcıları, “Madem böyle olacaktı, neden vergilerimizle 40 milyar dolarlık silah yardımı yapıldı?” sorusunu yöneltti.

ABD, 2014’te Euromaidan kalkışması sonucu kurulan Avrupa Birliği yandaşı Ukrayna hükümetini, 8 yıl boyunca eğitip donattı. Verilen silahlar arasında 7 bin Javelin tanksavar füzesi, 5 bin Stinger hava savunma füzesi, on binlerce M16 piyade tüfeği ve milyonlarca ton mühimmat bulunuyor.