Zaten “Beklenen” mi oldu?.. “Gizli” Değil, “Gizlenemez” Suikast!..

Medyaradar siyaset analisti Atilla Akar, Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin’in de yolcu listesinde olduğu özel jetin Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarında düşmesi olayının arkasında kim ya da kimlerin olabileceğini kaleme aldı.

Rus paralı asker grubu Wagner’in şefi Yevgeni Prigojin’in de içinde olduğu, Şeremetyevo Havaalanı’ndan kalkan Embraer ERJ-135BJ tipi özel jet başkent Moskova’dan St. Petersburg’a giderken, Tver Bölgesi’nde  kalkıştan yarım saat sonra düştü. Kazada Prigojin’in de aralarında olduğu, 3’ü personel toplam 10 kişi hayatını kaybetti. Rus Sivil Havacılık Dairesi'nden yapılan açıklamada ise Wagner lideri Prigojin'in cansız bedeninin bulunduğunu duyurdu. Gelen haberler bu yönde…

Acaba Neden Hiç Şaşırmadım!..

Nedense hiç şaşırmadım. Bir anlamda “beklenen oldu”. Sadece umduğumdan biraz erken oldu o kadar. Demek ki gelişmeler onu gerektirdi. Suikast olduğu da bence aşikâr. (Kendi payıma açık suikast yerine yöntemi yerine, muhtemelen gizli suikastla, “kaza süsü” verilerek öldürüleceğini düşünüyordum ki, haklı çıktım) Artık sorulması gereken bunun neden, nasıl ve kim tarafından yapıldığıdır. Gerisi lafügüzaftır!..

Evet, kaza – kırım raporları, “uzmanlar” (?), kamuoyu oluşturucular, medya ne derse desin bu olayın bir “suikast” olarak anılmaması için hiçbir neden yoktur. “Başka türlü olması mümkün değil” sınıfında bir olaydır. Mantık bunu gerektiriyor. Tabii şu sıralar bir sürü yanıltıcı veya şaşırtıcı enformasyon piyasayı kaplayabilir o başka. O kadar ki –espriyle söylersek-  artık belki de bu olaya “Gizli suikast” bile denemez, ancak “gizlenemez suikast” denebilir belki. Zaten gizlenmesi de pek istenmemiş besbelli!..  

Suikastlar “Sofistike” Hale Geldi!..

Efendim teknolojinin gelişmesine paralel suikast yöntemleri de çeşitlendi ve sofistike hale geldi. Bu konuda “Gizli Suikastlar / Şüpheli Ölümler” başlıklı birde kitabı olan bir yazar olarak söyleyebilirim ki hava taşıtları üzerinden yapılan suikastlar azımsanır gibi değildir.  (Uçaklar ve helikopterler gibi. Ki, bizde de Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis ve BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu olayları ile Isparta’da esrarengiz şekilde düşen, içinde fizikçilerimizin öldüğü Atlas Jet uçağını hatırlayalım!) Prigojin olayı da gizli suikast kategorisinde olmakla birlikte hedefteki kişi ve konjonktür düşünüldüğünde bu tarz suikastların doğasındaki “gizlilik” perdesi zayıflıyor ve adeta ince bir “tül”e dönüşüyor!

Bunlar geçmişte daha ziyade uçakların mekanik aksanlarına yapılan sabotajlar, patlayıcı düzenekler yerleştirme, dışarıdan füze fırlatma, ateş açma, vb şeklinde gerçekleştirilir iken günümüzde daha ziyade uçakların elektronik ve bilgisayar sistemlerine yapılan uzaktan müdahalelerle gündeme geliyor.  Bu olayda uçağın düşüş şekline baktığımızda (Adeta taş gibi  “serbest düşüş” şeklinde ve hiçbir manevra imkânı olmadan yek pare şekilde ve parçalanma olmadan) bir tür “uzaktan müdahale elektronik harp” tekniği kullanılıp, uçağın uçuş sistemleri kilitlenmiş olabilir.

Tarihsel Örnekleri Mevcut!..

Geçmişte yaşanan ve ilk anda aklıma gelen bu tip olaylardan bazıları arasında ise şunlar var. Bunların bazıları suikast olduğu kesinleşmiş bazılarının ise üzerinde kuvvetli şüpheler vardır.  Hatırlayalım:

·         Dag Hammarskjöld: İsveçli devlet adamı ve Birleşmiş Milletler 2. Genel Sekreteri iken 18 Eylül 1961’de Rodezya’da açılan ateş sonrası uçağı düşürülerek ölmüştür. Hammarskjöld o esnada Kongo’dan ayrıldığını ilan eden Katanga eyaleti başkanı ile görüşmeye giderken barış istemeyen güçlerce öldürüldü.

·         Enrico Mattei: Amerikan Rockefeller ailesinin “7 Kızkardeşler” adını verdiği şirketlerine kafa tutan İtalyan Devlet Petrol Şirketi ENİ’nin başkanıydı. Enrico Mattei petrol piyasasındaki tekeli kırmıştı. Ayrıca SSCB lideri Kruşçev’le anlaşarak İtalya’ya petrol akmasını sağladı. 27 ekim 1962 günü Sicilya’daki ENİ tesislerini denetlemekten döndüğü esnada uçağı patlayıcı yerleştirilmek suretiyle düşürülecekti. İhale mafyaya verilmişti.

·         Muhammed Ziyâ ül Hak: 17 Ağustos 1988'de içinde ABD büyükelçisi Arnold Raphel, Pakistan Genelkurmay Başkanı ile 27 kişinin daha bulunduğu uçağına yapılan sabotaj sonucu öldü.

