Dünya
31 Mayıs 2022 12:09 Son Güncelleme: 31 Mayıs 2022 12:14

Almanya hükümetinden Rus gazeteci ve muhaliflere koruma sağlama kararı

Almanya İçişleri Bakanlığı, Rus gazeteci, insan hakları aktivisti ve muhalefet figürlerine koruma sağlayarak oturma izni süreçlerini hızlandırma kararı aldı

Almanya İçişleri Bakanlığı, Rus muhalif, aktivist ve gazeteciler için koruma sağlama kararı aldı. Yeni karara göre bu kişilerin Almanya'ya yaptığı oturum izni başvurularında süreç hızlandırılacak.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser tarafından yapılan açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı giderek artan saldırganlığına, medyaya, insan hakları aktivistlerine ve muhalefet figürlerine karşı daha da güçlü bir iç baskı eşlik ediyor. Yargılanan ve tehdit edilen Ruslara Almanya'da koruma sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Bakanlık açıklamasında koruma statüsü verilmesinde Ukrayna'daki savaşa karşı çıkan demokratik muhalefetin ve Rusya'da sansüre uğrayan gazetecilerin öncelikli olacağı belirtildi.

Faeser, "Rus gazetecilere özgür ve bağımsız şekilde haber yapma fırsatı vereceğiz. Kremlin savaş suçlarını yalanlarla aklamaya, saldırganları kurban olarak sunmaya ve tarihi bozmaya çalışıyor. Bu hala Rus halkına ulaşabilecek özgür ve bağımsız haberciliğin temel önemini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Almanya şu ana kadar Rusya'da savaştan etkilenen kişilere 90 günlük sınırlı Schengen vizesi veriyordu.