Gündem
04 Oca 2024 17:34 Son Güncelleme: 04 Oca 2024 17:39

AYM üyesinden Yargıtay'a 'karınca' benzetmesi: Ez onu, ez onu

Anayasa Mahkemesi Üyesi Kenan Yaşar, Yargıtay'ın "Can Atalay" kararı sonrası sosyal medya hesabından ilginç bir paylaşımda bulundu.

Yargıtay'ın, Anayasa Mahkemesinin (AYM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği tahliye kararını yok sayması iki kurum arasında gerginliğe neden olurken Atalay'ın tahliye edilmesine yönelik lehte oy kullanan AYM üyesi Kenan Yaşar'dan dikkat çeken bir paylaşım geldi.

Fille karınca arasında bir kıssa paylaşan Yaşar paylaşımında şu ifadeler yer aldı:

"Karıncalar fili çok kıskanır “O canlıysa biz de canlıyız o büyükse biz de büyüğüz” derlermiş. Bir gün fil geçerken hepsi filin sırtına atlamış. Fil silkelenmiş hepsi yere düşmüş sadece biri kalmış. Yerdeki karıncalar, filin sırtındaki karınca için tempo tutmuşlar: 'Ez onu!, ez onu!"

Paylaşıma çok sayıda yorum gelirken Yaşar'ın Yargıtay'a bir göndermede bulunduğu iddia edildi.

 

NE OLMUŞTU?

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, cezaevindeki milletvekili Can Atalay ile ilgili ikinci hak ihlali kararına, yine uymama kararı aldı.

AYM’nin ilk ihlal kararına da uymayan ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Daire, “Hak ihlali kararlarına hukuki değer ve geçerlik izafi edilemeyeceği” değerlendirmesini yaptı.

Kararda, “Anayasa Mahkemesi’nin meşruiyetinin kamuoyunda tartışır hale geldiği” belirtildi; “İlk derece mahkemesine ‘yeniden yargılama yap, durma kararı ver ve ilgili hükümlüyü tahliye et’ şeklinde adeta emir ve talimat verircesine karar verdiği” ifade edildi.

"İZAHİ KABİL OLDUĞUNU SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Kararda, “Fetullah Gülen, Adil Öksüz, Cemil Bayık, Murat Karayılan ve bunlar gibi şüpheli ya da sanıkların milletvekili seçilmelerinin, yemin ederek göreve başlamalarının ve TBMM'ye girmelerinin, hatta takip eden seçimlerde milletvekili olmaya devam etmeleri halinde, dokunulmazlıkları kaldırılsa bile ceza almaları durumunda verilen cezaların infaz edilememesinin önü açılır ki bu durumun hukuken isabetli olduğunu savunmanın izahı kabil olduğunu söylemek mümkün değildir” denildi.

İkinci kararda, AYM üyeleri hakkında suç duyurusu ile ilgili yeni bir değerlendirme yapılmadı.