Gündem
29 Oca 2024 19:59 Son Güncelleme: 29 Oca 2024 20:22

Ankara Üniversitesi, Kreiken Rasathanesi'nin bulunduğu yerleşkeye “Alper Gezeravcı” adını verdi

Ankara Üniversitesi'nde, Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezine bağlı Kreiken Rasathanesi'nin yer aldığı yerleşkeye, “Türkiye’nin ilk astronotu” olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı’nın ismi verildi.

Astronomi ve uzay bilimleri alanında bilimsel araştırmaları desteklemek amacıyla Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde Hollandalı astrofizikçi Prof. Dr. Egbert Adriaan Kreiken tarafından kurulan ve 26 Ağustos 1963’te İncek’te resmi açılışı yapılan Kreiken Rasathanesinin bulunduğu yerleşkeye, “Ankara Üniversitesi Alper Gezeravcı Astronomi ve Uzay Bilimleri Yerleşkesi” ismi verilmesi teklifi, 624. Senato Toplantısında senato üyelerinin onayına sunuldu. Teklif, oy birliğiyle kabul edildi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, konuyla ilgili açıklamasında, Türkiye’nin bilim ve teknolojideki gelişimine katkı sağlayan “Milli Uzay Programı” kapsamında uzaya çıkan ilk Türk astronot olan Alper Gezeravcı için “Milli gurur kaynağımız” ifadesini kullandı.

Gezeravcı’nın, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda farklı deneyler gerçekleştirdiğini anımsatan Ünüvar, “Deneylerin bir kısmını yaptı, bir kısmını da yapmaya devam ediyor. Uzay yolculuğu boyunca yapacağı 13 deneyden 8’i farklı üniversitelerimizin bilim insanlarıyla beraber planladığı deneyler. Onlardan bir tanesi de Ankara Üniversitesi ile birlikte yaptığı ‘Metabolom’ deneyi. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden hocalarımızla beraber uzay koşullarının insan metabolizmasındaki değişiklikleri incelediği bir deney. Biz de bu deneyin sonuçlarını merakla takip ediyoruz” dedi.

“Kreiken Rasathanesi” adı korunacak

Rektör Ünüvar, Ankara Üniversitesinin, Türkiye’de Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünün kurulduğu ilk üniversitelerden biri olduğuna da dikkat çekerek, “Hollandalı astrofizikçi Kreiken’in Gölbaşı İncek’te kurduğu rasathane, halkımız tarafından ilgiyle takip edilen, bizim de gözbebeğimiz olan bir rasathane” değerlendirmesinde bulundu.

Rasathanenin yer aldığı yerleşkeye, “Kreiken Rasathanesi” ismi korunarak, “Ankara Üniversitesi Alper Gezeravcı Astronomi ve Uzay Bilimleri Yerleşkesi” isminin verilmesi teklifinin senato üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildiğini dile getiren Ünüvar, “Alper Gezeravcı ile birlikte Türkiye’nin de uzay yolculuğunun başlaması kuşkusuz herkes gibi Ankara Üniversitesini de gururlandırmıştır. Bizler de Ankara Üniversitesi Senatosu olarak yaşadığımız bu gururu Kreiken Rasathanesi ile Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezinin bulunduğu alana ‘Ankara Üniversitesi Alper Gezeravcı Astronomi ve Uzay Bilimleri Yerleşkesi’ adını vererek bu gururu hep yaşatmak ve taçlandırmak istedik. Bununla Alper Gezeravcı’nın ismini ölümsüzleştirirken, halkımızın astronomi ve uzay bilimlerine olan ilgisini daha da artırmayı hedefledik” ifadelerini kullandı.

Yerleşkenin tabelasını, Alper Gezeravcı'nın da katılacağı bir törenle asmayı arzu ettiklerinin altını çizen Ünüvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Alper kardeşimize uzaydaki macerasında sağlık ve başarı diliyorum. Böyle bir başarıda rol aldığı için de kendisini kutluyorum. Alper kardeşimiz, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘İstikbal Göklerdedir’ sözünü uzayda ifade etti. Şu anda gerçekten istikbal tam da göklerde. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da destekleriyle Türkiye artık uzayda varlığını bütün yönleriyle göstermekte. Bu başarı milletimizin, devletimizin başarısı ve muasır medeniyet seviyesine çıkma eğilimindeki Türkiye’nin ortaya koyduğu önemli bir vizyon.”