Gündem
17 Eki 2011 15:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:54

AA'NIN SİGARA HABERİNİ YAYINLAYAN 68 BİN LİRAYI ÖDER!

Geçtiğimiz hafta içinde hükümet; başta sigara olmak üzere bazı ürünlere zam yaptı.

Geçtiğimiz hafta içinde hükümet; başta sigara olmak üzere bazı ürünlere zam yaptı. Ancak sigaraya zam yapılmış olsa dahi, zamlı sigara fiyatlarını yayınlamaya idari para cezası veriliyor.

Buna rağmen devletin resmi ajansı olan Anadolu Ajansı, bu sabah itibariyle zamlı sigara fiyatlarını tüm basın organlarına geçti ve bu haber hemen hemen tüm internet sitelerinde yerini aldı.  Anadolu Ajansı’nın hem bu haberi hemen geri çekmesi hem de internet sitelerinin bu haberleri, arşivlerinden çıkarması kendi yararlarına olacak gibi görünüyor.  Aksi halde Reklam Kurulu, şikayet üzerine her bir siteye 68 bin liraya kadar ceza verebilir.
4207 sayılı Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunun 3. maddesinin birinci bendinde;
"(1) Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alâmetleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtımı yapılamaz. Bu ürünlerin kullanılmasını özendiren veya teşvik eden kampanyalar düzenlenemez. Tütün ürünleri üreten ve pazarlamasını yapan firmalar, her ne surette olursa olsun hiçbir etkinliğe isimlerini, amblemlerini veya ürünlerinin marka ya da işaretlerini kullanarak destek olamazlar."
beşinci bendinde ise
"(5) Her ne amaçla olursa olsun, tütün ürünlerinin isim, logo veya amblemleri kullanılarak bildirim yapılamaz, basın-yayın organlarına ilân verilemez."
hükmü yer alıyor.
Ayrıca 4077 sayılı Kanunun 16. maddesinde;
"Ticari reklam ve ilânların kanunlara, Reklam Kurulunca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, dürüst ve doğru olmaları esastır.
Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve özürlüleri istismar edici reklam ve ilânlar ve örtülü reklam yapılamaz.
Reklam veren, ticari reklam veya ilânda yer alan somut iddiaları ispatla yükümlüdür.
Reklam verenler, reklamcılar ve mecra kuruluşları bu madde hükümlerine uymakla yükümlüdürler"
hükmü,
25. maddesinin 8. fıkrasında ise,
"16 ncı maddeye aykırı hareket edenler hakkında Reklam Kurulu tarafından ihlalin niteliğine göre birlikte veya ayrı ayrı üç aya kadar tedbiren durdurma, durdurma, düzeltme veya altı bin Türk Lirası idarî para cezası uygulanır. 16 ncı maddeye aykırılık, ülke düzeyinde yazılı, sözlü, görsel ve sair araçlar ile gerçekleşmiş ise, idarî para cezası on katı olarak uygulanır"
hükmü yer alıyor.
Bu hükümlere dayanılarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kuruluna şikayet edilmesi halinde, kurul, internet siteleri ulusal düzeyde yayın yaptığı için, 68 bin lira idari para cezası verebilir.
Dolaysıyla, "İşte zamlı sigara fiyatları" başlığı altında, eski ve yeni sigara mamullerinin karşılaştırmalı fiyatlarını sunan; bazı sigara firmalarının yaptığı açıklamaları haber olarak giren tüm internet siteleri, idari para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.