Gündem
13 Şub 2015 14:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:03

Al Jazeera çalışanları 411 gün sonra özgür

Mısır’da tutuklanan Al Jazeera çalışanları 411 gün sonra salıverildi

Mısır’da, 3 Temmuz darbesinin ardından tutuklanan Katar merkezli Al Jazeera televizyonunu çalışanları Muhammed Fehmi ve Baher Muhammed’in tutuksuz yargılanmasına karar verildi.



Muhammed Fehmi… (Fotoğraf: Reuters)


Mahkeme, Kanada vatandaşı Fehmi’nin serbest bırakılması için 32 bin 750 dolar (yaklaşık 81 bin 150 Türk lirası) kefalet istedi. Muhammed ise kefaletsiz serbest bırakıldı.

Ancak dava sona ermiş değil; bir sonraki duruşma 23 Şubat’ta gerçekleştirilecek.
NE OLMUŞTU?


Peter Greste…

Mısır’da görev yapan üç Al Jazeera çalışanı Peter Greste, Fehmi ve Muhammed Aralık 2013’de gözaltına alınmıştı.
Greste ve Fehmi, yalan haber yaymak ve Müslüman Kardeşlere yardım etmekle, Baher Muhammed’se bunların yanısıra silah bulundurmakla suçlanmıştı. Altı ay devam eden yargı sürecinin ardından Greste ve Fehmi yedişer yıl, Muhammed’se 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Katar ve Mısır arasında 3 Temmuz darbesinin ardından başlayan gerilimin düşmesinin ardındansa, üç gazetecinin temyiz başvurusunun kabul edilmiş ve dosya yeniden Ceza Mahkemesi’ne sevk edilmişti.
Avustralya vatandaşı Greste, 400 günün ardından 1 Şubat günü, Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi’nin kararıyla serbest bırakılarak sınırdışı edilmişti. Mısır ve Kanada vatandaşlığına sahip olan Fehmi’yse serbest bırakılması için Mısır vatandaşlığından vazgeçmişti.