Dünya
27 Şub 2022 16:16 Son Güncelleme: 27 Şub 2022 16:19

6 ülke hava sahasını Rusya'ya kapattı!

Rusya Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla başlayan Ukrayna işgali dördüncü gününe girdi. Tüm dünya bölgeden gelecek olumlu bir haberi bekliyor. Kiev halkı petrol deposundan çıkan zehirli dumanlara karşı uyarıldı. Zelenskiy, müzakere için Rusya'ya İstanbul'un da aralarında olduğu 4 şehri önerdi. 6 ülke ise hava sahasını Rusya'ya kapattı

Rusya'nın çarşambayı perşembeye bağlayan sabaha karşı 05.00'te başlattığı Ukrayna'yı işgal harekatı dördüncü gününe girdi. 

Ukrayna halkı geceyi sığınaklarda ve metro istasyonlarında geçirmeyi sürdürüyor. Öte yandan, birçok ülke vatandaşlarını Ukrayna'dan tahliye etmeyi sürdürüyor. Ukrayna'da bulunan 10 Türk vatandaşı, dün gece yarısı Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliğinin çalışmasıyla, Ukrayna-Polonya sınırındaki Medyka-Shegyni sınır kapısından kara yoluyla tahliye edildi. 

Bu arada Kremlin, "Heyetimiz Belarus'ta görüşmek için Ukraynalıları bekliyor" şeklindeki açıklamayla bir nevi 'müzakere' baskısında bulundu. Kiev ise Belarus dışında bir yerde görüşmeyi önerdi: İstanbul, Varşova, Bakü veya Budapeşte.

İşte saat saat yaşananlar;

13.53 - Almanya'dan sonra Danimarka da hava sahasını Rusya'ya kapattı.

13.40 - Almanya, hava sahasını saat 17 itibariyle 3 ay süreyle Rus uçaklarına kapattığını duyurdu.

13.30 -  Belçika Başbakanı Alexander de Croo, ülke hava sahasını Rus uçaklarına kapatma kararı aldı.

De Croo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Belçika hava sahasının tüm Rus uçaklarına kapatıldığını belirterek "Uçaklar, insanları birbirine bağlayanlara açıklar, vahşice saldırmaya çalışanlara değil" ifadesini kullandı.

13.08 - Ukrayna Başsavcılığı, eski askeri mahkumların çatışmalara katılmak üzere serbest bırakıldığını duyurdu.

UKRAYNA ORDUSU, SİVİL DİRENİŞ HAREKETİNE KATILANLAR İÇİN REHBER YAYINLADI
12.38 - Ukrayna ordusu, sivil direniş hareketine katılan vatandaşlar için bir rehber yayınladı. Rehberde, "Silahınız veya mühimmatınız olsun ya da olmasın, mümkün olan tüm mücadele yollarını ve araçlarını kullanın" denildi.

Halktan şunlar istendi:

• Yol işaretlerini sökün.
• Hareketi imkansız kılmak için ağaçları devirin.
• Ev yapımı yangın çıkarıcı cihazları aktif olarak kullanın.
• Kilit ulaşım merkezlerini tahrip edin.
• Gece veya alacakaranlıkta daha aktif olun.

PUTİN'E 'JUDO YAPTIRIMI'
12.35 AFP'nin 'son dakika' anonsuyla geçtiği habere göre Uluslararası Judo Federasyonu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fahri başkanlığını askıya aldı. 

Putin, siyah kuşak sahibi olduğu judo sporunun kendisine uluslararası ilişkilerde sağladığı katkıyı "Judo etkili diyalog kurmamıza, ikili konuları yapıcı bir yöntemle çözmemize ve ümit vaat eden projelerde daha fazla başarı elde etmemize olanak veriyor" sözleriyle anlatmıştı.

'MAŞALLAH BAYRAKTAR TB2 SİHA'LARINA'
12.22 - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, Twitter hesabından bir video paylaşarak "Ukrayna Genelkurmay Başkanı - Maşallah Bayraktar TB2 SİHA'larına" notunu düştü. 

BİRLİKTE HİTLER'İ YENDİK, PUTİN'İ DE YENECEĞİZ'

10.53 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Ukrayna için savaşmak isteyen gönüllü yabancıların, yabancı birliğine girmek için yapmaları gerekenleri açıkladığı tweette “Birlikte Hitler’i yendik, Putin’i de yeneceğiz” yazdı.

ZELENSKİY'NİN DANIŞMANI: RUSYA OPERASYONDA İNİSİYATİFİ KAYBETTİ
12.07 - Zelenskiy'nin danışmanı Oleksiy Arestovych, 'Rusya'nın inisiyatifi kaybettiğini ve görüşmeler için Belarus'a heyet göndermesinin bu durumu teyit ettiğini' söyledi.

