Medya
02 Şub 2011 08:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:00

ATV'DE BİTEN HANGİ DİZİNİN OYUNCULARI AYLARDIR PARALARINI ALAMADI?

Sevilen dizi atv'de ekrana veda edeli aylar oldu, ama dizi ekibi hâlâ paralarını alamadı.

PARALARI ‘PARMAKLIKLAR ARDINDA’ KALDI

‘Parmaklıklar Ardında’ ekrana  veda edeli aylar  oldu, ama dizi ekibi hâlâ paralarını alamadı. Play Productions’da kiminin 10, kiminin 20 bölüm  alacağı var
Ekranların sevilen dizilerinden biriydi.
O nedenle de ekrandaki ömrü uzun sürdü.

13 Aralık 2007’de başlayan dizi 24 Haziran 2010’da bitti. Atv’de tam 106 bölüm yayınlanan bu dizide kimler oynamadı ki?

Selda Alkor, Serra Yılmaz, Yelda Reynaud, Özlem Düvencioğlu, Zeynep Eronat, Sinan Albayrak, Cengiz Bozkurt, Başak Daşman, Pınar Dikici, Özgül Kavruk, Zehra Alptürk, Ogün Kaptanoğlu, İskender Bağcılar ve İsmail Düvenci.
‘Parmaklıklar Ardında’ dizisinde oynayanların tümünü bir solukta okuyup bitirebileceğinizi sanıyorsanız, yanılıyorsunuz.
Onun için derin bir nefes alın, biraz soluklanın. Bir o kadar daha isim var geride çünkü.

“Borcumuz var, ama paramız yok”
Onuryay Evrentan, Müfide İnselel, Zeynep Kızıltan, Nurhan Özenen, Meltem Pamirtan, Iraz Yöntem, Pınar Ünsal, Beste Bereket, Beliz İnal, Neriman Uğur, Dilşad Bozyiğit, Fikret Kuşkan, Rüçhan Çalışkur, Zeynep Gülmez, Tardu Flordun ve ‘konuk oyuncu’ olarak da Nejat İşler.
‘Parmaklıklar Ardında’ ekrana veda edeli aylar oldu, ama dizi ekibi hâlâ paralarını alamadı. Play Productions’da kiminin 10 bölüm alacağı var, kiminin 20.

Sekiz ay boyunca yapımcıların verdikleri sözleri yerine getirmemesi üzerine başrol oyuncuları Zeynep Eronat ve Zeynep Gülmez gibi dava açarak hakkını aramaya başlayanlar da var, dizinin mağdurları arasında; yönetmen Nisan Akman gibi, “Belki yeni bir iş yaparlar da paramızı öderler” diye hâlâ umutla bekleyenler de.

Başrol oyuncusu olduğu diziden 16 bölüm alacağını tahsil etmek için dava açan Zeynep Eronat, Fikret Kuşkan’la Nejat İşler’in dışında herkesin şirkette parasının kaldığını söyledi. Eronat’ın avukatı Hüsnü Özçetin, “İcra takibi başlattık, ama şirkette haciz koyacak bir şey  bulamadık. Yapımcılar ise ‘Evet, borcumuz  var, ama paramız yok. Yapacağımız ilk işten  alacağımız parayla borçlarımızı ödeyeceğiz’ diyor. Gelinen nokta bu” dedi.

İkinci sezonunda başladığı ‘Parmaklıklar Ardında’ dizisinde 86 bölüm yönetmenlik yapan Nisan Akman’ın şirketten 20 bölüm alacağı var.

Bir şanssızlık yaşadıklarını düşündüğü için yapımcılara dava açmadığını söyleyen Akman, “Yeni bir iş alsınlar da ödememizi yapsınlar diye bekledik, ama olmadı. Ben de mecburen yeni bir işe girdim. 5’inci bölümden itibaren Kanal D’de ekrana gelen ‘Şüphe’yi yönetmeye başladım” dedi.

İZİN ALMADAN KULLANDIKLARI ESERE 500 BİN DOLAR ÖDEDİLER
Play Productions’un ‘Parmaklıklar Ardında’ için ödediği ağır ‘telif bedeli’; yabancı dizi ve filmlerin omurgasını aşırıp dizi ya da film yapıp, sonra da “Biraz esinlenmiş olabiliriz” diye işi pişkinliğe vuranların uykusunu kaçıracak türden.

Play Productions, Avustralya’da ‘Prisoner’, Almanya’da ‘Hinter Gittern Der Fraunknast’ ve İngiltere’de ‘Behind Bars The Womens’s Prisan’ adıyla yıllarca yayınlanan bir kadın cezaevinde kadınlar arasında geçen öyküyü izin almadan dizi yaptı. Şirket dava açınca, öyküyü değiştirdiler, ama sonuç değişmedi.

Atv, 106 bölümün ödemesini yaptı
Play Productions, bu nedenle ağır bir bedel ödedi. Teknik ekip ve oyuncuların 1 milyon TL civarındaki alacaklarını sormak için Play Productions’un sahipleri Uğur Başaran ve Ayşe Durukan’ı arayıp, not bıraktım, ama kendileriyle iletişim kuramadım.

Dizi ekibinin şikayetlerini atv’nin Genel Müdürü Adem Gürses’e ilettim. Atv’nin Play Production’a bir kuruş borcu olmadığının altını çizen Gürses, şunları söyledi:

“Yapımcılar işin başında şöyle bir hata yaptı. Dizinin başlangıç hikayesi yabancı bir format. Sonrasında öykü değişiyor, bambaşka bir yere gidiyor, ama Play, başta telif hakkını ödeyip, gerekli izni almadı. Format sahibi şirket de, yapımcıya ve yayıncı olarak da atv’ye dava açtı. Mahkemenin sonucunu beklemeden uzlaşma yoluna gidildi. Telif; yapımcının yükümlülüğündeki bir konu. O nedenle telif ücreti olan 500 bin doları, Play adına biz ödedik. Böylesine yüksek miktarda bir telif ödemesi planlarında olmadığı için de bütün hesapları şaştı.”

Gürses’e, yapımcıların, parasını isteyenlere, “atv’ye yeni bir dizi çekeceğiz. Oradan gelecek parayla size ödeme yapacağız” dediğini hatırlatıp bunun doğru olup olmadığını da sordum. Gürses, “Bize önerdikleri yeni proje var, ama kabul edip etmeme konusunda henüz verilmiş bir kararımız yok” dedi.

Ali EYÜBOĞLU / www.milliyet.com.tr