Gündem
12 Tem 2023 22:07 Son Güncelleme: 12 Tem 2023 22:13

Biden "Türkiye'ye F-16'lar satılacak mı?" sorusuna cevap verdi! "İnancım tam"

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin açıklama yaptı. Biden "ABD'nin Türkiye'ye F-16'ları satacağına inancım tam" ifadelerini kullandı.

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Biden, Türkiye'ye modernize edilmiş F-16 satışına ilişkin soruyu cevapladı. Biden, ABD'nin Türkiye'ye F-16'ları satacağından "emin" olduğunu dile getirerek "ABD'nin Türkiye'ye F-16'ları satacağına inancım tam" dedi.

Biden sosyal medya hesabından da şu mesajı paylaştı:

Dün Türkiye, İsveç'in NATO'ya kabulü konusunda tarihi bir anlaşmaya vardı. Erdoğan'a cesareti, liderliği ve diplomasisi için teşekkür ederim.

Bu zirve, NATO savunmasına olan bağlılığımızı yeniden teyit etmekte ve umarım daha da güçlendirmeye devam edebiliriz.

Blinken'ın açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, NATO Zirvesi için bulunduğu Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta Amerikan MSNBC televizyonuna verdiği röportajda "Türkiye'nin bu uçakları alması ABD'nin, NATO'nun çıkarınadır. İttifak genelinde yaptığımız şey, bu; ittifakı olabildiğince güçlü kılmak için tüm üyelerinin ihtiyaç duydukları teknolojiye sahip olduğundan emin olmak" demişti.

Blinken Türkiye'ye F-16 uçaklarının satışı konusunda Kongre'nin iki kanadından yapılan itirazların nasıl aşılacağı yönündeki soruya ise "Bunlar bizim için her zaman ayrı konular olmuştur. İsveç'i NATO'ya sokma süreci, Türkiye'nin ilerlemeyi kabul etmesiyle devam ediyor. Aynı zamanda Türkiye'nin modernize edilmiş F-16'lara sahip olması bu yönetimin politikasıdır" diye cevap vermişti.

ETİKETLER
#türkiye #uçak #f-16