Gündem
19 Mayıs 2010 10:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:18

BAKAN KOLLARI SIVADI!.. MÜSTEHCENLİĞİ YAKALAMA TİMİ KURUYOR!..

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Kavaf, bakanlık bünyesinde bir kurum ile televizyon yayınlarını izleyip denetleyecek.

Şiddet içerikli ve çarpık ilişkileri konu alan dizi filmlerinden duyduğu rahatsızlığı her fırsatta dile getiren kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, bakanlıkta kendi RTÜK'ünü kuruyor.

Bakanlık, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile yapılacak protokol çerçevesinde kamuoyunun hassasiyetleri doğrultusunda yayınları denetleyecek.
Zaman gazetesinin haberine göre protokol gereği, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (ASAGEM), yayın kuruluşlarında rastladığı Türk aile yapısına aykırı, gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel, ahlaki gelişimini zedeleyici içerikteki yayınları RTÜK'e rapor edecek.

RTÜK de bu görüntüleri öncelikli olarak gündemine alarak, ihlal gerçekleştiren kuruluşlara yaptırım uygulayacak. Böylece RTÜK dışında ilk kez bir kurum, yayınların içeriği üzerinde etkili konuma gelecek.

ASAGEM'in yayınların içeriği konusunda söz sahibi olmasını içeren protokol metni, geçtiğimiz hafta RTÜK üyelerince kurul toplantısı gündemine alındı.

Protokolün; "ASAGEM tarafından başta aile konusu olmak üzere ilgili konularda tespit edilen ve şikâyet konusu olan yayınların RTÜK'e bildirilmesi halinde bu bildirimlerin RTÜK tarafından yayın ilkeleri kapsamında öncelikle değerlendirilmesi" şeklindeki maddesine ise kurul üyeleri Mehmet Dadak ile Hülya Alp karşı çıktı.

Protokol metninin kabul edilmesi kararı, diğer üyelerin onayı ile oyçokluğu ile alındı.

Protokol, ilgili madde dışında, RTÜK tarafından yayını durdurulan kanalda ikame olarak yayınlanacak programın içeriğinin ASAGEM'le ortak belirlenmesini içeriyor.

Ayrıca, RTÜK'e gelen şikâyetlerin istatistikî bilgilerinin ASAGEM'e değerlendirilmek üzere iletilmesi, iki kurum arasında aile konulu ortak çalışmaların yapılması, RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi uzmanlarına Türk aile yapısı, gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişiminin zedelenmesi konularında seminer verilmesi, ASAGEM'in aile konusunda çektiği spot filmlerin televizyonlarda yayınlanması gibi maddeleri içeriyor.

Kurulda oyçokluğu ile kabul edilen protokolün önümüzdeki günlerde kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ile RTÜK Başkanı Davut Dursun arasında imzalanması bekleniyor.