Gündem
09 Haz 2011 11:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:26

ASİL NADİR MASRAFI İNGİLİZLERE YÜKLEDİ!

Asil Nadir, adını temize çıkarmakla kalmadı, mahkeme masraflarını da devlete yükledi.

Adını temize çıkarmak amacıyla İngiltere'ye geri dönen işadamı Asil Nadir, mahkeme ve avukat masraflarını devletten almaya hak kazandı. Yasal faturanın 6 milyon sterlini bulması bekleniyor.

Adını temize çıkarmak için geçen ağustos ayında İngiltere'ye dönen Kıbrıslı işadamı Asil Nadir, önümüzdeki yıl başında başlayacak 'dolandırıcılık' davasının mahkeme ve avukat masraflarını, devletten almaya hak kazandı.

İngiliz vergi yükümlülerince ödenecek yasal faturanın, yıllarca sürmesi beklenen davaların bitiminde 6 milyon sterlini bulacağı tahmin ediliyor. Hakkında Polly Peck PLC'nin hesabından 34 milyon sterlini başka hesaba aktardığı için 66 ayrı suçtan dolandırıcılık davası açılan 70 yaşındaki Asil Nadir'in, Yüksek Mahkeme'ye yasal yardım (legal aid) almak için başvurduğu ve Yasal Servis Komisyonu'nca bu isteğin kabul edildiği açıklandı. Paketlemeden tekstile, narenciyeden elektroniğe dünyanın dört bir yanında operasyon yapan ve 1990 yılında şahsi serveti 1.7 milyar sterlin olarak belirlenen Nadir'in yasal yardım alacağı haberi İngiltere'de tepkiyle karşılandı.

EN LÜKS SEMTTE YAŞIYOR

Mahkeme ve avukat masraflarının, maddi durumu iyi olmayan, muhtaç durumdakilere verilmesi prensibinin çiğnendiğini belirten yüzlerce kişi, basın kuruluşlarının internet sitelerine eleştiri yağdırdılar. Yüzlerce kişinin parasını batıran birine 20 yıl sonraki davasında mahkeme masraflarını vergi yükümlülerine ödetmenin adil olmadığını ifade ettiler.

Polly Peck PLC imparatorluğunun batı-şından sonra 1993 yılı mayıs ayında İngiltere'den Kuzey Kıbrıs'a giden ve 17 yıl boyunca orada yaşayan Nadir, geçen ağustos ayında suçsuzluğunu kanıtlamak, adını temize çıkarmak amacıyla büyük bir gürültüyle Londra'ya döndü. Özel bir uçakla geldiği Londra'da, kentin en lüks semtlerinden Mayfair'de aylığı 20 bin sterline kiralanan malikanede genç eşi Nur ile yaşa-yan Asil Nadir, tutuksuz yargılanmaya başladı. Geçen mart ayında İngiliz adaletinin kendisine karşı haksızlık yaptığına ilişkin davasını kaybeden Nadir'in asıl davası aralık ayında başlayacak ve 2012'de de sürecek. 20 yıl önce binlerce hissedarının 1.3 milyar sterlinlik hisseleriyle batan şirketle ilgili Nadir'in 'dolandırıcılık' duruşmasının yıllarca sürmesi bekleniyor.

YOKSULLARA VERİLİYOR ZENGİNLER DE YARARLANIYOR

ingiltere'de maddi durumu yerinde olmayanlar yasal yardım 'legal aid' olarak adlandırılan para desteğinden yararlanabiliyor. Ancak İngiliz yasal tarihi, Asil Nadir'de olduğu gibi yasal yardıma başvuran ünlü zenginlerle dolu. İskoçyalı ünlü telefon imparatoru Jim Morrison ile eski milletvekilleri David Chaytor, Ellit Morley ve Jim Devine da milletvekili masraf skandalıyla ilgili duruşmalarında yasal yardıma hak kazanarak, mahkeme masraflarını vergi yükümlülerine ödettirdiler.