Teknoloji
09 Ara 2020 10:40 Son Güncelleme: 09 Ara 2020 10:52

120 Hz ekranlar batarya düşmanı mı? Standart ekranlara kıyasla pil tüketimi nedir?

60 Hz üstü (90 Hz, 120 Hz) ekran tazeleme hızı sunan birçok cihazda merak ettiğimiz; “Eğer ekranı, yüksek tazeleme hızlarında kullanırsak şarj ne kadar sürede tükenir?” şeklinde bir sorun var. Bu videoda, soruları yanıtlayacağız.

120 Hz ekranlar, standart ekranlara kıyasla pil tüketimi nedir?

90 Hz ve 120 Hz gibi tazeleme hızlarını artık çok daha fazla görüyoruz. Yüksek tazeleme hızlarının akıcılık anlamında telefon kullanım deneyimine ciddi bir artısı mevcut. Haliyle oyun oynarken, içerik tüketirken bu olanağı kullanmak beklentisi doğuyor.. Tabi bununla beraber bir dezavantajı var; batarya tüketimi. Cihaz 90 Hz veya 120 Hz’de kullanıldığında batarya ömründen ne kaybediyor.

Bu testi yapmak için, 90 Hz tazeleme hızlarına sahip olan realme 7’yi ve realme 6 Pro’yu ve bunlara ek olarak; 120 Hz ekran tazeleme hızı sunabilen Samsung S20 FE’yi ve Poco X3 NFC’yi kullandık. 4 cihazla da aynı koşullarda birçok PCMark testi gerçekleştirdik.

İlk testlerde zorlu ve yoğun kullanım senaryosunu ele alabilmek adına PCMark batarya testini full ekran parlaklığında gerçekleştirdik. 2. Testleri de, aradaki pil süresi farkı teorik olarak hangi düzeye kadar çıkabiliyor bunu anlayabilmek adına; ekran tazeleme hızı hariç batarya tüketimine negatif etki eden bütün parametreleri minimize ederek gerçekleştirdik. Yani ekran parlaklığını en düşük seviyeye getirdik; cihazları uçuş moduna alarak bütün yan fonksiyonları ve uygulamaları kapattık. Bu sayede cihazların verebilecekleri en yüksek ekran süresini almaya çalıştık.

realme 7, yoğun kullandığımızda 60 Hz ve 90 Hz tazeleme hızlarında ne kadar pil tüketiyor?

Testin, yani full ekran parlaklığıve yoğun kullanım senaryosundagerçekleştirdiğimiz testlerin sonuçlarına bir göz atalım. Burada realme 7, ekran tazeleme hızını 90’a çıkarmadan önce; yani 60 Hz’de 8 saat 15 dakika ekran süresi verebilmeyi başardı. Sonrasında cihazın şarjını tekrardan fulleyerek ve ekranı 90 Hz’e alarak testi tekrarladık. Haliyle 90 Hz’lik ekranla bataryaların daha çabuk tükenmesini bekliyoruz. Bu sefer aldığımız sonuç ise; 7 saat 59 dakika oldu. Yani realme 7’de, yoğun kullanımda 16 dakika daha kısa ekran süresi alabildik. Burada 16 dakikanın kısa olduğunu düşünmeyin çünkü bu noktada cihazların bütün fonksiyonları açık ve ekran parlaklıkları da en sonda. Yani bu aradaki farklarla cihazın ekranını kapalı tutacak olsanız saatler süren bir farka tekabül ettiğini söyleyebilirim.

realme 7 – 60 Hz – Full ekran parlaklığı

realme 7 – 90 Hz – Full ekran parlaklığı

Peki realme 6 Pro için aynı koşullarda pil tüketimi ne durumda

90 Hz ekran tazeleme hızını destekleyebilen bir başka cihaz da; realme 6 Pro. Peki realme 6 Pro, aynı şartlarda nasıl bir performans gösterdi? Ekran tazeleme hızını 60 Hz olarak ayarladık ilk testi başlattık; ve aldığımız ekran süresi 6 saat 53 dakika oldu. Sonrasında cihazın şarjını tekrardan fulleyerek ve ekranı 90 Hz’e alarak testi tekrarladık. Bu sefer aldığımız süre ise; 9 dakika daha kısa, yani 6 saat 44 dakika oldu. realme 7 için yaptığımız uyarıyı burada da yapalım. 9 dakikanın kısa olduğunu düşünmeyin çünkü bu noktada cihazların bütün fonksiyonları açık, ekran parlaklıkları da en yüksek derecede. Yani bu aradaki farklarla cihazın ekranını kapalı tutacak olsanız; saatler süren bir bekleme süresi alabilirsiniz.

realme 6 Pro – 90 Hz – Full ekran parlaklığı

realme 6 Pro – 60 Hz – Full ekran parlaklığı

120 Hz tazeleme hızı, batarya katili mi?

Şimdi gelelim muhtemelen daha da çok merak ettiğiniz 120 Hz ekranlara. Haliyle 120 Hz’de farkın daha da açılmasını bekliyoruz çünkü bildiğiniz gibi 120 Hz ekranlar 90 Hz ekranlardan da fazla pil tüketiyor. 120 Hz ekran için yaptığımız deneyde ise konuklarımız; Samsung Galaxy S20 FE ve Poco X3 NFC oldu.

