Televizyon
27 Ara 2013 10:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:50

AK Parti-Cemaat savaşı hangi haber bülteninden izlendi?

Yıllar sonra ana haber programlarını ilk defa reyting zirvesine yaklaştıran olağanüstü hadisenin haberi en çok nereden izlenmiş dersiniz?.. '

Radikal yazarı Tayfun Atay,dizilere kayan seyirci kitlesinin patlak veren AK Parti-Cemaat savaşı sonrasında haberlere yöneldiğini belirterek en çok hangi haber bültenine rağbet gösterildiğini rakamlarla ortaya koydu.

İşte Atay'ın bugünkü yazısından bir bölüm... 

Televizyonlarda haber seyrinin zirvede olduğu, ama haberlerin de ‘magazinelleşme’ rüzgârından fazlasıyla payını aldığı yıllarda şöyle bir tespit yapıldığını hatırlıyorum: Ortalıkta çok büyük patırtı koparacak, kriz ya da panik yaratacak gelişmelerin olmadığı, kısmen ‘olağan’ zamanlarda hemen herkes Reha Muhtar’ın sunduğu haberleri izlemekteydi. Ama ne zaman bir siyasi, ekonomik veya ‘doğal’ deprem (‘17 Ağustos’ gibi) yaşansa memlekette, herkes Ali Kırca’yı izlemeye yöneliyordu.

Muhtar ile Kırca arasındaki bariz fark, birincinin haberde magazinelleşmenin üstadı olması, ikincinin ise klasik haberciliğin usta bir temsilcisi olmasıydı. Anlaşılan seyirci, klasik olanda güvenilirliği de buluyordu ki kritik durumlarda böylesi bir ilgi kayması söz konusuydu.

O yıllardan bugüne haberlerin televizyonda seyir payı düştü. Çünkü artık haber her an, her yerde elimizin altında; yeni medya teknolojileri ve endüstrisi sayesinde… Tabii eğlenceye yönelik, onu önceleyen bir ‘kültürel’ koşullanmanın medyanın ticari işleyiş sürecinde topluma giderek kazandırıldığı da unutulmamalı. O yüzden, mesela 1997 yılına ait bir kamuoyu araştırmasında olduğu gibi haberlerin en çok izlenen program olması bugün mümkün değil. Bunun için ya mucize olması, ya da kıyamet kopması gerek.

Ama işte böyle bir ‘kıyamet’, son günlerde yaşanmakta. ‘Devlet krizi’, ana haber bültenlerini adeta o eski günleri hatırlatırcasına reytingde en yukarılara taşıdı.

Ancak daha da ilginç ve düşündürücü olan nokta, bu yükselişe imza atan ana haber programları, daha doğrusu onların yayınlandığı kanallar…

Malûm, Türkiye’de on yılı aşkın zamandır birer ‘bileşen’ olarak dindar-muhafazakâr iktidar bloğunu var edip şimdi büyük bir sarsıntıyla ayrışan ‘Parti’ ile ‘Cemaat’in medyada doğrudan (organik) ya da dolaylı (destekçi) temsilcileri var. Bu nedenle son yaşananlar karşısında insanların en çok hangi haber kanallarına itibar ettiğine bakmak, toplumsal yönelimlere dair bazı ipuçları da verebilir. Çünkü her iki oluşumu da propagandist mahiyette savunan, haber içeriğini buna göre dizayn eden, üstelik ‘anaakım’ çerçevesinde televizyon kuruluşları olduğu sır değil.

Hâl böyleyken, yıllar sonra ana haber programlarını ilk defa reyting zirvesine yaklaştıran olağanüstü hadisenin, savcılık-emniyet arasındaki operasyon krizinin haberi en çok nereden izlenmiş dersiniz?.. 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