Gündem
13 Mar 2023 13:05 Son Güncelleme: 13 Mar 2023 13:08

AFAD vinç parası aldı mı? Soylu'dan açıklama geldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD'ın vatandaşlardan vinç parası aldığı iddialarına ilişkin konuştu. Soylu, "Böyle bir şey olmuşsa burada istismar vardır. Görevimiz bunun üzerine gitmektir." dedi. AFAD’ın kontrolündeki vinçler için depremzede ailelerden para istediği iddia edilmişti. Vatandaşların vincin çalıştığı her saat için 10 bin lira ödemek zorunda kaldığı öne sürülmüştü.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya Afet Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Soylu, depremlerde can kaybının 48 bin 448'e yükseldiğini açıkladı.

İşte Soylu'nun açıklamasından satırbaşları:

AFAD iddialarına yanıt verdi

Dezenformasyonlara itibar edilmemesi gerektiğini söyleyen Bakan Soylu, "Devletimiz büyük bir gayretle sahada mücadele veriyor." ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu, "AFAD, vatandaştan vinç parası aldı iddiasında bulunuldu. Vatandaşımıza sen evini yık diyen bir talimatımız yok. Böyle bir şey olmuşsa burada istismar vardır. Görevimiz bunun üzerine gitmektir." şeklinde konuştu.

Seçim açıklaması

Seçimlere ilişkin de konuşan Bakan Soylu, "14 Mayıs'ta milletimiz tercihlerini kullanacak. Bizim devlet olarak güvenliği sağlamak... Bütün güvenlik birimlerimiz bölgelere ayrıldı. Yüzlerce görevimiz var, bunları takip edeceğiz. Demokratik seçimlerin bütün unsurların ortaya konulması noktasında çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz." dedi.

AFAD'dan da açıklama yapıldı

AFAD'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bazı medya organlarında yer alan “AFAD’ın kontrolü altındaki vinçler için ailelerden para alınmasına göz yumulduğuna” ilişkin kurumumuzu zan altında bırakmaya dönük iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Ülkemizin yaşamış olduğu felaketin ardından vatandaşlarımızın yaralarının sarılmaya çalışıldığı bir dönemde maalesef bir taraftan da dezenformasyon amaçlı yalanlarla mücadele etmek zorunda bırakılıyoruz. 11 ilimizin etkilendiği Deprem sonrasında afet bölgelerinde toplam 272.046 personel ve kamu ve özel sektörden toplam 18.053 vinç, iş makinesi görev yapmıştır.

Olağanüstü Hal Kanunu ile Afet Kanunu kapsamında, özel sektörden de ihtiyaç duyulan Vinç, iş makinası, arazi aracı vb. bedeli tarafımızca ödenmek karşılığında görevlendirilmiştir.

Afet yaşandığı ilk andan itibaren personelimiz, güvenlik birimlerimiz, Mülki İdare Amirlerimiz, ilgili tüm kamu kurumlarımız sahadadır ve görevlerinin başındadır.

Buna rağmen, söz konusu haberdeki iddialarla ve olaylarla örtüşecek veya destekleyecek mahiyette bugüne kadar hiçbir şikayet, ihbar, duyum, bilgi veya belge, kurumumuza intikal etmiş değildir.

Asrın felaketi sonrasında gerekli her türlü tedbir alınmasına rağmen insani ve ahlaki anlamda süreci istismar eden bir münferit durumun dahi tespit edilmesi halinde, gerekli yasal süreç anında başlatılarak takipçisi olunacaktır.