Dünya
13 Ara 2022 09:14 Son Güncelleme: 13 Ara 2022 09:23

Avrupa Birliği’nden yaptırım hamlesi: Türkiye’ye baskıyı arttırmak için...

Avrupa Birliği, yeni bir pozisyon yaratarak "yaptırımlardan sorumlu diplomat" atamaya karar verdi. İngiliz medyasında yer alan haberlerde, David O'Sullivan'ın bu pozisyona getirileceği ve Türkiye'ye baskı yapacağı iddia edildi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken Avrupa’nın yaptırım hamlelerine dahil olmayan Türkiye’yi ilgilendirecek bir gelişme yaşandı.

Avrupa Birliği, bloğun eski ABD büyükelçisi David O’Sullivan’ı yaptırımlardan sorumlu büyükelçi olarak atama kararı aldı. İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlara uymayan ülkeler için böyle bir adım attığını da aktardı.

O’Sullivan’ın göreve Ocak ayında başlayacağı belirtilirken, Avrupa Komisyonu’nun bu atamayı bugün onaylaması bekleniyor. İngiliz Financial Times gazetesi, “Bu hamle, AB, ABD ve diğer müttefiklerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin rejimine karşı uygulanan yaptırımlardaki açıkları kapatmaya odaklandığında geldi” yorumunu yaptı.

EKİM AYINDA DA TEMASTA BULUNULMUŞTU

Haberde, AB’nin baskı artırmayı hedeflediği ülkelerin başında Türkiye’nin de geldiğini ve Türkiye’nin AB’nin Kremlin’e uygulanan yaptırımlara katılmadığı da belirtildi. Financial Times’ın haberinde, “ABD ve AB, Ankara’nın yasaklı ürünlerin ticaretini, sıkı ithalat denetimleriyle durdurması için baskı yapıyor” denildi.

AB’nin üst düzey isimlerinden Mairead McGuinness’in Ekim ayında Türkiye’yi ziyaret ettiği ve özel sektörün AB yaptırımlarına daha fazla dahil olması için bastırdığının belirtildiği haberde konuşan üst düzey bir AB yetkilisi ise, “Sırbistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de baskı altındaki diğer ülkeler” yorumunu yaptı.

AB bünyesinde oluşturulan bu rolün ABD ile koordinasyonlu bir şekilde iş birliği yapacağı da belirtildi.