Televizyon
01 Kas 2012 22:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:19

BALÇİÇEK İLTER'İ SİNİRLENDİREN CEVAP; BİZ İYİ NİYETLİYDİK ONLAR DEĞİL!

28 Şubat'ın simge isimlerinden Sincan Eski Belediye Başkanı Bekir Yıldız Söz Sende'de Balçiçek İlter'in sorularını yanıtladı.

28 Şubat post modern darbesini tetikleyen Kudüs gecesinin mimarlarından Sincan Eski Belediye Başkanı Bekir Yıldız, o süreçte ve sonrasında yaşadıklarını Balçiçek İlter'e anlattı.

Çevik Bir'in cezaevine girdiğine üzüldüğünü söyleyen Yıldız, 28 Şubat soruşturmasını şu sözlerle değerlendirdi: "Çevik Bir'in cezaevine girmesine üzüldüm. Hukuk dün bize lazımdı bugün onlara lazım. Ama yine de cezaevine girmesine sevinemem."
 
 BİZ İYİ NİYETLİYDİK ONLAR DEĞİL

Balçiçek İlter'in 29 Ekim'de Cumhuriyet kutlamaları sırasında yaşanan görüntüleri de sorması üzerine, Bekir Yıldız, "Biz iyi niyetliydik ama bunlar iyi niyetli değil." diye cevap verdi. Yıldız'ın bu cevabına sinirlenen İlter, "Böyle söylemeniz şaşırtıcı. Çünkü siz bunun tam tersini yaşadınız. Şimdi siz de aynı şeyi yapıyorsunuz, niyet okuyorsunuz." diyerek tepki gösterdi.
 
3-4 gün önce Cumhuriyet kutlamalarında bir arbede yaşandı. Bunlar da çok tatsız görüntülerdi. Ne düşündünüz bu görüntüleri gördüğünüzde?
 
Ben tarihten ders almayanların, CHP'nin tutumunu eleştiriyorum burada.
 
YASAKLAR OLMASIN
 
Bekir Yıldız: Şu şekilde söyleyebiliriz: Yasaklar olmasın, insanlar istediği gibi eylem yapsın. Tamam, yapsın. Bunda hiçbir sorun yok. CHP de yapsın, MHP de yapsın, AKP de yapsın. Ancak bugün o eylemi yapmayı gerektirecek herhangi bir şey olduğunu düşünmediğim için söylüyorum bunu. Yoksa kaç kişi toplanırsa toplansın.
 
NİYETLERİ İYİ DEĞİL

Balçiçek İlter: İnsanlar Cumhuriyet'i istedikleri gibi kutlayamazlar mı?
 
Bekir Yıldız: Cumhuriyet zaten istenildiği kutlanıyor. Bunun savunmasını benim yapmama gerek yok. Ben şahsen böyle bir sorun görmüyorum. Görmediğim için de diyorum ki niyete bakmak lazım. Geçmişte bizim niyetimizi okudukları için ben de bugün niyet okumayı çok istemiyorum ama hakikaten niyet iyi değil gibi geliyor bana.
 
CHP VE İŞÇİ PARTİSİ VAR ORADA
 
Balçiçek İlter: Siz de niyet okuculuğu yapıyorsunuz o zaman?
 
Bekir Yıldız: Ama niyet gerçekten iyi değil. İşçi Partisi, CHP var orada. Bunlar da topluluğun içinde ama tüm topluluk sadece onlar değil. Evet ancak nasıl yapıldığı belli.
 
Bunu söylemeniz şasırtıcı. Çünkü siz de tam tersini yaşadınız. Şimdi aynı şeyi söylüyorsu nuz, niyet okuyorsunuz. Okumak istemiyorum ama biz iyi niyetliydik. Bunların iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum.
 
CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜNÜ İYİ NİYETLİ BULMUYORUM
 
Balçiçek İlter: Bütün Cumhuriyet kutlamalarının mı ?
 
Bekir Yıldız: Bizimki safça, iyi niyetli, tertemiz bir gece olmuş olabilir. Birileri de sizin için iyi niyetli değil dedi. Şimdi sizin Cumhuriyeriyet yürüyüşü yapanlara söylediğiniz gibi.
 
