Gündem
14 Eki 2022 19:48 Son Güncelleme: 15 Eki 2022 08:29

Bartın'da maden ocağında şiddetli patlama! İşte tüm detaylar...

Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında bir patlama meydana geldi. Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde, yeraltında gerçekleşen patlama sonrası olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi. Bartın Valiliğinden de patlamaya ilişkin açıklama geldi. Olayla ilgili son durumu paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bartın'da, bir maden ocağında meydana gelen patlamada 22 vatandaşımızı kaybettik." dedi.

Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında şiddetli bir patlama meydana geldi. Yer altında işçilerin bulunduğu öğrenilirken, bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. Vali Nurtaç Arslan'ın açıklamasına göre içeride 49 işçi olduğu öğrenildi. Bu işçilerden 14'ü kurtarılırken, geri kalan işçileri kurtarma çalışmaları ise devam ediyor. Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır da çip sistemiyle takip edilen 6 işçinin hareketsiz şekilde durduğunu gördüklerini dile getirdi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında grizu patlaması ihbarı üzerine bölgeye ekipler sevk edildi.

FAHRETTİN KOCA: 22 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Maden ocağındaki patlamaya ilişkin son durumu paylaşan Bakan Fahrettin Koca, " Bartın'da, bir maden ocağında meydana gelen patlamada 22 vatandaşımızı kaybettik. Her birine yüce Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralıların sağlıklarına bir an önce kavuşmaları için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

"8 KİŞİNİN YOĞUN BAKIMDA TEDAVİSİ SÜRÜYOR"

Yaralılardan 8'inin ise yoğun bakımda tedavisinin sürdüğünü belirten Bakan Koca, "Yaralılardan 8'i yoğun bakımda, 4'ü serviste tedavi görüyor. 5 yaralı ise alanda kurulan Acil Müdahale Merkezinde. 2 Ambulans Uçak, yoğun bakımdaki hastalardan 1'ini Ankara'ya, 5'ini ise Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi Yanık Merkezine ulaştırmak üzere harekete geçti" ifadelerini kullandı.

"110 KARDEŞİMİZ ÇALIŞIYORDU"

Bartın'daki maden ocağı patlaması sonrası olay yerine gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, "Patlamanın akabinde buranın arama kurtarma ekipleri müdahale ettiler. Buraya teknik tüm arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. Olayın başından itibaren arama kurtarmaya nezaret ediyor. 2 ambulans uçak intikal ettirildi. Çok üzüntü duyduğumuz tabloyla karşı karşıyayız. 110 kardeşimiz çalışıyordu. Bir kısmı kendisi çıktı. Bir kısmı ise kurtarıldılar. Riskli bölgede 49 kardeşimiz vardı. 21 kardeşimiz hastaneye intikal etti. " dedi.

BAKAN DÖNMEZ: İLK DEĞERLENDİRMELERE GÖRE PATLAMANIN NEDENİ GRİZU

Bakan Soylu'dan sonra açıklamalarda bulunan Bakan Dönmez, ilk değerlendirmelere göre patlamanın nedeninin grizu olduğunu belirterek, "Bugün saat 16 24 vardiyasında patlama hadisesi meydana geldi. Yaralılarımız var. Galerilerimizde havalandırma çalışıyor. Herhangi bir eksikliğimiz yok. Başımız sağolsun diyorum. İçeride devam eden yangın yok. Müdahale eden arkadaşlarımız deneyimli" dedi.

YER ALTINDA İŞÇİLER VAR

Maden ocağından gelen ilk bilgilere göre patlamanın 350 metre aşağıda meydana geldiği ve yer altında işçilerin mahsur kaldığı öğrenildi. Ekiplerin işçileri kurtarmak adına acilen çalışma başlattığı aktarıldı. Maden ocağında toplamda 400 işçinin çalıştığı ve patlamanın 4-12 vardiyası arasındaki işçilerin çalışmaları sırasında meydana geldiği kaydedildi.

ŞU ANA KADAR 14 İŞÇİ ÇIKARILDI

Bartın Valisi Nurtaç Arslan da yer altında işçiler olduğu bilgisini doğruladı. Vali Arslan, şu ana kadar 14 işçinin çıkarıldığını belirterek "Saat 18.15 sıralarında eksi 300 kotta bir patlama olduğu bilgisi bizlere ulaştı. Eksi 250 kotta 74 tane arama- kurtarma ekibimiz çalışmalarına devam ediyor. Şu anda eksi 300 kotta 44 kişi, eksi 350 kotta da 5 kişi var. Bu işçileri kurtarma çalışmalarımız da devam ediyor. 8 kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı. Şu ana kadar 6 yaralımız çıkarıldı. Onlarda ambulanslarla hastanelere sevk edildi" dedi.

VALİLİK DE AÇIKLAMA YAYINLADI

Bartın Valiliği'nden de patlamaya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, "Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde saat 18.15 sularında -300 kotunda henüz nedeni belli olmayan kısmi bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekiplerimiz seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerine yer verildi.

"6 TANE ARKADAŞIMIZ HAREKETSİZ GÖRÜNÜYOR"

Patlama hakkında Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır da açıklamada bulundu. Çakır, "Grizu patlaması şüphesi var. İçerideki arkadaşlarımızdan 6 tanesi hareketsiz görünüyor. Tahliye ekiplerinin olaya müdahalesi sürüyor" dedi.

BİRÇOK İLDEN DESTEK EKİP GÖNDERİLDi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan da patlamaya ilişkin açıklama geldi. AFAD tarafından yapılan açıklamada çeşitli illerdeki ekiplerin bölgeye sevk edildiği belirtilerek, "Amasra Taşkömürü İşletmesinde henüz belli olmayan bir nedenle patlama meydana gelmiştir. Kütahya, Eskişehir, Zonguldak ve Karabük İl AFAD Müdürleri ile AFAD Sakarya Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü bölgeye yönlendirilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı da patlamayla ilgili harekete geçti. Savcılık tarafından patlamaya ilişkin soruşturma başlatılırken, 3 savcıya görevlendirme yapıldı.

CHP 5 KİŞİLİK HEYET GÖNDERDİ

Patlamanın ardından ana muhalefet partisi CHP de 5 kişilik ekip oluşturarak bölgeye gönderdi.

"SEHVEN PAYLAŞILMIŞTIR"

Açıklamada yapılan 'trafo kaynaklı' açıklamasının sehven yapıldığı belirtilerek, "Bartın ili Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisi sehven paylaşılmıştır. Patlamanın nedeni henüz belirlenememiştir. Mahsur kalan vatandaşlarımıza ulaşılması için AFAD ve tahlisiye ekipleri seferber edilmiştir'' denildi.

"KIZILAY EKİPLERİ SEVK EDİLDİ"

Açıklama şöyle sürdürüldü: "AFAD, EmniyetGM, acilafetgovtr, jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edilmiştir. Ankara ve Sakarya'dan birer mobil koordinasyon tırı yönlendirilmiştir. Kütahya, Zonguldak, Karabük ve Eskişehir İl AFAD müdürleri ile Sakarya, Kütahya ve Eskişehir'den AFAD ekipleri bölgeye sevk edilmiştir. Kütahya ve Zonguldak'tan tahlisiye ekipleri yönlendirilmiştir. Kızılay'dan 2 ikram aracı ve 3 personel aracı bölgeye sevk edilmiştir."

ETİKETLER
#maden #patlama #amasra