Gündem
20 Eyl 2010 15:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:38

AZİZ NESİN'İN OĞLU ALİ NESİN'DEN 12 EYLÜL'CÜLERE SUÇ DUYURUSU!

Aziz Nesin'in oğlu Ali Nesin, 12 Eylül darbecilerinin yargılanması için suç duyurusu yaptı

Merhum yazar Aziz Nesin’in oğlu Prof. Dr. Ali Nesin, 12 Eylül darbecilerinin yargılanması için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP)’ne katılan Nesin, beraberindeki partililerle birlikte dilekçeyi özel yetkili cumhuriyet savcısına verdi.
 
Darbecilerinin cezalandırılması isteğinde bulunulan dilekçede, 12 Eylül 1980 ve devam eden tarihlerde, dönemin Genelkurmay Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin kuvvet komutanları Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer, Sedat Celasun, Bedrettin Demirel ve Ali Haydar Saltık, eski Başbakan Bülend Ulusu ile kovuşturma sonucu kimlikleri tespit edilecek diğer bakan, bürokrat, vali, kaymakam, emniyet müdürü, asker, sivil memur,diğer yetkili organ ve merci görevlileri şüpheli olarak yer aldı.
 
Dilekçede, darbecilerin şu suçları işlediği iddia ediliyor: ’’Darbe yapmak, cebren Anayasa’yı değiştirmek, hükümeti yıkmak, TBMM’yi zor kullanarak görev yapmaktan men etmek, darbeye zemin hazırlamak için sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürülmesine ve yaralanmasına göz yummak, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak, cinsel saldırıda bulunmak.’’

Darbe sonucu TBMM’nin kapatılıp Anayasa’nın ortadan kaldırıldığı, siyasi partilerin kapısına kilit vurulduğunun ifade edildiği dilekçede, ’’12 Eylül 1980’de Türk Silahlı Kuvvetleri ülke yönetimine el koymuştur. Bu darbe, emir-komuta zinciri içinde yukarıdan aşağı, askeri hiyerarşi çerçevesinde cereyan etmiştir.’’ görüşüne yer verilerek, şüphelilerin işlediği suçların soruşturmasına geçici 15. madde engel olduğundan, bugüne kadar zamanaşımının işlemediği kaydedildi.