Medya
27 Nis 2011 09:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:17

''BASIN TARİHİ BU DİRENİŞLERLE ANILIR!'' ORAY EĞİN'DEN HASAN CEMAL'E AYAKTA ALKIŞ!

Hasan Cemal'in Milliyet'in yeni patronu Ali Karacan'a koyduğu "Gazeteler babamızın malı değildir" şeklindeki tavır Oray Eğin'i nasıl sevindirdi?

Babanın malı

Hasan Cemal’de zaman zaman ortaya çıkan, geçmişten gelme bir şövalye ruhu var. Bir dönem devrimci olmak, sosyalist olmak o kadar da kötü değilmiş işte... Demek ki sonradan küfürlerle andığı akıl hocaları ona sağlam temel eğitim vermiş.

Dün ’Babamızın malını aldık’ diyen Karacanlar’a ’Gazeteler babanızın malı değildir, gazeteleri gazeteciler yapar’ diye çıkışması ayakta alkışlanacak bir tavır. Basın tarihi bu direnişlerle anılır. Chicago Sun-Times çalışanları gazeteyi bir dönem satın alan Rupert Murdoch’a ’işgalci’ demişlerdi, ona huzur vermediler, sonunda medyanın baronu bile kaçmak zorunda kaldı.
Bir başka örnek... The Times yöneticisi Harold Evans’ın bugün efsane olmasının nedeni hem İngiliz hükümetine, hem de Murdoch’a direnmesinden gelir...

Ama bütün bunlar geçmiş bir dönemin alışkanlıkları mı acaba? Tıpkı ’kablolu telefonlar’ gibi nesli tükenmekte olan bir gelenek mi?
Harold Evans ’My Paper Chase’ kitabında bugün baktığında Murdoch’ın müdahalelerine eskisi kadar acımasız yaklaşmadığını yazmıştı.

Acaba basında o şövalye ruha yer yok mu? Milliyet’in satışı da teslimiyette bir başka aşama mı?


Oray EĞİN / AKŞAM