Gündem
14 Kas 2013 15:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:45

Aydın Doğan: "Ekonomik bağımsızlık yoksa yayın hürriyeti de yoktur"

‘Hürriyet Benim’ kampanyasının tanıtımında konuşan Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, “Adam gibi yapılırsa gazetecilik dünyanın en şerefli mesleğidir dedi.

TEKNOLOJİK gelişmelere paralel olarak bir süredir dünyada medya sektöründe yaşanan dijital devrime, Türkiye’de öncülük eden Hürriyet Dünyası, bu kez yepyeni bir kampanya ile okur ve izleyicilerinin karşısında. Herkesi Türkiye’nin ‘Hürriyet’ şarkısına katılmaya çağıran Hürriyet, buna ilham vermek üzere ‘Hürriyet Benim’ adlı bir kampanya başlattı. Bu kampanya kapsamında hazırlanan ‘Hürriyet Benim’ şarkısı ve klibi dün ilk olarak Hürriyet Dünyası yönetici ve çalışanları ile paylaşıldı. Toplumun her kesiminin, her fikrin kendisine yer bulduğu ve dün akşamdan bu yana televizyon kanallarında gösterilmeye başlanan bu kampanyanın, kendi Hürriyet şarkısını yazmak isteyenlere ilham vermesi hedefleniyor.
 
DÜNYANIN EN ŞEREFLİ MESLEĞİ
Hürriyet Dünyası’ndaki tanıtım toplantısına Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı ve Hürriyet Genel Yayınyönetmeni Enis Berberoğlu’nun yanı sıra, Hürriyet Dünyası yönetici, yazar ve çalışanları katıldı. Yayınların ekonomik özgürlüklerinin önemine değinen Aydın Doğan, araştırmacı gazetecilik, iyi haber-kötü haber ayrımı, objektiflik ve tarafsızlık gibi temel kavramlara ilişkin çok önemli tespitlerde bulundu. ‘Adam gibi yapılırsa gazetecilik dünyanın en şerefli mesleğidir. Biz bu şerefli mesleği sürdürmeye kararlıyız” diyen Aydın Doğan’ın konuşmasında verdiği mesajlar şöyle:
 
 
EKONOMİK BAĞIMSIZLIK KIYMETLİ
· Ülkemizde gazetelerin büyük bölümü ekonomik işletme olmaktan çıkmış hepsi patronların desteği ile yaşayan kurumlar haline geldi. Çoğu kendi ayakları üzerinde durmakta zorlanıyor. Bu durum yayıncılık için çok tehlikeli bir durum. 
· Eğer bir yayının ekonomik bağımsızlığı yoksa, yayın özgürlüğü de yoktur. Bu durumda olan yayınlar ya kapanmak zorunda kalıyorlar ya da bir yere kapılanmaları gerekiyor. 
· Hamdolsun ki, Hürriyet, ekonomik bağımsızlığını sürdüren nadir yayınlardan biri. Biz Hürriyet olarak ekonomik bağımsızlığımızın kıymetini çok iyi bilmeliyiz.
 
UCU BANA DOKUNSA DA YAYINLARIM
· Elbette yayın özgürlüğünüz olduğunda, araştırmacı gazetecilik dediğimiz kavram da öne çıkıyor. Türkiye’de araştırmacı gazetecilik faaliyetlerinin daha da artması lazım. Araştırmacı gazetecilerin nesli ne yazık ki neredeyse tükeniyor. 
· Haber masa başından yapılarak olmaz. Gazeteci merak eder, araştırır, kuşku duyar, ilgili tüm tarafları dinler. Çok az arkadaşımız bu zahmete katlanıyor. Oysa kaliteli yayıncılığı en fazla besleyen, fark yaratan araştırmacı gazeteciliktir. 
· Araştırın, belgesiyle getirin, ucu bana bile dokunsa yayınlarım. Ancak ‘Haberi getiriyoruz yayınlatamıyoruz’ şeklindeki dedikoduları haksız buluyorum. Bu doğru değil, belgesiyle getirilen tüm haberleri koyuyoruz. Bunun dışındakileri ‘beceriksizlik’ olarak değerlendiriyorum. Şunu bilin ki doğru her haberin arkasındayız.
 
 
İYİ HABERLER DE BÜYÜTEBİLİR
 
· Gazeteciler işe gelirken varsa önyargılarını evde bırakmalı. Haberi; inançlarınızı, kaygılarınızı, arzularınızı katarak sulandıramazsınız. Biz, misyon gazeteciliği yapmayız. Çünkü biz kitle medyasıyız. 
· Haberin içine yorum veya önyargınızı koyamazsınız. Eski Tercüman gazetesinin hep beğendiğim bir sloganı vardı, ‘Haber kutsal, yorum hür’ diye... 
· Bir de haberin iyisi kötüsü olmaz. Genelde kötü haber büyütülür diye bir inanış var. Hayır bazen eğer ülke menfaati söz konusu ise iyi haberler de çok büyük verilebilir.
 
Hürriyet markası daha da güçlendi
HÜRRİYET Dünyası’nın yeni kampanyası ile tüm okur ve izleyicilerini kendi Hürriyet Şarkısı’nı yazmaya davet eden Enis Berberoğlu ise konuşmasında teleks, daktilo ve faks ile başladığı gazetecilik mesleğinde bugün bir dijital devrim yaşandığının altını çizdi. Dijital devrimin sektördeki taşları yerinden oynattığını söyleyen Berberoğlu şöyle devam etti: “Yapılan her araştırma Hürriyet markasının kendi sektöründe tartışmasız lider olduğunu gösteriyor. Tirajımız iyi, internet erişimimiz 26 milyon tekil ziyaretçiyi buldu. Teknolojiyi çok daha geniş kitlelere hitap etmek için kullanıyoruz. Eskisine göre çok daha güçlü bir markayız. Yeni tanıtım filmimiz, Türkiye’nin ‘Hürriyet Şarkısı’na ilham vermek için hazırlandı. Hürriyet sizsiniz doya doya yaşayın.”
 
Tarafsızlık mutlak değildir
AYDIN Doğan, tarafsızlık konusunun önemine de değinerek şöyle dedi: “Tarafsızlık mutlak bir kavram değildir. Hürriyet gazetesi olarak elbette bizim de taraf olduğumuz değerler var. Ülkemizin bağımsızlığı ve milli menfaatlerimiz, Cumhuriyetimizin ilkeleri, demokratik bir hukuk devleti kimliğimiz, ülkemizin iç huzuru ve barışı, insan hakları ve özgürlükler gibi konularda tarafız ve bu değerleri savunuruz. Gazetecilik zor bir iştir. Gazete patronluğu da zordur. Gazetecilik bir tutku, bir aşk işidir. Gazetecinin dostu az olur. Rahmetli bir yazarımızın dediği gibi, “Adam gibi yapılısa gazetecilik dünyanın en şerefli mesleğidir’. Hürriyet Dünyası olarak bu şerefli mesleği sürdürmeye kararlıyız.”