Poco X3 NFC, farklı tazeleme hızlarında ne kadar pil tüketiyor?

Önceki testlerle aynı zorlu kullanım koşullarında, ekranlar 60 Hz’e ayarlıyken Poco X3 NFC, 9 saat 51 dakika ekran süresi gösterebilirken, Tekrardan şarjı full konumuna getirerek; tazeleme hızını 120 Hz’e ayarlayınca aynı koşullarda aldığımız değer 9 saat 23 dakika oldu. Aradaki fark ise; 28 dakika. Yoğun kullanımda oluşan 28 dakikalık fark ise; gerçekten etkili bir fark. Batarya full şarja ulaşmadan prizden çıkardıysanız; ekran tazeleme hızınızı 60 Hz’e düşürmek ciddi bir fark yaratarak; günü kurtarmanızı sağlayabilir.

Poco X3 NFC – 60 Hz – Full parlaklık

Poco X3 NFC – 120 Hz – Full parlaklık

Samsung Galaxy S20 FE pil tüketimi, 120 Hz tazeleme hızında ciddi manada yükseliyor

Samsung’un bu yıl en çok konuşulan akıllı telefonlarından Galaxy S20 FE, yoğun kullanım senaryosunda 60 Hz ekran tazeleme hızına ayarlıyken 7 saat 51 dakika ekran süresi verebildi. Şarj tekrar doldurulduktan ve ekran hızı 120 Hz’e ayarlandıktan sonra; aynı koşullarda Galaxy S20 FE için de testi tekrarladık. S20 FE için ise yeni sonuç, 34 dakika daha kısa bir ekran süresi; yani 7 saat 17 dakika olarak karşımıza çıktı. Bu noktada mesela o gün evden nispeten daha az şarjla çıktıysanız ve gün içinde pil durumunuz sizin için önemli olacaksa; ekran tazeleme hızınız ve batarya performansınız arasındaki önceliğinizi iyi belirlemeniz gerekiyor.

Samsung Galaxy S20 FE – 60 Hz – Full parlaklık

Samsung S20 FE – 120 Hz – Full parlaklık

 

Peki ekran tazeleme hızının pil tüketimine maksimum etkisi ne kadar olabilir?

Yoğun kullanım senaryosundan bahsettik; peki ekran açıkken aradaki bu fark teorik olarak ne gibi sürelere kadar çıkabiliyor gelin bir de bunu konuşalım. bu noktada, 90 Hz’lik realme 7 ve 120 Hz’lik Poco X3 NFC için cihazların pil performansını etkileyebilecek bütün fonksiyonları kapalıyken ve ekran parlaklığı en düşükteyken 60 Hz’de verdikleri ekran süresini söyleyelim. Sırasıyla realme 7 için 15 saat 46 dakika ve Poco X3 NFC için 30 saat 49 dakika.

Poco X3 NFC – 60 Hz – düşük parlaklık

Poco X3 NFC – 120 Hz – düşük parlaklık

realme 7 – 60 Hz – düşük parlaklık

realme 7 – 90 Hz – düşük parlaklık

Sonrasında, realme 7’yi 90 Hz’e, Poco’yu da 120 Hz’e ayarladık ve realme 7, 14 saat 47 dakika Poco da 30 saat 22 dakika ekran süresi verdi. Açıkçası burada Poco, istikrarlı performansıyla bizi şaşırttı. Yoğun kullanımda da, bu hafif kullanımda da fark yaklaşık yarım saat oldu. 90 Hertzlik realme’deyse 1 saatlik fark oluştu. Yani bu skorları şöyle özetleyelim. Seçmiş olduğunuz ekran tazeleme hızı, gün içinde alacağınız ekran süresini 1 saate kadar etkileyebiliyor. Tabi bu, kullandığınız diğer fonksiyonlar ve ekran parlaklığınıza bağlı olarak da değişebilecektir fakat yaklaşık bir değer vermek gerekirse durum bu şekilde. Artık, “pilim bugün bana yeter mi” korkusunu yaşadığınızda, ekran tazeleme hızınızı belirlerken (özellikle 120 ve 144 Hz destekli bir ekran söz konusu olduğunda) daha rahat seçim yapabileceğinizi düşünüyoruz.

Konuyla ilgili düşüncelerinizi lütfen yorumlarda paylaşın. Bu ve bunun gibi merak ettiğiniz başka konular da varsa lütfen bizlere yazın ve bizler de değerlendirip; sizlere bilgi sunmaya çalışalım. Ve son bir hatırlatma; sosyal mesafenizi korumayı, maskenizi düzgün bir biçimde takmayı, ve ellerinizi bol bol yıkamayı unutmayın!