Gündem
23 Haz 2012 15:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:49

ASSANGE AVUSTRALYA'YI SUÇLADI!

Assange, büyükelçilikten telefon bağlantısı ile dünyaya seslendi...

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, üç gün önce sığındığı ve siyasi iltica talebinde bulunduğu Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nden dün ilk kez telefonla Avustralya’nın ABC radyosuna konuştu. "Memleketi Avustralya kendisini dışladığı" için Ekvador’a sığınmak zorunda kaldığını söyleyen Assange, Ekvador’un verdiği mücadeleye "olumlu" baktığını, siyasi iltica talebiyle ilgili kararın ne zaman verileceğini bilmediğini söyledi
WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, üç gün önce sığındığı ve siyasi iltica talebinde bulunduğu Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nden dün ilk kez telefonla Avustralya’nın ABC radyosuna konuştu.

"Memleketi Avustralya kendisini dışladığı" için Ekvador’a sığınmak zorunda kaldığını söyleyen Assange, Ekvador’un verdiği mücadeleye "olumlu" baktığını, siyasi iltica talebiyle ilgili kararın ne zaman verileceğini bilmediğini söyledi.

GUARDİAN DALGA GEÇTİ

Büyükelçilikten çıkması halinde, şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanacağı belirtilen Assange’ın sığınma macerası mizah konusu oldu.

Assange’ın uzun zaman önce köprüleri attığı eski partneri Guardian gazetesi, Bay Sızıntı’nın Ekvador’a siyasi iltica talebi kabul edilirse, büyükelçilikten nasıl tutuklanmadan çıkabileceğine dair mizahi bir yazıya yer verdi.

Buna göre Assange’ın önündeki seçenekler şöyle: Elçiliğe pizza ısmarlayarak pizzacıyı bayıltıp, onun kılığında dışarı çıkabilir, elçiliğin çatısına tırmanıp diğer binalara atlayabilir veya Ekvador’un Olimpiyat takımı için büyükelçilikte verilecek resepsiyonu bekleyip, sporculardan birinin kıyafetini giyebilir ya da son seçenek olarak yıllarca büyükelçilikte yaşayabilir.

Bu arada Assange’ın şartlı tahliyesinde mahkemeye verilen 200 bin sterlinin kaybedilmesi ihtimali, tahliye için para veren birçok kişiyi mağdur edebilir.

Ancak Assange’ın avukatları, kefalet parasının ancak müvekkillerinin çağrıldığı bir duruşmaya çıkmaması halinde kaybedileceğini söylüyor.

Öte yandan Assange’ın 28 hazirana kadar, hakkındaki İsveç’e iade kararını AİHM’e götürme hakkı bulunuyor.