·         Juan Camilo Mourino: İçinde uyuşturucu kartellerine kafa tutan Meksika İçişleri Bakanı ve bürokratlarının olduğu uçak 6 Kasım 2008’de başkent Mexico City’nin en işlek caddelerinden birine düştü. Uçaktaki herkes öldü.

·         Lech Kaczyński:  İçinde Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczyński ve üst düzey devlet görevlilerinin bulunduğu, toplamda 96 kişinin öldüğü “kaza” (!). 10 Nisan 2010 tarihinde Varşova’dan Smolensk’e “Katyn Katliamı”nı anmak için Tupolev Tu – 154 uçağıyla giderlerken gerçekleşmiştir.

·         Olağan Şüpheler, Olağan Şüpheliler!..

Peki bu suikasti nasıl olmuş olabilir ve arkasında kim ya da kimler var? Amaç ne? Şimdi ihtimaller üzerinden varsayımsal bir “Zihni gezinti” yapalım:

1)    Bu sadece bir “kaza”dır: Geçiniz, bunu sadece saflar, cahiller ve olayın örtbas edilmesini isteyenler söyler.

2)    Putin Yapmıştır: Hemen ilk anda akla ve ihtimallerin en başında gelendir. Zaten “ihaneti affetmeyeceğini”  daha önce de belirtmişti. Bu manada şaşırtıcı olmaz. Zaten Putin’in haberi aldığında gülerek açıklama yapması manidardır.

3)    ABD’nin Operasyonudur: ABD Başkanı Joe Biden’ın daha ilk anda Putin’i işaret etmesi suçun ona yıkılmak istendiğinin bir göstergesidir. Belki de arkasında “Putin’e darbe” planı yatıyordur.

4)    Afrika’daki etkinliğe karşı yapılmıştır: Rusya’nın Afrika’da artan etkinliğine karşı batının operasyonudur. Wagner’in Afrika’da halen etkin olduğu söylenmektedir.

5)    Putin’i Zorda Bırakmak için yapılmıştır: Özellikle batının kendi iç çelişkilerinde Ukrayna’da çözüm istemeyen gene batı menşeli kimi güçler yapmıştır. Amaç Putin’i zorda bırakmak, Rusya içinde ve orduda yeni bir “ikilik” çıkarmaktır.

6)    Putin’e Mesajdır: Özellikle olayın Kursk Muharebesinin 80. Yıl törenleri esnasında olması ve Putin’in askerlere övgü dolu sözler sarf ettiği bir esnada olması manidardır.

7)    Putin’in mesajıdır: Putin’in düzenli orduya dayanarak, özel ordu anlayışına karşı gönderdiği mesajdır.

8)    Kremlin İçi Çelişkiler: Devlet, ordu ve bürokrasi içinde Putin’e muhalif, savaşa dair izlenen politikayı tasvip etmeyen klik tarafından yapılmıştır.

9)    Bu bir “Sahte Operasyon”dur: Hayli fantastik ve çok zayıfta olsa bir “ihtimal” olarak düşen uçakta Yevgeni Prigojin yoktur. Gizli bir anlaşma yapılmıştır. Olay senaryodur. Prigojin artık başka bir isim, başka bir yer ve belki de başka bir yüzle bir yerlerdedir. Prigojin’e ait ikinci bir jetin Moskova bölgesine güvenli bir şekilde inmesi de ilginçtir!

10) İç çelişkiyi keskinleştirmek için yapılmıştır: Gene iddiaya göre Wagner'e yakınlığıyla bilinen sosyal medya kanallarında "Prigojin suikastının feci sonuçları olacaktır. Emri verenler ordudaki ruh halini, morali hiç anlayamıyorlar." şeklinde bir mesaj paylaşıldı. Wagner, uçağın, Rus ordusuna ait savunma sistemlerince düşürüldüğünü öne sürüyor. (Ancak uçak parçalanmamış görünüyor. Mermiler ise yaklaşık 9 bin metreye ulaşır mı bilmiyorum.) Eğer öyleyse bu Wagner’in “sonu” değil, çelişkinin yeni bir boyut kazanması demektir.

11) Uçağı Çekenler Yaptı: Ne tesadüf ki uçağın düşüş anı saniye saniye bir kamera ile tespit ediliyor. Bu da operasyonun medya ayağı mı sorusunu akla getiriyor. O halde bu bir ekibin planlı harekâtıdır.

12) Akla gelmeyen ya da henüz verileri yetersiz başka ihtimaller…

Büyük Satrancın Küçük Piyonu Prigojin!..

Burada her ne kadar ön planda Wagner lideri Yevgeni Prigojin görünse de satrancın büyüklüğü düşünüldüğünde oyun kurucuların bambaşka olduğu bellidir. Prigojin’in etki ömrü zaten dolmuştur. Devlete isyan eden kim olursa olsun, ya yok edilir ya da yabancı güçlerin etkisine girer. Birileri şimdi gene onun üzerinden yeni bir operasyon geliştirip, fizik olarak da ölümüne karar vermişlerdir.

Öyle veya böyle bu durum süren küresel çatışmada bir “son” değil, yeni bir “başlangıç” kokusu yaymaktadır. Hangi taşları, yerinden nasıl oynattığı henüz belirsizdir. Bunun biraz da suikastın sonuçları netleştiğinde daha iyi anlaşılacağa benzer…

24. 08. 2023