Rusya'nın güneye doğru ilerleyemediği yorumu yapan danışman, ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'a giren Rus araçlarının yarısını imha ettiklerini ve Kiev'in batısındaki durumu kontrol altında tuttuklarını söyledi.

LUKAŞENKO: UKRAYNA DEVLET STATÜSÜNÜ KAYBETMEK İSTEMİYORSA MASAYA OTURMALI

FİNLANDİYA HAVA SAHASINI RUSYA'YA KAPATMA KARARI ALDI

11.50 - Ukrayna'daki Belarus vatandaşlarının tacize uğradığını ileri süren Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, bu durumun devam etmesinin kendilerini de Ukrayna'ya 'özel bir operasyon düzenlemeye itebileceğini' söyledi.

Lukaşenko, "Moskova'nın sunduğu tüm teklifleri Ukraynalı yetkililere ilettik. Önce kabul ettiler, sonra reddettiklerini söylediler" dedi. Kiev'e 'devlet olma özelliğini kaybetmemesi' için Moskova ile masaya oturma çağrısında bulundu.

10.47 - Rusya ile 1300 kilometrelik sınır paylaşan Finlandiya, hava sahasını Rus hava trafiğine kapatma kararı aldı.

ZELENSKİY'DEN KREMLİN'E YANIT: UKRAYNA'YA SALDIRGANLIK GÖSTERMEMİŞ BAŞKA YERLERDE GÖRÜŞMELERE AÇIĞIM

10.35 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kremlin'in müzakere teklifine yanıt verdi.

"Eğer Rusya Ukrayna'ya Belarus topraklarından saldırmamış olsaydı, Minsk'te görüşmeler mümkün olabilirdi. Ukrayna'ya saldırganlık göstermemiş başka yerlerde görüşmelere açığım" diyen Zelenskiy, İstanbul, Varşova, Bakü veya Budapeşte'yi önerdi.

KREMLİN: RUS HEYETİ UKRAYNALILAR İLE MÜZAKERELERE BAŞLAMAK İÇİN BELARUS'TA
10.19 - Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna ile Belarus'ta bir görüşme olacağını söyledi.

"Rus heyeti Ukraynalılarla görüşmek üzere Belarus'a ulaştı" diyen Peskov, heyette savunma ve dışişleri bakanlarının yanı sıra devlet başkanlığının da temsilcilerinin bulunduğunu söyledi. "Rusya görüşmelere hazır, Moskova şimdi Ukraynalıları bekliyor" ifadesini kullandı.

KİEV'DE HAVA SALDIRISI UYARILARI
09.56 - Başkent Kiev'de hava saldırısı uyarılarının yeniden başladığı bildirildi. İnsanlara sığınaklara gitmeleri söylendi. 

BBC News muhabiri James Waterhouse da Twitter hesabından şehirde çalan siren seslerinin yer aldığı bir video paylaştı.

09.40 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ordusuna karşı 'yurtdışından gelecek gönüllülerle uluslararası lejyon' oluşturacaklarını söyledi. Zelenskiy, "Bu, ülkemize verdiğiniz desteğin kilit önemdeki kanıtı olacak" dedi. 

09.35 - Sputnik'in aktardığına göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Genichevsk ve Kherson yakınlarındaki Chernobaevka hava üssünün kontrol altına alındığını bildirdi.

09.10 - Batıdaki Rivne ve kuzeybatıdaki Lutsk şehirleri için hava saldırısı uyarıları yapıldığı bildiriliyor. Halktan sığınaklara gitmeleri istendi.

RUS ORDUSU HARKOV'A GİRDİ

08.00: Başkent Kiev ve Harkov kentinde sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Bölgede gece boyunca şiddetli çatışmalar yaşanırken, Rus birlikleri sabahın erken saatlerinde Harkov'a girdi. Gelişmeyi aktaran Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı, "Rus askerleri Harkov'a girdi" dedi. Kentten çatışma sesleri geliyor.

08.05 - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Rusya'nın  saldırılarının başarısız sonuçlanacağı belirtilerek "Günaydın dostlar! Yüzde 100 gerçek olan bilgiye göre düşman, Ukrayna'daki başarısızlıklarla o kadar demoralize olmuş ki orkları (namı diğer hava indirme birlikleri) emri uygulayıp savaş kargo uçağına binmekten vazgeçiyorlar! Detaylar geliyor! Biz kazanacağız!" denildi.

