Gündem
16 Mar 2024 12:04 Son Güncelleme: 16 Mar 2024 12:05

Ankara’da Mansur Yavaş’ı bekleyen tehlike! ‘Seçimi aldı’ deniyor ancak…

31 Mart’ta gözler herkesin merak ettiği İstanbul'da ardından ise Ankara'ya çevrilecek. Araştırmacı - Sosyolog Semih Turan iki büyük kentteki son gelişmeleri değerlendirdi ve çarpıcı ifadeler kullandı. İşte detaylar…

31 Mart seçimlerine günler kala siyasi analizler ve kulisler hız kazandı. İstanbul'da nefes kesen bir yarış beklenirken DEM Parti ve YRP'nin seçime etkisinin nasıl olacağı herkes tarafından merak ediliyor. Öte yandan Zafer Partisi'nin adayı da milliyetçilerden oy alarak dengeleri değiştirebilir. Bunun yanında 'seçimi aldı' yorumları yapılan Mansur Yavaş'ı Ankara'da bir tehlike bekliyor olabilir.

Araştırmacı – Sosyolog Semih Turan, Sözcü TV'de katıldığı yayında yerel seçimleri değerlendirdi. İstanbul'da 'bugünkü fotoğrafla İmamoğlu favori' diyen Turan, Ankara'ya ayrı bir parantez açtı.

 

İşte Semih Turan'ın canlı yayındaki değerlendirmeleri:

İstanbul'da şu an bir genel seçim olsa YRP'nin oyunun yüzde 6'lar civarı olması bekleniyor. Yerel seçimlerde bir önceki seçimlerde aldığı 3.2 bandında olması öngörülüyor. Artışın yerel seçimde yansımayacağını öngörüyoruz. 2023 seçimlerinde AK Parti ve MHP'nin yüzde 42 aldığını görüyoruz. 2023'te AK Parti'ye oy vermiş seçmenin küçük bir bölümü İmamoğlu'na oy vereceğini söylüyor.

"SEÇİMİN FAVORİSİ İMAMOĞLU"

MHP seçmeninin bir bölümü İmamoğlu diyor, Murat Kurum diyen de var bunun dışında Zafer Partisi adayını destekleyen de var. Cumhur İttifakı yüzde 42 bile yeknesak olarak bu seçime girmiyor. Katılım da önemli.Toplam oy anlamında oran yükselebilir ama ben Cumhur İttifakı'nın o yüzde 43 barajını aşabilecek potansiyele sahip olmadığını düşünüyorum. Bu yüzden dolayı seçimin favorisi bugünkü fotoğrafla İmamoğlu.

"YÜZDE 100'Ü İMAMOĞLU'NU DESTEKLİYOR"

Zafer Partisi adayı Azmi Karamahmutoğlu'nun bir önceki seçimdeki oydan biraz daha fazla oy aldığı görülüyor. O da milliyetçi seçmenden, MHP seçmeninden oy aldığı görülüyor. Burada problem şu; DEM Parti bir önceki seçimde yüzde 8 oy almıştı. Yüzde 12.1 alan Emek ve Özgürlük İttifakı'ydı. Onun yüzde 4'ü TİP'in oyuydu. TİP'in oyu yüzde 100'e yakını İmamoğlu'nu destekliyor. Geriye kalan yüzde 8'de bizim tahminimiz tabii, oyu az partiler yerel seçimlerde genel seçimlere göre oyun yarısına yakınını alıyor. En sert açıklamalar olsa bile DEM Parti'den o seçmenin ben İmamoğlu'ndan vazgeçeceklerini düşünmüyorum.

"YAVAŞ'IN SEÇİMİ ALDIĞI GÖRÜLÜYOR"

 Ankara’da Mansur Yavaş’ın ne kadarlık bir oy farklı ile kazanacağının konuşulduğu belirtilen yayında Araştırmacı – Sosyolog Semih Turan şu ifadeleri kullandı:

“Ankara'da tabii Mansur Yavaş'ı ve CHP'yi bekleyen şöyle bir şey var biz şu anki fotoğrafı konuşuyoruz ama hep onun altını çizmek istiyorum hani burada Türkiye her şey o kadar hızlı değişebiliyor ki son 15 günde neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz ama şu anki fotoğrafa göre Mansur Yavaş'ın seçimi aldığı görülüyor. Ancak Ankara'da büyükşehir meclisinde çoğunluğunu sağlayıp sağlamadığı konuşuluyor.

"CHP BU SEÇİMDE İDDİALI"

Şu anda hani Türkiye genelinde Cumhur İttifakının oyu zaten Yeniden Refah Partisi'ni çıkarttığınız zaman ciddi bir zafiyet gösteriyor birçok bölgede. Ankara'da da o büyükşehir meclisini alabilmesi için Mansur Yavaş'ın bu sözünü ettiğimiz ilçelerden belli bir bölümünü alması gerekiyor. Çünkü biliyorsunuz o ilçede birinci olan parti aynı zamanda belediye meclisine kontenjandan belediye meclis üyesi götürebiliyor. Etimesgut, Mamak o anlamda hani şu anda CHP'nin favori olduğu ilçeler ama Gölbaşı, Haymana, hatta Polatlı'da bile CHP iddialı bu seçimde.

"ŞU ANA KADAR DOĞRU POLİTİKA UYGULADI"

Elmadağ var şu anda CHP'de ama tekrar alıp almayacağı konuşulan yerlerden biriydi. Ankara'da Büyükşehir Meclisi'ne alması için zaten Mansur Yavaş'ın buraları alması lazım aday tespitine baktığını zaman merkez diye nitelendirebileceğimiz ilçelerde daha çok sosyal demokrat kökenli adayları ama Ankara'nın çeperlerinde milliyetçi kimliğiyle tanınan geçmişte MHP'de politika yapmış hatta Belediye Başkanlığı yapmış isimleri aday göstererek bu stratejiyi uyguladı.

Şu ana kadar o strateji doğru ve iyi diyor oy oranı anlamında… Geçen seçimde hep 2019 unutuyoruz yani Ankara gibi bir yerde Sayın Mansur Yavaş yüzde 50’yi aşarak belediye başkanlığını kazandı.”