Televizyon
24 Mayıs 2010 10:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:19

AY YAPIM BU BENZERLİK İÇİN TWILIGHT ECLIPSE'E TELİF ÖDEDİ Mİ?

Gazete Habertürk köşe yazarı Rahşan Gülşan bu görseller için telif ödenip ödenmediğini araştırdı. İşte çıkan sonuç...

SEZON başında  Aşk-ı Memnu dizisinin tanıtımlarında  elmalı görseller kullanılmıştı.  Bu görsellerin Twilight serisi filmlerinin kitabına ait olduğu anlaşılıp  basında haber olunca da dizinin yapımcısı Ay Yapım bu görsel materyalin parasını ödeyerek  telifini alacağını ilan etmişti.

Dün kitabın Türkiye’deki yayıncısı Epsilon Kitapevi‘ne ulaşıp bunu öğrenemedim. Ama en azından dizinin  24 Haziran’daki tanıtım filminde kullanılan Twilight serisinin yeni filmi Eclipse‘in fragmanından bire bir kullanılan malzemeye telif ödenmediğini öğrendim. Final tanıtımında kullanılan “Her şey bir seçimle başladı” cümlesi ironik şekilde Twilight Eclipse fragmanında “It all begins with a choice” olarak bulunuyor.

Twilight’in meşhur hilal görüntüsü de aynen kullanılmış Aşk-ı Memnu tanıtımında. Benzerlikler bunlarla da sınırlı değil Eclipse’in fragman müziği neredeyse aynen kullanılmış. Fragmanın mantığını bire bir  kopyalayan Ay Yapım, Edward’ın konuşmaları yerine Bihter ve Behlül’ü aynı duygusal akışla koyuvermiş. Bunun üzerine söyleyecek fazla bir şey yok. İki sezondur Türkiye’yi ekrana kilitleyen bir diziye tanıtım filmini özgün üretemiyorsak, telifini alsak kaç yazar almasak kaç yazar. Ama ben işimi sağlam tuttum. Twilight serisinin Türkiye’de tüm haklarına sahip olan Fida Film‘i aradım. Kimse onlara telif filan ödememiş!

Rahşan Gülşan/Habertürk