Gündem
22 Nis 2016 23:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:28

Asil Nadir hakkında flaş karar!

Dün gece Türkiye'ye iade edilen Asil Nadir, adli işlemlerinin tamamlanmasının ardından tahliye edildi.

İngiltere'nin dün akşam Türkiye'ye iade ettiği Kıbrıslı Türk iş insanı Asil Nadir, adli işlemlerinin tamamlanmasının ardından tahliye edildi.

Nadir'in kız kardeşi Bilge Nevzat, ünlü iş adamının serbest kalmasında emeği geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na teşekkür etti.

Bilge Nevzat, Lefkoşa'da yaptığı açıklamada, Nadir'in (75) birkaç gün içinde Ada'ya gelmesinin beklendiğini belirterek, "Çok mutluyuz. Yurduna dönmesi kardeşim için çok önemliydi. Yıllardır savaş veriyoruz. Kardeşimin dönmesi, ülkemiz için de çok iyi olacak. Geçmiş tecrübe ve bilgisiyle bu ülkeye katkıları devam edecektir. Geçen yıl ölen annemin son dileği de buydu. Annem rahat uyuyacak" dedi.
Nevzat ayrıca tahliye süreciyle ilgili olarak 4 kişiye teşekkür borçları olduğunu da kaydetti ve "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Adalet Müşaviri Ömer Altıntaş ve aile dostları iş insanı Cankut Bagana'ya teşekkür ederim" diye konuştu.

AKINCI ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMÜŞ
Türkiye ile İngiltere arasında bir süredir gizlice süren Asil Nadir'in iadesi konusunun, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan arasında da ele alındığı da kaydedildi.

İngiltere'de 10 yıl hapis cezasına çaprtırılan ve geçen gün Türkiye'ye iade edilen Asil Nadir, bugün serbest bırakıldı.

ASİL NADİR KİMDİR?
Asil Nadir 1 Mayıs 1941′de Lefke'de doğdu. 75 yaşındaki Kıbrıslı işadamı Asil Nadir'in ismi 80′li yılların sonunda duyuldu. 1988′de Günaydın gazetesini satın alarak medya işine girdi. Ardından da Güneş ve Tan Gazeteleri ile Nokta dergisini satın aldı. Asil Nadir, yine bu yıllarda KKTC'de de bazı medya organlarına sahip oldu. Ancak 1990 yılı sonunda, ünlü işadamı, paravan şirketler kurarak İngiltere'nin en büyük şirketlerinden Polly Peck'in hisselerini yapay şekilde yükseltmek ve milyonlarca Sterlin'i zimmetine geçirmekle suçlandı. Asil Nadir, hakkında çıkarılan yakalama kararı ile 17 Aralık 1990 tarihinde tutuklandı. 1993 yılına kadar İngiltere'de hapis yattı. 1993′te 3,5 milyon Sterlin kefaletle serbest bırakıldı ve özel uçağıyla KKTC'ye kaçtı. 2010 yılında ise kendi isteği ile yeniden yargılanmak üzere İngiltere'ye döndü. Ancak 2012 yılında tamamlanan yargılama sonucunda 29 milyon Sterlin'i zimmetine geçirmekten dolayı suçlu bulundu ve 10 yıl hapse mahkûm oldu. 2013 yılında, İngiltere'deki mahkeme, cezasının 5 yıllık bölümünü çeken Asil Nadir'in, mağdur bıraktığı yatırımcılara 5 milyon Sterlin ödemesi durumunda cezasının geriye kalanını Türkiye'de çekmesini kararlaştırdı.

Asil Nadir'in ilk eşi 15 Eylül 1962 tarihinde evlendiği Ayşegül Tecimer'dir. Asil Nadir ile Ayşegül Tecimer 1961 yılında İstanbul'da tanışmış, 1989 yılında ise Ayşegül Tecimer ile boşanmıştır. Asil Nadir'in Ayşegül Tecimer ile evliğinden Birol (d. 1965) ve Serhan (d. 1976) isimli iki çocuğu bulunmaktadır. Nadir 6 Aralık 2005 tarihinde kendisinden 43 yaş küçük olan 28 yaşındaki Filistinli sekreteri Neriman Nur ile evlenmiştir.