OKHTYRKA'DA 6 SİVİLİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ BİLDİRİLDİ
08.07 - Sumi şehri valisi Dmitry Zhivitsky, Rus saldırısı sonucunda, aralarında 7 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu 6 Ukraynalının Okhtyrka’nın kuzeydoğusunda öldüğünü duyurdu. Bildirilen hedefler arasında bir anaokulu ve bir yetimhane vardı. Rusya bu haberleri yalanladı. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba 'savaş suçları' işlendiğini iddia etti ve olayla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soruşturma açılması çağrısında bulundu.

HACKERLAR ÇEÇENİSTAN HÜKÜMET SİTESİNİ ÇÖKERTTİ
07.57 - Hacker grubu Anonymous, Rusya’ya askeri birliklerini gönderdiğini söyleyen Çeçenistan hükümetinin internet sitesini çökerttiğini duyurdu.

Grup, Rusya Savunma Bakanlığı’na ait siteyi de bir süreliğine devre dışı bırakmıştı. Devlet kanalı Rusya Today de Savunma Bakanlığı’nın sitesinin yavaşladığını doğrulamıştı.

BM, UKRAYNA'DA ŞU ANA KADAR 64 SİVİLİN HAYATINI KAYBETTİĞİNİ DUYURDU
07.00 - Birleşmiş Milletler'den (BM) ülkedeki sivil bilançosuna ilişkin açıklama geldi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiği ve 240 sivilin ise yaralandığı ifade edildi. Açıklamada, "Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğuna inanıyoruz” denilirken; bunun nedeninin ise birçok can kaybı raporunun henüz tam olarak doğrulanmaması olduğunu ifade edildi.

UKRAYNA DEVLET BAŞKANLIĞI: RUSYA İLE OLASI MÜZAKEREDE KİEV DİKTE EDECEK
06.22 - Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya ile yapılacak olası müzakerelerde Ukrayna'nın dikte edeceği bir pozisyonda olacağını söyledi.

Ukrayna'nın Rusya ile müzakere sürecine başlaması halinde zayıf bir pozisyonda olmayacağını savunan Podolyak, müzakere sürecinin olacağını, her savaşın müzakere süreci ile sona erdiğini ifade etti.

Podolyak, “Fakat bu müzakere sürecinde pozisyonlar başka olacak. Bu Ukrayna'nın dikte edeceği bir pozisyon olacak. Ukrayna, Donetsk ve Luhansk bölgeleri dahil sonra ne olacağına dair şartlar ileri sürecek.” şeklinde konuştu.

06.00 - Batıdaki Rivne ve kuzeybatıdaki Lutsk şehirleri için hava saldırısı uyarıları yapıldığı bildiriliyor. Halktan sığınaklara gitmeleri istendi.

KİEV YAKINLARINDA PETROL DEPOSU VURULDU, ZEHİRLİ GAZ UYARISI YAPILIYOR
05.13 - Kiev'de yetkililer, yanan deponun zehirli dumanlar yaydığı konusunda uyarıda bulundu ve evlerinde kalan halka, pencerelerini sıkıca kapatmalarını söyledi.

Kiev sakinlerinin çoğu sığınaklara ve metro istasyonlarına sığındı.

Petrol deposuna ait olduğu iddia edilen bazı videolar, havada yükselen büyük duman bulutlarını gösteriyor.

03.10 - Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında 2 büyük patlama gerçekleşti.

RUSYA BAZI ÜLKELERE HAVA SAHASINI KAPATTI

03.00 - Rusya'nın, Litvanya, Letonya, Slovenya ve Estonya uçaklarına hava sahasını kapattığı bildirildi.

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı'ndan (Rosaviatsiya) yapılan açıklamada, söz konusu ülkelerin uçaklarına getirilen yasaklama kararının, Rus uçaklarının bu devletlerdeki uçuşlarının yasaklanmasına cevap olarak verildiği belirtildi. Kararın transit uçuşları da kapsadığı kaydedildi.

02.50 - Kiev etrafındaki Vasilkov füzelerle vuruldu. O anlar böyle görüntülendi:

00.14 - Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus ordusuna ait çok sayıda hava aracını düşürdüğünü duyurdu.

YUNANİSTAN: 10 VATANDAŞIMIZ RUSYA'NIN DÜZENLEDİĞİ HAVA SALDIRISINDA ÖLDÜRÜLDÜ
00.00 - Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis kişisel Twitter hesabında yaptığı açıklamada “Rusya’nın Ukrayna’nın Mariupol kentine düzenlediği hava saldırısında 10 masum Yunan vatandaşı öldürüldü!” ifadesini kullandı.