Gündem
24 Kas 2023 21:59 Son Güncelleme: 24 Kas 2023 22:06

Ankara Üniversitesi'nde duygulandıran deprem anıtı açılışı

Ankara Üniversitesince, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden öğrencilerinin hatırasını yaşatmak adına inşa edilen "Deprem Anıtı"nı törenle açıldı.

Ankara Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, Beşevler 10. Yıl Yerleşkesi girişindeki alana depremlerde yaşamını yitiren 17 Ankara Üniversitesi öğrencisinin anısını yaşatmak için "Deprem Anıtı" inşa edildi ve zeytin ağacı dikildi.

Kahramanmaraş merkezli değremlerde hayatını kaybeden Ankara Üniversitesi öğrencileri, Sıla Yılmaz, Nazlıcan Levent, Serhan Kılıçarslan, Ümüs Yücel, Elif Kural, Işılay Koyun, Neslihan Narman, Helin Emül, Burak Yasin Ezer, Efe Özkan, Murat Akgün, Büşra Küçük, Musa Emre Hasırcı, Saad İsmail, Sedanur Küçüker, Zeynep Özkömeç ve Dilara Doğru'nun isimleri ve fotoğraflarının yer aldığı anıtın açılışı için ailelerin de katılımıyla tören düzenlendi.

- "Ankara Üniversitesi kurumsal aidiyeti yüksek bir üniversite"

Anıtın açılış töreninde konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Üniversitesi'nin 86 bin öğrencisi bulunduğunu, bu öğrencilerin en iyi eğitimi alması, en iyi şartlarda barınması, beslenmesi, fiziksel, ruhsal ve psikolojik anlamda en iyi hayatı yaşaması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade etti.

Ankara Üniversitesi'nin kurumsal aidiyeti yüksek bir üniversite olduğunu belirten Ünüvar, Deprem Anıtı'nı da depremde kaybettikleri öğrencilerin hatırasını yaşatmak için yaptırdıklarını kaydetti. Ünüvar, şöyle devam etti:

"Okurken en iyi eğitimi alsın, en güçlü diplomaya sahip olsun diye çırpındığımız kardeşlerimizi Hakk’a uğurladık. Onlar için bu saatten sonra yapmamız gereken şey, onların bize bıraktığı emanetlere sahip çıkmaktır. Bunu başarabildiğimiz ölçüde görevimizi yapmış olacağız. İnşallah onlar kıyamete kadar Ankara Üniversitesinin bir mensubu olarak kalbimizde yaşayacak.”

- Anne ve ağabeyin sözleri duygu dolu anlar yaşattı

Törende, depremde hayatını kaybeden öğrencilerin aileleri de söz aldı. Eczacılık Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Sedanur Küçüker’in ağabeyi Cihangir Emre Küçüker, kardeşinin Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesini çok isteyerek tercih ettiğini söyledi. Küçüker, “Şu an görüyorum ki çok doğru bir tercih yapmış.” ifadelerini kullandı.

Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 1. sınıf öğrencisi Nazlıcan Levent’in annesi Birsel Avcı da kızının 2018 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden de mezun olduğunu söyledi.

Kızının hakimlik stajını ve yüksek lisans yaparken tekrar sınava girip Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazandığını ifade eden Avcı, “Ben ona ‘Kızım zor olmayacak mı?’ dedim. O da ‘Anneciğim bu ülkeye okumuş adam lazım’ dedi. ‘Ben yine okuyacağım ve Ankara Üniversitesinden ikinci diplomayı alacağım’ dedi ve ‘İleride bir gün bana nasıl yaptın, nasıl başardın dediklerinde annem sayesinde diyeceğim’ demişti.

O bunu diyemedi. Ben onun sayesinde sizlerin karşısındayım. Dünyadaki bütün güzellikleri hak ettiğini düşündüğüm, bu ülkeye aşık aydın bir genci kaybettik. Kendisinden çok başkalarını düşünen, başkalarının geleceklerine, geçmişlerine ve kalplerine dokunan, bugüne kadar gözlerimin önünde büyüttüğüm kızımı şimdi kalbimde büyütüp seyrediyorum” şeklinde konuştu.

Avcı, sözlerinin sonunda, kızının yazıp okuduğu şiiri törene katılanlara dinletti.

Konuşmaların ardından, İlahiyat Fakültesi öğretim elemanları tarafından Kur’an-ı Kerim okundu, depremde hayatını kaybedenler için dua edildi.

Daha sonra YÖK Genel Sekreteri Aksoy, AÜ Rektörü Prof. Dr. Ünüvar ve aile fertleri tarafından Deprem Anıtı’nın açılışı gerçekleştirildi. Ardından törene katılanlar tarafından anıta karanfil bırakıldı.