Bizim iyi niyetimizi bugün o yürüyüşü yapan kötü niyetliler o gün de kötü niyetle kullandılar. Bunu çok net bir şekilde söyleyebilirim. Ben Cumhuriyet yürüyüşünde iyi niyet bulamıyorum. İsteyen Cumhuriyet'i kutlayabilir, bunda bir sorun yok.
 
Balçiçek İlter: Ama Cumhuriyet'i kutlayan kalabalığı iyi niyetli görmüyorum diyorsunuz?
 
Bekir Yıldız: Bu bir kutlama değil. Bütün bayraklarıyla çoluk çocuk çıkmış insanlar, sizce bu bir kutlama değil mi? Kutlama değil bence.
 
Balçiçek İlter: Çok şaşırtıcı!
 
DAHA ÖNCE BÖYLE BİR KUTLAMA BİÇİMİ GÖRMEDİM
 
Bekir Yıldız: Ben daha önce böyle bir kutlama biçimi görmedim. Cumhuriyet hiçbir zaman böyle kutlanmadı. Hiçbir zaman engellenmedi ki.
 
Balçiçek İlter: Yine engel yok. Kim engelledi?
 
Bekir Yıldız: O polisler, barikatlar görmediniz mi?
 
Ama o şekilde kutlama kutlama değil ki.Bayram günü o şekilde kutlama olmaz bence.
 
Balçiçek İlter: Burdan tartışırız, gerek yok tartışmaya... Peki şuna geçelim... Sizin görev süresinde aldığınız bazı kararlar da çok tartışılmıştı. Yılbaşını ve hindi satışını yasaklamak gibi... Doğru mu bu?
 
BEN DE İYİNİN REKLAMINI YAPIYORUM
 
Bekir Yıldız: İkisi de doğru değil. Biz vakaları günün şartlarına göre değerlendirmekten çok aciziz. 28 Şubat sürecini sorguluyoruz ama şartlara göre bakmak lazım. O günlerde Bosna'da çok ciddi bir dram vardı. Tam da yılbaşına denk gelmişti. Ben de bir şey yazdım: "Dile gelse konuşsa bostanın dağı taşı, nice dağlar başlar giderken kutlanır mı yılbaşı" diye. "Kim bir kavme benzemek isterse o da ondandır" hadisinden yola çıkarak... Bunu afişle meydanlara astım. Bunda bir yasak yok, nasıl olabilir? Herkes içki reklamını, sigara reklamını yapıyor. Ben de iyinin reklamını yapıyorum. Ne var bunda?
 
Balçiçek İlter: Bir şey yok. Ama birileri rahatsız olabilir.
 
Bekir Yıldız: Olmasınlar. Ben de bir şeylerden rahatsız oluyorum. Ve inandığım bir şeyleri yapıyorum. 29 Yaşındaydım. Bugünün şartları dediğim budur.
 
Balçiçek İlter: Bugün yapar mıydınız?
 
BUGÜN OLSA BAŞKA BİR ŞEKİLDE YAPARDIM
 
Bekir Yıldız: Bugün olsa başka şekilde yapardım, hiç rahatsız etmeden. Bilinçaltına yöntemleriyle, dah bilinçli olarak yapardım... Ama o zaman 29 yaşındaydım. 29 yaşında birini durdurabilmek mümkün mü? Yani baskıyla insanlar düzelmez, ben kendi çocuğuma baskıyla bir şey yaptıramıyorum.
 
Balçiçek İlter: Zaten öyle olmamalı, katılıyorum. Şaşırdığım tek nokta, siz bu kadar cefa çektiniz, bu akdar yalnız bırakıldınız. Bugün Cumhuriyet kutlamaları için aynı niyet okumayı yapmanız beni şaşırttı ne yalan söyliyeyim...
 
Bekir Yıldız: Ben CHP'nin 28 Şubat sürecinden bugüne kadar bir defa olsun iyi niyetini görmedim. Bir tek Oktay Ekşi, dün sizin programınızda bravo denilecek açıklamalar yaptı. Onun da yüzüne baktığınız zaman zaten onu söyleyebileceğini hissediyorsunuz.